eur:
379.1
usd:
348.81
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Covid-félelem Németországban: már a vakcinákról megy a vita

Már az újbóli maszkviselési kötelezettségről folyik a vita Németországban, de a koronavírus újabb támadására készülve az alkalmas vakcináról sincs egyetértés.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint Németországban ismét növekszik a koronavírus-fertőzések száma. Augusztus utolsó hetében a laboratóriumokban csaknem ötezer Covid-fertőzést erősítettek meg, a tényleges fertőzések száma azonban ennél jóval magasabb lehet. "Újabb hullámról" azonban egyelőre nincs szó, de ismét napirenden van a maszkviselés kötelezettségének bevezetése elsősorban a kórházakban, illetve más egészségügyi intézményekben, valamint az ápolási otthonokban.

Egyre több hír érkezik, hogy egyes tartományok "saját szakállukra" ilyen intézkedéseket terveznek. A szakértők egyetértenek abban, hogy különösen az idősek, továbbá a betegek, illetve hozzátartozóik számára szükség van úgynevezett megerősítő oltásra a fertőzés lehetséges megakadályozására.

Az orvosi rendelők és a gyógyszertárak ősztől "intenzív oltási kampányra" készülnek,

az oltást ajánlotta a Német Kórháztársaság (DKG) is. Az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség tájékoztatása szerint szeptember közepétől kapható a gyógyszertárakban az omikron elleni oltóanyag új, az amerikai Pfizer és német partnere, a mainzi székhelyű BioNTech által kifejlesztett változata. Erre az Európai Gyógyszerügynökség engedélyt adott.

Az újabb vita ezzel kapcsolatban tört ki. Az ARD közszolgálati televízió információi szerint ugyanis nem sok választása van annak, aki a mielőbbi oltás mellett van. Eszerint az Európai Unióval kötött korábbi szerződésekre hivatkozva

a szövetségi kormány csak a BioNTech-Pfizer oltóanyag árát térítené, más gyártókét nem, így többek között a Moderna árát sem.

A Reinischer Post című lapnak nyilatkozva Thomas Preis, az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség vezetője azt állította, hogy az unióval kötött szerződések kötelezik a német kormányt, hogy idén 17,5 millió úgynevezett többtartályos vakcinát vásároljon a BioNTech-Pfizertől, további 15-15 milliót pedig az elkövetkező két évben.

A szövetségi kormány az ARD szerint csak ennek a vakcinának az árát térítené, a többiét nem – utalt rá az elnök. Ügy vélekedett, hogy az oltóanyagok választékának hiánya vitákhoz vezethet a gyógyszertárakban és az orvosi rendelőkben. Leszögezte, hogy az újabb, elsősorban megerősítő oltásokat szükségesnek tartja, mivel további újabb mutációk várhatók. "A megkötés azonban gyengíti az oltási hajlandóságot" – tette hozzá.

A beszámolók szerint lehetséges a többi oltóanyag alkalmazása is, de csakis "önköltséges" alapon. Az érintetteknek, köztük a betegeknek ilyen esetben maguknak kell fizetniük az oltóanyagot.

A német egészségügyi minisztérium állásfoglalásában cáfolta ezt. A tárca szóvivője azt állította, hogy a Moderna oltóanyaga is hozzáférhető, jelenleg több mint 10 millió adagban elérhető is. A szóvivő szerint ha ezt az orvos írja fel, az oltóanyag kiszállítható. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy

a Moderna még nem rendelkezik a legújabb vírusvariánsokhoz igazodó vakcinával.

A BioNTech ugyanakkor birtokában van már az ehhez szükséges jóváhagyásnak is. Az egészségügyi minisztérium szerint jóváhagyás esetén az egészségbiztosítók a Moderna árát is kifizetik.

A vitával kapcsolatban ugyanakkor felmerültek más érvek is. A Német Háziorvosok Szövetsége ugyanis kifogásolta, hogy a Pfizer-BioNtech vakcinája "többadagos tartályú", azaz egy adag ténylegesen hat vakcinából áll. A szövetség szerint ilyen esetben arra van szükség, hogy "villámgyorsan" több rászorultat szervezzenek, ellenkező esetben öt vakcinaadag eldobásra ítéltetett. A cég közölte, hogy folynak az előkészületek az adaptált vakcina "egydózisú" változatának bevezetésére is. Ennek pontos dátuma azonban még nincs meg.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×