eur:
394.06
usd:
363.51
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Olaf Scholz német kancellár felszólal az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Olaf Scholz Ukrajnáról: a látszatbéke nem jó megoldás

Kiállt az ukrajnai háború befejezésére irányuló erőfeszítések mellett a német kancellár az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden, de óva intett "az olyan látszatmegoldásoktól, amelyek csak a nevükben viselik a béke szót".

"A szabadság nélküli békét elnyomásnak hívják. A béke igazság nélkül diktatúra. Moszkvának ezt végül meg kell értenie" - fogalmazott Olaf Scholz New Yorkban, és ismét felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, vessen véget a háborúnak.

"Ne felejtsük, hogy a háborúért Oroszország a felelős. És az orosz elnök az, aki bármikor, egyetlen szóval véget vethet neki" - húzta alá Scholz, hozzátéve: Putyinnak ehhez viszont meg kell értenie, hogy az ENSZ tagállamai komolyan veszik a világszervezet értékeit.

Beszédében a kancellár emellett

az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) reformját sürgette annak érdekében, hogy az afrikai, ázsiai és latin-amerikai államok nagyobb beleszólást kaphassanak.

Ennek indokaként egyrészt az egyre inkább többpólusúvá váló világrendet említette, amelyet szerinte a BT összetételének is tükröznie kell, másrészt az ukrajnai háborút emelte ki.

"Éppen mert ez a háború elviselhetetlen terheket ró a világra, úgy helyénvaló, hogy a világot bevonjuk a békéért folytatott erőfeszítésekbe" - szögezte le.

Mindazonáltal emlékeztetett arra is:

nem lehet Kijev akarata ellenére békét teremteni.

Az ukrán vezetés már többször hangoztatta, hogy a béke legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet.

Scholz hangsúlyozta azt is, hogy a 21. század többpólusú világrendjében "nincs többé helye a revizionizmusnak és az imperializmusnak".

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×