eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
T-90M orosz harckocsi a Wagner csoport zsoldosainak kezében, Bahmutnál. Fotó: Twitter/ Rob Lee
Nyitókép: Fotó: Twitter/ Rob Lee

Csúcsfegyver került orosz zsoldosok kezébe – videó

A Twitteren megjelent videók és fényképek tanúsága szerint a hírhedt Wagner csoport zsoldosai az orosz hadsereg legjobb fegyvereivel harcolnak Bahmut környékén.

Eddig csak igen kevés T-90M-et lehetett látni az ukrajnai harcokban, mivel az orosz hadsereg igyekszik "takarékoskodni" az egyik legmodernebb harckocsijával. Ennek oka elsősorban az, hogy a legnagyobb harcértékű "M" változatából csak keveset gyártottak.

A T-90-es amúgy a múlt század utolsó évtizedében állt hadrendbe az orosz hadseregben. Eredetileg átmeneti megoldásnak szánták, amíg elkészül az új "csodatank", az Armata. Bár a T-14-es végül meg is jelent az orosz haderő arzenáljában, ám messze nem olyan mennyiségen és sikerrel, mint azt várták. A Szíriába küldött pár darab T-14-essel szerzett harci tapasztalatokról Szergej Sojgu védelmi miniszter sokat mondóan csak annyit közölt: a tervezőknek még néhány változtatást kell végrehajtaniuk a tankon. Magyarul, nem volt éppen sikertörténet az Armata vendégszereplése a közel-keleti országban. Ezek után nem is csoda, hogy Ukrajnában talán ha egy vagy két Armatát figyeltek meg mostanáig.

T-14 Armata orosz harckocsi. Fotó: Twitter/Junsupreme
T-14 Armata orosz harckocsi. Fotó: Twitter/Junsupreme

Az Armatával azonban nem a kiforratlan technika a legfőbb gond, hanem az, hogy pokolian drága. Egy T-14-es áráért állítólag három-négy T-90-est vehet az orosz hadsereg. Nem is csoda, hogy Sojgu védelmi miniszter közölte: a korábbiakkal ellentétben, csak korlátozott számban rendszeresítik az Armatát.

Az orosz hadsereg alapharckocsija a T-90-es marad.

A Nyizsnij Tagilban működő, Uralvagonzavod által tervezett harckocsi első változata lényegében a T-80-as sikeresebb elemeivel modernizált T-72-esnek tekinthető. A későbbiekben aztán megerősítették a páncélzatot, és idővel a fegyvertorony formáján is változtattak. Az egymást követő újabb és újabb fejlesztések révén született a jelenleg legkorszerűbb változata, a T-90M, amelynek a védelme is elvben jobb, mint a többi orosz harckocsié.

A több rétegű páncélzat, illetve a reaktív védelem mellett a talán legfontosabb elem a TSU–1–7 Stora–1 elektrooptikai elhárító rendszer. Ez magába foglal egy digitális számítógépet, a két elektrooptikai egységet (az ágyú két oldalán látható „dobozok”), és a torony tetején lévő besugárzásjelzőket. Megzavarja a lézer rávezetésű rakétákat, amelyek így – optimális esetben – irányíthatatlanná válnak, és elvétik a célt. A rendszerhez tartozik még 12, az infravörös lézerek számára átláthatatlan ködgránát is. Ezeket a számítógép automatikusan kilövi abba az irányba, ahonnan besugárzásjelzők egy rávezető sugarat észlelnek.

T-90M orosz harckocsi Bahmut közelében. Fotó: Twitter/Rob Lee
T-90M orosz harckocsi Bahmut közelében. Fotó: Twitter/Rob Lee

Egyúttal hangjelzéssel figyelmezteti a személyzetet, és lehetővé teszi, hogy a sugár forrásának irányába állítsák a tornyot. A ködgránátok füstje néhány másodperc alatt szétterül, meggátolva a lézeres rávezetést. Igény esetén a ködgránát helyett dipólköteg, vagy infra „csali” is bevethető. A tank ezenkívül felszerelhető még olyan álcázó eszközökkel, amelyek megnehezítik a harckocsi felfedezését hőképalkotók és a radarok számára. Emellett a kipufogógázba fecskendezett gázolaj segítségével bármikor füstfüggönyt hozhat létre.

Kérdés persze, hogy mindez mennyire hatékony az olyan korszerű harckocsielhárító rakéták ellen, mint az amerikai FGM-148 Javelin vagy a svéd SAAB fegyvere az NLAW.

Egy Ukrajnában kilőtt orosz harckocsi. Fotó:Twitter/Kriegsforscher
Egy Ukrajnában kilőtt orosz harckocsi. Fotó:Twitter/Kriegsforscher

A T-90-es különböző változataiból az orosz hadsereg majdnem 700 darabbal rendelkezik, ám kérdéses, hogy ezek közül mennyi hadra fogható, illetve, hogy ezek közül hány darab a legkorszerűbb "M" változat. Mivel jelenleg ez a legnagyobb harcértékű orosz tank, ezért szinte kizárólag csak az elitalakulatok használják.

Ezért aztán felettébb érdekes, hogy ez a csúcsfegyver hogyan kerülhetett a Wagner csoport zsoldosaihoz. De hogy a köztörvényes bűnözőkből is verbuvált csapat hány T-90M tankkal rendelkezik, nincs hiteles információ.

A Twitteren közzétett videón egy T-90M és egy BMP-3-as lövészpáncélos látható, állítólag a Wagner zsoldosainak használatában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×