eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én. Több klímavédelmi szervezet tagjai kaptattak fel a svájci Alpokba, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás okozta gleccserolvadásra.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Nagy veszélybe kerültek a túrázók az Alpokban, prózai oka van ennek

Az éghajlatváltozás miatt egyre veszélyesebbé válik a túrázás és a hegymászás az Alpokban a Svájci Turistaegyesületnyári sportok biztonságáért felelős vezetőjének nyilatkozata szerint.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy nő a veszély a hegyekben" - szögezte le a sajtónak Rolf Sagesser.

Wolfgang Russegger, a Salzburgi Hegyivezetők Szövetségének elnöke elmondta, hogy mivel egyre többen veszik igénybe hegyivezetők segítségét, egyre nehezebb a hegymászó szezonban vezetőket találni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

sokan viszont még mindenképpen látni akarják a hegyi gleccsereket, mielőtt elolvadnak,

a gleccserekhez vezető túra azonban - a klímaváltozás miatt gyakoribbá váló gleccserhasadások miatt - veszélyesebb, mint korábban.

Mindemellett nőtt a viharok és heves esők kialakulásának esélye is, néhány hegyi út pedig már nem biztonságos.

Russegger úgy vélte, sok embernek sem előismerete, sem ideje nincs arra, hogy alaposan felkészüljön a hosszabb hegyi utakra, és alábecsülik az ilyen túrák jelentette veszélyeket.

Szakértők a veszély nagyságát érzékeltetve a többi között a tiroli Fluchthorn-hegységben júniusban bekövetkezett balesetet emlegetik, ahol a fagyott permafroszt felolvadása miatt gyakorlatilag egy teljes csúcs zuhant a mélybe.

"A jég a hegyeket összetartó ragasztó, és ez a ragasztó most lassacskán elfogy" - fogalmazott a csúcsomlást követően Thomas Figl tiroli geológus.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×