eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Tízfős magyar túrázócsoport került bajba az Alpokban

Egy bajba került tízfős magyar túrázócsoportot hoztak le a Karavankák-hegyláncról az Alpokban osztrák rendőrök és hegyimentők csütörtökre virradóra.

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból – három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon (via ferrata).

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről.

A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol – az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében – észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnét hegyimentők hozták le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét.

A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt.

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában.

A Hochstul – szlovénül Veliki Stol – a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban.

A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×