eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az orosz Wagner-csoport zsoldosai kísérik a Közép-afrikai Köztársaság elnökét, a fővárosban Banguiban.
Nyitókép: Wikipédia

A háború hatalmas üzlet a zsoldosok vezérének

A brit katonai hírszerzés szerint a Jevgenyij Prigozsin vezette a zsoldoshadsereg lett az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplője.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint szinte biztos, hogy a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló fegyvereseinek száma most már eléri az 50 ezret.

A brit katonai hírszerzés felidézi, hogy az orosz állami nyilvántartás adatai szerint a Wagner-csoport tavaly decemberben formálisan jogi személyként bejegyeztette magát, bár alaptevékenységeként a "vezetői tanácsadást" jelölte meg, harci tevékenységről nem esik szó a bejegyzésben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a "Wagner Centre" nevű vállalatot milyen mértékben vonják majd be a Wagner katonai tevékenységének irányításába. A katonai magánvállalkozások továbbra is illegálisak Oroszországban, annak ellenére, hogy hosszú ideje szó van a törvény módosításáról - áll a brit katonai hírszerzés pénteki beszámolójában.

A szolgálat szerint a Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg részben a vállalatainak juttatott, magasra árazott állami megbízatásokból finanszírozza a csoport működését.

Az elemzés szerint a Wagner bejegyzésével folytatódik a hagyományosan homályos hátterű szerveződés nyilvános profiljának figyelemreméltóan gyors kialakítása.

Prigozsin csak szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert, októberben már meg is nyílt a csoport fényűző központja Szentpéterváron. A szerveződés hivatalos bejegyeztetésének valószínű célja Prigozsin üzleti haszonszerzésének maximalizálása és a mindinkább előtérbe kerülő szervezet legalizálási folyamatának előmozdítása - áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

Jevgenyij Prigozsin nemrég kijelentette, hogy a Wagner csoport egy teljesen független haderő, amelynek saját repülőgépei, harckocsijai, tüzérsége és rakétái vannak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×