eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Covid-félelem Németországban: már a vakcinákról megy a vita

Már az újbóli maszkviselési kötelezettségről folyik a vita Németországban, de a koronavírus újabb támadására készülve az alkalmas vakcináról sincs egyetértés.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint Németországban ismét növekszik a koronavírus-fertőzések száma. Augusztus utolsó hetében a laboratóriumokban csaknem ötezer Covid-fertőzést erősítettek meg, a tényleges fertőzések száma azonban ennél jóval magasabb lehet. "Újabb hullámról" azonban egyelőre nincs szó, de ismét napirenden van a maszkviselés kötelezettségének bevezetése elsősorban a kórházakban, illetve más egészségügyi intézményekben, valamint az ápolási otthonokban.

Egyre több hír érkezik, hogy egyes tartományok "saját szakállukra" ilyen intézkedéseket terveznek. A szakértők egyetértenek abban, hogy különösen az idősek, továbbá a betegek, illetve hozzátartozóik számára szükség van úgynevezett megerősítő oltásra a fertőzés lehetséges megakadályozására.

Az orvosi rendelők és a gyógyszertárak ősztől "intenzív oltási kampányra" készülnek,

az oltást ajánlotta a Német Kórháztársaság (DKG) is. Az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség tájékoztatása szerint szeptember közepétől kapható a gyógyszertárakban az omikron elleni oltóanyag új, az amerikai Pfizer és német partnere, a mainzi székhelyű BioNTech által kifejlesztett változata. Erre az Európai Gyógyszerügynökség engedélyt adott.

Az újabb vita ezzel kapcsolatban tört ki. Az ARD közszolgálati televízió információi szerint ugyanis nem sok választása van annak, aki a mielőbbi oltás mellett van. Eszerint az Európai Unióval kötött korábbi szerződésekre hivatkozva

a szövetségi kormány csak a BioNTech-Pfizer oltóanyag árát térítené, más gyártókét nem, így többek között a Moderna árát sem.

A Reinischer Post című lapnak nyilatkozva Thomas Preis, az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség vezetője azt állította, hogy az unióval kötött szerződések kötelezik a német kormányt, hogy idén 17,5 millió úgynevezett többtartályos vakcinát vásároljon a BioNTech-Pfizertől, további 15-15 milliót pedig az elkövetkező két évben.

A szövetségi kormány az ARD szerint csak ennek a vakcinának az árát térítené, a többiét nem – utalt rá az elnök. Ügy vélekedett, hogy az oltóanyagok választékának hiánya vitákhoz vezethet a gyógyszertárakban és az orvosi rendelőkben. Leszögezte, hogy az újabb, elsősorban megerősítő oltásokat szükségesnek tartja, mivel további újabb mutációk várhatók. "A megkötés azonban gyengíti az oltási hajlandóságot" – tette hozzá.

A beszámolók szerint lehetséges a többi oltóanyag alkalmazása is, de csakis "önköltséges" alapon. Az érintetteknek, köztük a betegeknek ilyen esetben maguknak kell fizetniük az oltóanyagot.

A német egészségügyi minisztérium állásfoglalásában cáfolta ezt. A tárca szóvivője azt állította, hogy a Moderna oltóanyaga is hozzáférhető, jelenleg több mint 10 millió adagban elérhető is. A szóvivő szerint ha ezt az orvos írja fel, az oltóanyag kiszállítható. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy

a Moderna még nem rendelkezik a legújabb vírusvariánsokhoz igazodó vakcinával.

A BioNTech ugyanakkor birtokában van már az ehhez szükséges jóváhagyásnak is. Az egészségügyi minisztérium szerint jóváhagyás esetén az egészségbiztosítók a Moderna árát is kifizetik.

A vitával kapcsolatban ugyanakkor felmerültek más érvek is. A Német Háziorvosok Szövetsége ugyanis kifogásolta, hogy a Pfizer-BioNtech vakcinája "többadagos tartályú", azaz egy adag ténylegesen hat vakcinából áll. A szövetség szerint ilyen esetben arra van szükség, hogy "villámgyorsan" több rászorultat szervezzenek, ellenkező esetben öt vakcinaadag eldobásra ítéltetett. A cég közölte, hogy folynak az előkészületek az adaptált vakcina "egydózisú" változatának bevezetésére is. Ennek pontos dátuma azonban még nincs meg.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×