eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Beindult a zöld henger: évi félmillió hőszivattyút ígér a német kormány

Belpolitikai vihart kavart a zöld párti gazdasági miniszter március elején azzal a tervezetével, amely már 2024-től bevezetné aj gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát. Robert Habeck most nagy állami támogatást ígért az új fűtési rendszerekhez.

Derült égből villámcsapásként szivárgott ki a zöld párti Robert Habeck gazdasági miniszter, egyben alkancellár tervezete arról, hogy az olaj- és gázfűtés száműzésével nem várnak a koalíciós megállapodásban eredetileg előirányzott időpontig, azaz 2025-ig, hanem azt már egy évvel előbbre hozzák.

Ráadásul a koalíció a későbbi átállást is fokozatosan tervezte, ezzel szemben Habeck javaslata 2024-től egy csapásra történő tiltást említ. Eszerint a kizárólag fosszilis energián, mindenekelőtt gázon és olajon alapuló fűtési rendszerek beépítése 2024-től nem engedélyezett, és csak olyan fűtőberendezést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

Az FDP lakáspolitikai szóvivője. Daniel Frost arra mutatott rá, hogy a gázfűtési rendszerek általános tilalma az emberek többségét súlyosan érintené, és rendkívüli pénzügyi terheket róna rájuk. A koalíció legkisebb pártja mellett tiltakozott az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is, hangsúlyozva, hogy a tervezet leküzdhetetlen nehézségeket okoz a német állampolgároknak.

A "vádlottak padjára" ültetett miniszter most újabb tervvel állt elő az érintettek terheinek csökkentése érdekében.

Robert Habeck jövő évre félmillió hőszivattyút ígért.

A miniszter azt hangoztatta, hogy a fűtésnek kevésbé kell károsítania a klímát, ugyanakkor megfizethetőnek kell maradnia. A Der Spiegel beszámolója szerint a miniszter jelentős állami támogatást helyezett kilátásba az olaj- és gázfűtési rendszerektől való búcsú megkönnyítése érdekében. Habeck szerint a fűtéssel kapcsolatos terveket nagyarányú szociálpolitikai támogató intézkedéseknek kell kísérniük, amíg a hőszivattyúk lényegesen drágábbak, mint a gázfűtés. A miniszter állami támogatásokat helyezett kilátásba mindenekelőtt azon háztartások számára, amelyek más módon nem engedhetnék meg maguknak a cserét.

Habeck ugyanakkor ismét védelmébe vette a tervezetet, amelyen szavai szerint a gazdasági és az építésügyi minisztérium közösen dolgozik. A meglévő fűtési rendszereket a tervezet nem érinti, de Németországban a fűtési rendszerek 75 százaléka még mindig földgázzal és olajjal működik. A miniszter a klímavédelmi célokra utalva azt hangoztatta, hogy ez nem maradhat így, az ezzel kapcsolatos vitát most kell lefolytatni.

Habeck szerint nincs alternatívája annak, hogy még az idén döntés szülessen a fűtési szektor karbonmentessé tételéről.

A berlini szolgáltatói egyesület ülésén felszólalt Olaf Scholz kancellár is, aki megerősítette,, hogy 2024-től évente 500 ezer hőszivattyút szerelnek majd be. A szociáldemokrata kancellár ezzel közvetve alátámasztotta az általa vezetett koalíció arra vonatkozó tervét, hogy fokozatosan megtörténik a gáz- és olajfűtési rendszerek kiváltása.

Scholz utalt arra is, hogy jelentősen bővítenék a gázerőműveket, amelyeket a későbbiekben hidrogénnel is működtethetnének.

A földgázt, az olajat és a szenet a hidrogén helyettesítheti, és ez meg is fog történni – fogalmazott a kancellár, aki szerint ez megy majd végbe különösen az iparban és az energiaszektorban, de a légi, a tengeri és a teherforgalomban is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×