INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

duna

duna-híd

schengeni övezet

A Duna mellékágának ártere a felvidéki Medve határában 2018. október 16-án. Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a folyó vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.

Egyeztettek a beharangozott új Duna-hídról

Infostart / MTI

A schengeni csatlakozásról, a Duna hajózhatóságáról és a két ország között újabb határátkelési lehetőséget teremtő, új Duna-híd megépítéséről tárgyalt kedden Bukarestben a román és a bolgár miniszterelnök.

A román kormány közleménye szerint Nicolae Ciuca és Galab Donev videoértekezleten egyeztetett a két szomszédos európai uniós tagállam infrastruktúrájának összekapcsolását javítani hivatott közös projektekről.

Ciuca arra "bátorította" a bolgár felet, hogy hagyja jóvá a folyamhajózás feltételeit javító, Fast Danube nevű közös uniós projekt megvalósítását, annak érdekében, hogy elkezdjék a határfolyam medrének régóta esedékes kotrását, és így a Dunát egész évben hajózhatóvá tegyék.

A bukaresti közlemény szerint ezt

a projektet csomagban kezelik a - bolgár fél által sürgetett - a romániai Giurgiu és a bolgár Rusze között megépítendő új Duna-híddal,

hiszen mindkettő közös regionális és egyben európai uniós érdek.

A felek megújuló energiaforrásokat hasznosító közös projektekről is tárgyaltak, és megállapodtak abban, hogy továbbra is egyeztetnek a két ország tavaly decemberben meghiúsult, de mindkét ország által továbbra is igényelt schengeni csatlakozása ügyében.

A román és bolgár miniszerelnök egyetértett abban, hogy az illegális migráció megfékezése és az Európai Unió külső határának védelme terén mindkét ország európai megoldásokat szorgalmaz.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018