eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Újabb különös részletek a Norvégiába szökött orosz zsoldosról

Sok elemében gyanús az a történet, amit a norvég hatóságoknak előadott Andrej Medvegyev a Wagner orosz zsoldoscsapat volt tagja.

Már az is elég furcsa, miként szökhetett át Medvegyev az erősen őrzött orosz–norvég határon. Főleg, hogy akkor már Oroszországban a titkosszolgálat és a Wagner csoport is kereste.

Az Index azt írja, hogy a volt zsoldos egy oroszokat segítő külföldi szervezet, a Gulagu.net segítségével jutott el Murmanszkba, onnan pedig a határtól pár kilométerre lévő, Nyikel településre.

Állítólag innen indult Norvégia felé, egy fehér köntösbe burkolózva. Átmászott két drótkerítésen, majd egy befagyott folyót keresztezve jutott norvég területre. Azt mesélte, hogy közben az orosz határőrök többször is rálőttek, és még kutyákat is küldtek utána. Mindezek és a szigorú norvég határőrizet dacára mégis sikerült a szökése.

A norvég-orosz határvidék. Forrás: Google Maps
A norvég–orosz határvidék. Forrás: Google Maps

Hasonlóan zavaros az is, amit saját háborús szerepéről előadott. 2014-ben önkéntes katonaként már harcolt a Donbaszban, majd börtönbe zárták lopásért. Tavaly júliusban csatlakozott a zsoldosokhoz, és egy 5-10 fős csoport parancsnoka lett. Azt mondta, szemtanúja volt tömeggyilkosságoknak és annak, hogy az oroszok milyen kegyetlenségeket követnek el az ukrán civilek ellen. Ám az atrocitásokban játszott szerepét igyekszik súlytalannak beállítani. Mindenesetre Medvegyevet az ilyen bűntettek kivizsgálására szakosodott norvég szervezet, a Kripos hallgatja ki.

Amikor a felettesei a beleegyezése nélkül hosszabbították meg a szerződését a Wagner csoportnál, elhatározta, hogy dezertál. Mint mondta, ezzel nagy kockázatot vállalt, mert

a szökevény zsoldosokat úgy büntetik, hogy kalapáccsal agyonverik őket.

Ilyen kivégzéseket ő maga is látott – mondta norvég kihallgatóinak.

Norvégiában nagy vita van arról, hogy mi legyen Medvegyev sorsa. Többen azzal érvelnek, hogy háborús bűnös, így nem kaphat menedékjogot. Egyelőre azonban hivatalosan csak tiltott határátlépés van a rovásán.

Az orosz Wagner csoport zsoldosai valahol Ukrajnában. Forrás: Twitter/ArianaGic
Az orosz Wagner csoport zsoldosai Ukrajnában. Forrás: Twitter/ArianaGic

Ukrajna viszont már kérte az egykori zsoldos kiadatását arra hivatkozva, hogy háborús bűncselekményeket követhetett el.

Furcsa az is, amit a Wagner közölt egykori zsoldosával kapcsolatban. Szerintük Andrej Medvegyev norvég állampolgár, a Nidhogg nevű norvég ezredben szolgált és hadifoglyokat kínzott. Medvegyev ügyvédje viszont abszurdnak nevezte ezeket az állításokat, mondván, az orosz dezertőrnek semmi köze sincs Norvégiához és nem is norvég állampolgár.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×