eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Rontották előrejelzéseiket a német gazdaságkutatók, csak jövőre jósolnak lassú fellendülést

Jelentősen rontották idei gazdasági előrejelzéseiket a vezető német gazdaságkutató intézetek: az év végére 0,6 százalékos visszaesésre számítanak. Már látszik némi fény az alagút végén, azaz van remény arra, hogy a hanyatlás az év végére "lecseng".

A vezető gazdaságkutató intézetek idén tavaszra még a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékos "mininövekedésére" számítottak. Akkori óvatos optimizmusuk azonban nem igazolódott be, a tavaly téli konjunktúrát nem követte fellendülés.

A hallei Leibniz gazdaságkutató intézet is (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle – IWH) alelnöke szerint mind az ipar, mind a magánfogyasztás lassabb ütemben állt talpra, mint arra tavasszal számítottak. Oliver Holtemöller által ismertetett közös előrejelzés szerint az energiaárak tavalyi meredek emelkedése véget vetett a koronavírus-járvány utáni fellendülésnek.

Az infláció csökkenti a háztartások vásárlóerejét, az irányadó kamatok emelkedése pedig különösen az építőipart sújtja. A vállalati hangulat az elmúlt időszakban ismét romlott, amihez a a politikai bizonytalanság is hozzájárul.

A legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézetek ugyanakkor a jövő évre "enyhe növekedést" remélnek. Várakozásaik szerint a visszaesés az idei esztendő végénél nem tart tovább. Érvelésük szerint az infláció maga után vonta a bérek emelkedését, az energiaárak csökkentek, az exportőrök pedig magasabb áraikat részben áthárították. Ezek nyomán pedig a vásárlóerő növekszik.

Minderre alapozva a a kutatók

2024-ben mérsékelt, 1,3 százalékos növekedéssel számolnak.

Ez csupán 0,2 százalékponttal marad el a jövő évre vonatkozó, idén tavaszi előrejelzésüktől.

A munkanélküliség az intézetek szerint ebben az évben "mérsékelten" 2,6 millióra emelkedik. 2024-re pedig ehhez képest csekély csökkenést prognosztizálnak.

Az inflációs ráta várhatóan ugyancsak csökken. Az idei átlagos infláció 6,1 százalék körüli lehet, 2024-ben pedig 2,6 százalékra csökkenhet.

Az intézetek ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a társadalom hangulata növeli a gazdasági konjunktúra kockázatát. "Jelenleg valami olyan van veszélyben, amit a közelmúltig Németországban még természetesnek tartottak" – fogalmazott az IWH alelnöke, és a bizalom légkörét említette, konkrétan egymás, valamint a tulajdon, továbbá mások cselekvési szabadságának tiszteletét.

A közös elemzést az IWF, a Kieli Világgazdasági Intézet, a müncheni Ifo gazdaságkutató Intézet, az esseni Gazdaságkutató Intézet, valamint a Német Gazdaságkutató Intézet készítette.

Az intézetek elemzésével egy időben vált ismertté a szövetségi statisztikai hivatal szeptemberre vonatkozó inflációs jelentése, amely a múlt hónapban az inflációs ráta 4,5 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb érték az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta. Augusztusban az inflációs ráta még 6,1 százalékos volt. Mindenekelőtt az energiaárak csökkentek jelentős mértékben, az élelmiszerárak azonban szakértők szerint változatlanul magasak.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×