eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Beperelt az Apple egy svájci gyümölcstermelőt, mert az alma szimbólumot használják

A high-tech cég már több hasonló pert is megnyert olyan cégek ellen, akik a szimbolikus gyümölcsöt használják márkajelzésként.

A 111 éves svájci gyümölcstermesztő szervezetnek, a Fruit Union Suisse-nak hagyományosan egy piros alma a jelképe, rajta a svájci zászló keresztjével. A jelkép kézenfekvő választás lehetett, egészen addig, amíg nem jelentkezett az Apple: szerintük ugyanis az alma az ő védjegyoltalmuk része, ezért beperelték a szervezetet – írja a g7.hu.

A Fruit Union Suisse már több mint hatvan éve működött, amikor az Apple Inc.-t a ’70-es években megalapult, de ez nem akadályozta meg a kereset benyújtását. Ráadásul a tech-cég jobb oldalt megkezdett almájával szemben a svájciak egy harapásmentes gyümölcsöt ábrázoló jelképet használnak, aminek a színe is más, mint amit az Apple használ.

Az óriáscégnek nem lesz könnyű bizonyítani igazát, hiszen

a svájci törvények szerint az időben korábbi védjegyoltalmi bejelentés elsőbbséget élvez a későbbiekkel szemben.

Ugyanakkor a közel 400 milliárd dolláros éves árbevételű tech-cégnek anyagi erőfölénye elrettentő hatású, főleg a kisebb vállalatokkal szemben. Sok korlátozott lehetőségű cég ugyanis nem akar elhúzódó és költséges tárgyalást megkockáztatni, és inkább beadja derekát.

Az Apple-nek emellett komoly nemzetközi rutinja van hasonló ügyekben, hiszen több tucat, a svájcihoz hasonló esetben küldtek jogi felszólítást a különféle alma szimbólumokat használó cégeknek, és több esetben a bíróság is nekik adott igazat.

Az ügy előzménye, hogy 2017-ben az Apple megpróbálta levédetni a Granny Smith, vagyis a zöldalma fekete-fehér képét. Ehhez a bíróság csak részlegesen járult hozzá, mert arra hivatkoztak, hogy az ilyen általános dolgok, mint egy alma képe, nem kisajátíthatók, tehát nem lehet levédetni. Az Apple fellebbezett a döntés ellen, a per még mindig folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×