eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az iráni hadsereg által közreadott képen az iráni haditengerészet Bajandor korvettje az Ománi-öbölben tartott iráni-kínai-orosz haditengerészeti gyakorlaton 2023. március 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Iráni hadsereg

Félelmetes iráni fegyvert mutattak be, az amerikaiaknak üzennek vele

Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészete bemutatta a 600 kilométeres hatótávú rakétákkal felszerelt új hajóit - közölte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

A bejelentést a Perzsa-öböl keleti részén található Abú Músza-sziget partjainál zajló hadgyakorlat során tették. A Tasznim részleteket nem közölt a rakétákról, de a hírügynökségnek nyilatkozó iráni parancsnok a szigetek védelméről beszélt.

"A Perzsa-öböl szigetei Irán becsületének részét képezik és mi meg fogjuk védeni őket. Az öböl térsége a régió összes országához tartozik, melyeknek nagyon óvatosnak kell lenniük és nem szabad engedniük a régión kívül eső országokból származó megosztó hangoknak" - mondta Alireza Tankszíri, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka.

A múlt hónapban az amerikai védelmi minisztérium haditengerészeti rombolóhajót és több F-35-ös vadászrepülőt küldött

a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségébe a kereskedelmi hajózás biztonságának garantálására az iráni fenyegetés miatt.

A régión halad át a világ néhány legfontosabb hajózási útvonala és az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség erősödése óta pedig több hajót ért támadás.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint Irán legalább öt kereskedelmi hajót fogott el az elmúlt két évben és több másikat zavart meg útján. Az incidensek nagy része a Perzsa- és az Ománi-öböl közt húzódó Hormuzi-szorosnál történt. A szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×