eur:
394.23
usd:
369.81
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Újabb különös részletek a Norvégiába szökött orosz zsoldosról

Sok elemében gyanús az a történet, amit a norvég hatóságoknak előadott Andrej Medvegyev a Wagner orosz zsoldoscsapat volt tagja.

Már az is elég furcsa, miként szökhetett át Medvegyev az erősen őrzött orosz–norvég határon. Főleg, hogy akkor már Oroszországban a titkosszolgálat és a Wagner csoport is kereste.

Az Index azt írja, hogy a volt zsoldos egy oroszokat segítő külföldi szervezet, a Gulagu.net segítségével jutott el Murmanszkba, onnan pedig a határtól pár kilométerre lévő, Nyikel településre.

Állítólag innen indult Norvégia felé, egy fehér köntösbe burkolózva. Átmászott két drótkerítésen, majd egy befagyott folyót keresztezve jutott norvég területre. Azt mesélte, hogy közben az orosz határőrök többször is rálőttek, és még kutyákat is küldtek utána. Mindezek és a szigorú norvég határőrizet dacára mégis sikerült a szökése.

A norvég-orosz határvidék. Forrás: Google Maps
A norvég–orosz határvidék. Forrás: Google Maps

Hasonlóan zavaros az is, amit saját háborús szerepéről előadott. 2014-ben önkéntes katonaként már harcolt a Donbaszban, majd börtönbe zárták lopásért. Tavaly júliusban csatlakozott a zsoldosokhoz, és egy 5-10 fős csoport parancsnoka lett. Azt mondta, szemtanúja volt tömeggyilkosságoknak és annak, hogy az oroszok milyen kegyetlenségeket követnek el az ukrán civilek ellen. Ám az atrocitásokban játszott szerepét igyekszik súlytalannak beállítani. Mindenesetre Medvegyevet az ilyen bűntettek kivizsgálására szakosodott norvég szervezet, a Kripos hallgatja ki.

Amikor a felettesei a beleegyezése nélkül hosszabbították meg a szerződését a Wagner csoportnál, elhatározta, hogy dezertál. Mint mondta, ezzel nagy kockázatot vállalt, mert

a szökevény zsoldosokat úgy büntetik, hogy kalapáccsal agyonverik őket.

Ilyen kivégzéseket ő maga is látott – mondta norvég kihallgatóinak.

Norvégiában nagy vita van arról, hogy mi legyen Medvegyev sorsa. Többen azzal érvelnek, hogy háborús bűnös, így nem kaphat menedékjogot. Egyelőre azonban hivatalosan csak tiltott határátlépés van a rovásán.

Az orosz Wagner csoport zsoldosai valahol Ukrajnában. Forrás: Twitter/ArianaGic
Az orosz Wagner csoport zsoldosai Ukrajnában. Forrás: Twitter/ArianaGic

Ukrajna viszont már kérte az egykori zsoldos kiadatását arra hivatkozva, hogy háborús bűncselekményeket követhetett el.

Furcsa az is, amit a Wagner közölt egykori zsoldosával kapcsolatban. Szerintük Andrej Medvegyev norvég állampolgár, a Nidhogg nevű norvég ezredben szolgált és hadifoglyokat kínzott. Medvegyev ügyvédje viszont abszurdnak nevezte ezeket az állításokat, mondván, az orosz dezertőrnek semmi köze sincs Norvégiához és nem is norvég állampolgár.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×