eur:
396.21
usd:
369.33
bux:
70436.39
2024. június 25. kedd Vilmos
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Beperelt az Apple egy svájci gyümölcstermelőt, mert az alma szimbólumot használják

A high-tech cég már több hasonló pert is megnyert olyan cégek ellen, akik a szimbolikus gyümölcsöt használják márkajelzésként.

A 111 éves svájci gyümölcstermesztő szervezetnek, a Fruit Union Suisse-nak hagyományosan egy piros alma a jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A jelkép kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple: szerintük ugyanis az alma az ő védjegyoltalmuk része, ezért beperelték a szervezetet – írja a g7.hu.

A Fruit Union Suisse már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapult, de ez nem akadályozta meg a kereset benyújtását. Ráadásul a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciak egy harapásmentes gyümölcsöt ábrázoló jelképet használnak, aminek a színe is más, mint amit az Apple használ.

Az óriáscégnek nem lesz könnyű bizonyítani igazát, hiszen

a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben.

Ugyanakkor a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű tech-cégnek anyagi erőfölénye elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben. Sok korlátozott lehetőségű cég ugyanis nem akar elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, és inkább beadja derekát.

Az Apple-nek emellett komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben, hiszen több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek, és több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Az ügy előzménye, hogy 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, mert arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×