eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetőnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-től 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektől eltiltásra nem.
Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Politikai patthelyzet Spanyolországban – most Pedro Sánchez próbálkozhat

A konzervatív miniszterelnök-jelölt nem tudott kormányt alakítani, így kedden VI. Fülöp spanyol király Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát kérte fel kormányalakításra. Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő szerint az ügyvivő miniszterelnöknek sem lesz könnyű többséget szereznie, így könnyen újabb választás jöhet.

Miután pénteken a második parlamenti szavazáson sem választották miniszterelnökké a konzervatív Alberto Núnez-Feijóót, hétfőn öt párt vezetőjével egyeztetett VI. Fülöp spanyol király, de nem látszik, hogy a kisebb pártok meg akarnának egyezni a két legnagyobb erő valamelyikével, a jobboldali néppárttal vagy a baloldali szocialistákkal – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

Hiába az ügyvivő kormányfőt kérte fel a király második körben kormányalakításra, a szakértő emlékeztetett: a szocialistáktól balra álló pártszövetség, a Sumar sem akar már feltételek nélkül együttműködni a kormányalakításban, mert mint közölték, nem fognak biankó csekket kiállítani a szocialisták kormányfőjelöltjének, Pedro Sáncheznek. Ugyanez az álláspontja a Kanári-szigetek képviselőjének és a baszk nacionalista pártnak is.

"Így nincs kizárva, hogy a spanyoloknak valamikor december-január környékén újból választaniuk kell"

– hangsúlyozta a Corvinus tanára.

Nagy Sándor Gyula idézte a választásokon győztes, de a kormányalakításba belebukott jobboldali néppárti politikust, Alberto Núnez-Feijóót, aki szerint két lehetőség maradt: vagy megismételt választásokat kell tartani Spanyolországban, vagy "jön Pedro Sánchez és a hazugság kormánya". Ezzel arra utalt, hogy a jobboldal szerint a szocialista politikus csak akkor tud hatalomra kerülni, ha elárulja Spanyolországot a katalán és baszk nacionalistáknak, vagyis engedményeket kell tennie mindkét nemzetiség képviselőinek.

"Úgy tűnik, hogy a katalánok tényleg meg akarják kérni az együttműködés árát"

– folytatta a szakértő. Amnesztiát követelnek a korábban elítélt, jelenleg Brüsszelben élő Carles Puigdemont katalán politikusnak, továbbá azt akarják elérni, hogy más nacionalisták ellen indított eljárásokat is felfüggesszenek vagy megszüntessenek. De még ennél is tovább mennének, és kötelező érvényű népszavazást akarnak kicsikarni Katalónia függetlenségéről. "Ez ellentétes a jelenlegi spanyol alkotmánnyal, úgyhogy Pedro Sánchez ilyet nem is ígérhetne a katalánoknak" – szögezte le Nagy Sándor Gyula.

A szakértő arról is beszélt: egy újabb, előre hozott választás sem biztos, hogy feloldaná a jelenlegi politikai patthelyzetet Spanyolországban. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az eredmény nagyon hasonló lenne a legutóbbi szavazáshoz, legfeljebb egy-két mandátumos eltéréssel. Ellenben még egy ilyen kis változás is azt eredményezheti, hogy a néppártnak meglenne az abszolút többsége. Az viszont sokkal stabilabb kormányzást eredményezne, mint amilyen a Pedro Sánchez-féle, sok kis pártból összeeszkábált koalíció esetén lenne.

Címképünkön Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×