eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: pexels

Már a második miniszter hagyja el a román kormányt

A román kormány újabb tagja, Gabriela Firea családokért, ifjúságért és esélyegyelőségért felelős miniszter is távozik tisztségéből az idősotthonokban történt, közfelháborodást keltő állapotok miatt - ezt ő maga jelentette be pénteken közösségi oldalán.

Gabriela Firea a Marcel Ciolacuval való konzultáció után, a kormányfő kérésére döntött a távozás mellett, miután a román sajtó kapcsolatba hozta az idősotthonok működtetőjével. Azt írta, hogy pénteken benyújtotta lemondását a kormányfőnek.

Az egész Romániát megrázó botrány a múlt héten robbant ki, amikor egy rendőrségi akció során

több mint száz idős bentlakót mentettek ki Voluntari három idősotthonából, ahol bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

A román média időközben több olyan, alapítványok, magánvállalkozások által működtetett bentlakásos szociális intézményről közölt beszámolót, amely hasznot húzott az önellátásra képtelen, hozzátartozók nélkül maradt idős emberek nyomorából.

A román sajtó szerint az idősotthonokat érintő botrány miatt sérült a PSD magáról korábban kialakított képe, miszerint az idősek és nehéz szociális helyzetben lévők feltétlen támogatója lenne.

A családügyi tárca vezetője a Ciolacu-kabinet második minisztere, aki távozni kényszerül a botrány kirobbanása óta, csütörtökön Marius Budai munkaügyi miniszter is lemondott megbízatásáról. Az ellenzék azonban Firea lemondását is követelte, miután a román sajtó dokumentumokkal bizonyította, hogy a dél-romániai Voluntari városban embertelen körülmények között működő idősotthonok tulajdonosa, Stefan Godei kapcsolatban állt vele és férjével.

"Nagy sajnálattal, de határozottan úgy döntöttem, hogy emelt fővel távozom a kormányból" - írta a politikus, aki a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapembere. Azt is bejelentette, hogy egy időre a politikai alakulat bukaresti szervezetének elnöki tisztségéből és a párt állandó bizottságából is a felfüggesztését kérte.

Marcel Ciolacu kormányfő közösségi oldalán reagált Firea bejelentésére, megköszönve, hogy önszántából távozik. "Teljesen világos számomra, hogy miniszterként Firea asszonynak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz" - írta a kormányfő az idősotthonokkal kapcsolatos botrányra utalva.

Gabriela Firea miniszteri megbízatásáról való lemondását azzal indokolta, hogy a kormányfő és a kabinet nyugodtan dolgozhasson a gazdasági és szociális projekten a lakosság javára. "Ebben a háborús hangulatban, amelyet ellenem a kormány tagjaként keltenek, nem lehet normális tevékenységet folytatni" - fogalmazott.

Hozzátette: nincs miért szégyenkeznie, mivel nem vétkes, nem fogadta volna el, hogy bárkinek baja essen, és ő ne tegyen semmit ellene. Korábbi álláspontját hangsúlyozta, miszerint lejárató kampány zajlik ellene, mely valójában a politikai szcéna átrendeződését célozza a jövő évi választásokra.

Szerinte azért próbálják a politikai ellenfelek besározni a nevét, hogy megakadályozzák visszatérését Bukarest főpolgármesteri tisztségébe a 2024-es helyhatósági választásokon.

A botrányban Firea nővére és egyik tanácsadója is érintett, míg férje, Florentin Pandele a munténiai Voluntari polgármestere. Mindketten azt hangoztatták, hogy fogalmuk sem volt az idősotthonokban elkövetett borzalmakról. A Digi24 azonban dokumentumokat tett közzé, miszerint Stefan Godei tulajdonos a házaspár közeli ismerőse 2014 óta, és a Firea által vezetett valamennyi intézményben dolgozott, idén februárig a szenátori irodájánál volt sofőr.

Firea pénteki bejegyzésében azt írta, hogy a férfit tanácsadója támogatta, aki minden intézménybe vitte magával "sofőrként, ezermesterként", és azt állította, hogy mindketten jóhiszeműségük áldozatai.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×