eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Berobbant a gázvita a német koalícióban: befűtöttek Robert Habecknek

Belpolitikai vihart kavart a zöld párti gazdasági miniszter azzal a tervezetével, amely már 2024-től bevezetné az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát. Az ellenállás alig több mint huszonnégy óra alatt rendkívüli méreteket öltött.

Derült égből villámcsapásként szivárgott ki a zöld párti Robert Habeck gazdasági miniszter, egyben alkancellár tervezete arról, hogy az olaj- és gázfűtés száműzetésével nem várnak a koalíciós megállapodásban eredetileg előirányzott időpontig, azaz 2025-ig, hanem azt már egy évvel előbbre hozzák. Ráadásul a koalíció a későbbi átállást is fokozatosan tervezte, ezzel szemben Habeck javaslata 2024-től egy csapásra történő tiltást említ.

A kiszivárgott részletek szerint a kizárólag fosszilis energián, mindenekelőtt gázon és olajon alapuló fűtési rendszerek beépítése 2024-től nem engedélyezett, és csak olyan fűtést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

"Alapjában ellenzünk mindenfajta tiltó szabályozást"

– fogalmazott a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU elnöke. Friedrich Merz szerint pártja amellett van, hogy a magánháztartásokat a tiltás helyett ösztönzőkkel vegyék rá fűtési rendszereik klímabarát korszerűsítésére. A pártelnök különösen élesen bírálta a Zöldeket. Szerinte a párt korábbi arculatára emlékeztet azzal, hogy az embereknek állandóan és egyfajta gyámkodó szerepet vállalva igyekszik elmagyarázni, hogy mit tegyenek, illetve mit tehetnek.

A kisebbik konzervatív párt, a CSU politikusa arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy ne hagyja jóvá a gazdasági minisztérium tervezetét. Alexander Dobrindt szerint ezúttal is a Zöldek Pártjára jellemző tilalmi politikáról van szó. Ez pedig az emberekre szükségtelen terheket ró, és eltántorítja őket attól, hogy a klímavédelemben közreműködjenek – jelentette ki.

A CDU és a CSU közös parlamenti frakciójának vezetője, Thorsten Frei szerint

a tervezet leküzdhetetlen nehézségeket okoz a német állampolgároknak.

Az ellenzéki pártoknál is keményebben foglalt állást a tervezet ellen a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP. Christian Dürr frakcióvezető az ARD televíziónak nyilatkozva közölte, hogy pártja megakadályozza a gáz- és olajfűtési rendszerek tervezett tilalmát. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kilátásba helyezett tilalommal az építési, illetve a bérleti költségek tovább emelkednének. A szabad demokrata politikus szerint a technológia fejlődésével arra kell törekedni, hogy a jövőben a klasszikus fűtési rendszerek is klímasemlegesen működhessenek.

Hasonlóan nyilatkozott az FDP lakáspolitikai szóvivője. Daniel Frost arra mutatott rá, hogy a gázfűtési rendszerek általános tilalma az emberek többségét súlyosan érintené, és rendkívüli pénzügyi terheket róna rájuk. A tilalmat ugyanakkor szükségtelennek nevezte, szerinte ugyanis a jövőben a gázinfrastruktúra is alkalmazható klímasemleges módon, a többi között hibrid fűtési rendszerek és hidrogén alkalmazásával. Dürr szerint az ilyen jellegű innovációk fékezése megengedhetetlen.

A tiltakozások ellenére a Zöldek Pártja kitart a tilalom mellett. A párt építés- és lakáspolitikai szóvivője szerint a gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalma már elhatározott, arról koalíciós egyezség jött létre. A szóvivő ezzel a kijelentésével arra a megállapodásra utalt, amely szavai szerint a koalíciós pártok között 2022 márciusában jött létre. Ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány "szociális támogatást" kíván nyújtani az új fűtési rendszerek használatához.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×