eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Archív kép a Fukusima Daiicsi atomerőműről Okumamacsiban. A 2011. március 11-i, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengésben megsérült erőműben felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén március 12-én, és emiatt megolvadhatnak a fűtőrudak. Ez szakemberek szerint nem okoz katasztrófát.
Nyitókép: MTI/EPA/Tokiói Villamos Művek

Minden készen áll a rengeteg radioaktív fukusimai víz tengerbe engedésére

Az utolsó vizsgálati eredményeket várják csak, ezt követően megkezdődhet az évtizedeken át tartó folyamat.

Eddig az erőmű területén tárolták a 2011-es földrengés idején szennyeződött vizet, de hamarosan megtelnek a tartályok - írja a Sky News.

A technikai feltételek már adottak ahhoz, hogy elkezdődhessen a víz a Csendes-óceánba engedése. Helyére tették azt a csövet is, amely a parttól egy kilométerre engedi a vízbe a mostanra egymillió tonnára növekedett mennyiségű radioaktív vizet.

A Nukleáris Szabályozási Hatóság ellenőrei péntekig vizsgálják a víz elvezetésére telepített berendezéseket és az erőmű biztonsági rendszereit.

Ezután egy hetük van arra, hogy kiadják az engedélyt a víz leengedésére, ami nem sokkal ezt követően meg is kezdődik, bár pontos dátumot nem jelöltek meg.

A helyi halászok közössége ugyanakkor bíráljak a tervet és aggódik annak esetleges következményei miatt. Dél-Korea, Kína és néhány csendes-óceáni szigetország is aggodalmának adott hangot.

A tisztviselők szerint ugyanakkor a szennyvizet el kell távolítani az 1000 tartályból, hogy elkerüljék a véletlen szivárgást, és hogy az erőművet le lehessen állítani.

A kezelt, de még mindig enyhén radioaktív vizet a nemzetközi szabványoknál biztonságosabb szintre hígítják, és évtizedek alatt fokozatosan bocsátják ki, így az emberekre és a természetre ártalmatlanná válik.

Egyes kutatók rámutatnak, hogy a radioaktív víznek való hosszú távú, alacsony dózisú kitettség hatásai nem ismertek, míg mások szerint a terv biztonságos, de lehetővé kellene tenni, hogy más szakértők is részt vegyenek a mintavételben és a megfigyelésben.

A Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség is támogatásáról biztosította a tervet. A testület vezetője, Rafael Mariano Grossi várhatóan a jövő hónapban látogat el a helyszínre és tárgyal Kisida Fumio miniszterelnökkel.

Sürgeti időközben a hatóságokat és a szakembereket az is, hogy

a kezelt vizet tároló tartályok 2024 elejére elérik kapacitásukat.

Időközben Dél-Koreában bejelentették: ellenőrizni fogják a tengerparti strandok vizének radioaktivitását a nyári vakációk előtt, illetve parlamenti bizottság fogja ellenőrizni a japán erőmű hűtővizének óceánba eresztését.

A fukusimai erőművet 2011. március 11-én nagy erejű földrengés rázta meg. A reaktorok fél nappal a földrengés után leolvadtak, a folyékonnyá vált fűtőanyag a tartályok alján gyűlt össze. A tartályok, hiába szivattyúztak beléjük tengervizet, megsérültek és a radioktívvá vált hűtővíz kiszivárgott. Az erőműből nagy mennyiségben jutottak ki radioaktív anyagok, a szennyeződés értéke elérte a csernobili 20-30, sőt egyes becslések szerint 40 százalékát is. Egy részük közvetlenül, nagyobb részük a levegőből a csapadékkal került a talajba, a felszíni vizekbe és a tengerbe, de a szennyezett terület nagysága nem összehasonlítható a csernobilivel.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×