eur:
381.19
usd:
354.27
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Miguel Rodríguez

Erdogan elmondta, miért rohanta le Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán

Arról is beszélt a török elnök New York-ban, hogy nem tartja helyesnek a Vlagyimir Putyinhoz való negatív hozzáálást.

A tervezett hegyi-karabahi elnökválasztás miatt komolyan aggódott Örményország és Azerbajdzsán - mondta a török elnök újságíróknak New Yorkban. Recep Tayyip Erdogan szerint Azerbajdzsán ezt a lépést a helyzetet tovább súlyosbító folyamatként érzékelte. Az elhangzott figyelmeztetések ellenére semmi sem változott, sőt a folyamat folytatódott, ezután lépett Azerbajdzsán, amely gyorsan bevégezte a hadműveletét - idézte az államfőt az Anadolu török állami hírügynökség.

Recep Tayyip Erdogan az interjúban, amelyet azután adott, hogy részt vett az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában, azt is kifejtette, hogy nem ért egyet azzal a negatív megközelítéssel, amellyel más vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnököt kezelik.

Kijelentette, hogy Oroszország nem olyan ország, amelyet semmibe lehet venni, és reményét fejezte ki, hogy megtalálják a megoldást, amellyel újra lehet éleszteni a fekete-tengeri gabonakereskedelmet. Moszkva júliusban mondta fel az ukrán gabona exportjáról előző évben az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött egyezményt.

Recep Tayyip Erdogan azt is bejelentette, hogy Törökország és Izrael rövidesen közös lépéseket tesz az energiakitermelés területén. A török elnök kedden találkozott az ENSZ-ben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Erdogan közölte, kölcsönös látogatásokról állapodtak meg a következő időszakban, amelyek után fellendül az energiaipari együttműködés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×