eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Boy using smartphone on sofa at night
Nyitókép: Isabel Pavia/getty Images

Úttörők - Utah állam korlátozza a gyerekek közösségimédia-használatát

Az amerikai állam törvényben fektetett le két fontos, a gyermekek védelmére szánt követelményt.

A közösségi oldalaknak az új szabályok értelmében az amerikai Utah államban a jövőben igazoltatniuk kell, hogy 18 év fölötti az a felhasználó, aki használni szeretné a platformot, amennyiben pedig gyermek akarna ahhoz hozzáférni, csak szülői hozzájárulással teheti meg ezt - írja a BBC.

Az állam kormányzója a gyermekek védelmében döntött az intézkedések mellett, a törvény értelmében a gyerekek szülei hozzáférhetnek a fiatalok felhasználói fiókjaihoz, azaz posztjaikat és üzeneteiket is láthatják, szerkeszthetik.

Éjjel? Nem!

A törvény értelmében a gyerekekhez rendelt közösségimédia-fiókok alapbeállítása lesz a használat letiltása este fél 11 és reggel fél 7 között, ezen azonban a szülők módosíthatnak. A gyerekeket továbbá nem célozhatják reklámmal, és

adatokat sem gyűjthetnek róluk.

Joe Biden amerikai elnök maga is azt szorgalmazza, hogy a közösségi oldalak ne gyűjthessenek adatot gyerekekről.

Az intézkedésre azért volt szükség Utah vezetése szerint, mert a közösségi média a gyermekek mentális jólétére gyakorolt hatása miatti aggodalmak egyre komolyabbak. A törvények 2024 márciusában lépnek életbe, hasonló szabályozás tervben van a republikánus Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana államok mellett a demokrata New Jersey-ben is.

Példát mutathatnak

"Nem hagyjuk, hogy a közösségi médiavállalatok továbbra is károsítsák fiataljaink mentális egészségét. Vezetőként és szülőként felelősséggel tartozunk azért, hogy megvédjük fiataljainkat" - fogalmazott Spencer Cox republikánus kormányzó.

A Common Sense Media gyerekjogi csoport üdvözölte a változtatást, mellyel véleményük szerint

sikerülhet hatást gyakorolni a közösségi média legaddiktívabb jellemzőire,

ezáltal példát is mutathatnak más államoknak.

Kárára is lehet a gyerekeknek

Vannak ugyanakkor olyan elemei is a törvényeknek, amely a Common Sense Media és más csoportok szerint is veszélyeztethetik a gyerekeket.

"Nagyon sok olyan gyermek van, aki esetleg bántalmazó háztartásban él vagy LMBTQ-ember: őket ezzel teljesen el lehet vágni a közösségi médiától" - fogalmazott Ari Z Cohn, a Tech Freedom szabad véleménynyilvánítással foglalkozó ügyvéd szakértője.

A Facebook anyavállalata, a Meta is reagált a törvényekre: álláspontjuk szerint ők

nagyságrendileg 30 féle eszközt kínálnak a gyerekek védelmére,

melyekkel limitálható az oldalon töltött idő és az is elérhető, hogy életkornak megfelelő tartalmakat láthassanak a gyerekek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×