eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Örmény tüntetők tiltakoznak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított terrorellenes hadművelet ellen Jerevánban 2023. szeptember 20-án. A Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadművelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erőit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni.
Nyitókép: Narek Alekszanján

Hegyi-Karabah: „a béke nem összekeverendő a tűzszünettel”

Örményországnak konfliktusmentesnek kell maradnia függetlensége megőrzése érdekében – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön a függetlenség napja alkalmából a nemzethez intézett beszédében.

Az örmény kormányfő arra biztatta országát, hogy kövesse „a béke útját”, még akkor is, ha nehézségekbe ütközik.

„Nagyra kell értékelnünk a békét, és nem szabad összekeverni a tűzszünettel.

A béke olyan állapot, amiben nincsenek államon belüli, etnikumok közötti konfliktusok. Ez az út nem könnyű, de ezen kell haladnunk” – fogalmazott Pasinján.

Örményország ENSZ-nagykövete az Emberi Jogi Tanácsa előtt azt mondta csütörtökön: „etnikai tisztogatás folyik” Hegyi-Karabahban. Hozzátette azt is, hogy Örményország „emberiesség elleni bűncselekménynek” tartja Azerbajdzsán kedden Hegyi-Karabahban megindított katonai műveletét.

„Örményország több alkalommal is figyelmeztette az Emberi Jogi Tanácsot, hogy küszöbön áll az etnikai tisztogatás. Most már ez folyamatban van. A Hegyi-Karabahban élők csapdába estek, és nincs lehetőségük távozni, mert Azerbajdzsán továbbra is zárva tartja az utolsó menekülőutat Örményország felé” – mondta Andranik Hovhaniszján.

Nikol Pasinján csütörtökön közölte azt is, hogy Örményország kész befogadni a hegyi-karabahi menekülteket. "Tegnap tájékoztattak arról, hogy folynak a munkálatok, hogy 40 ezer családot befogadhassunk Örményországban Hegyi-Karabahból" - ismertette. Hangsúlyozta, hogy jelenleg a helyi lakosság nincs közvetlen veszélyben.

Jereváni adatok szerint mintegy 120 ezren élnek az Azerbajdzsánba ékelődött, de örmény többségű Hegyi-Karabah területén.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×