eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Wikipédia/FBI

Szabadlábon a nő, aki az egyik legártalmasabb kém volt az USA számára

Húsz éven át kémkedett ellenük, az amerikaiak szerint mindent kiteregetett, amit csak megtudott - nem is egy országnak.

Több mint húsz év után szabadult a börtönből a hidegháború egyik legismertebb elfogott kémje, Ana Montes. A hatvanöt éves nő húsz éven át kémkedett Kubának, miközben az amerikai hírszerzésnél,, a Védelmi Hírszerző Ügynökségnél dolgozott elemzőként - írta a 24.hu a BBC cikke alapján.

A kubaikkal washingtoni éttermekben találkozott és személyhívón adott át nekik kódolva titkos információkat, a parancsokat pedig rövidhullámú rádión kapta. 2001-es letartóztatásakor a hatóságok azt közölték, hogy az USA-nak a szigeten végzett hírszerzési műveleteit szinte teljes egészében leleplezte, egy tisztviselő ezért az általuk elfogott egyik legártalmasabb kémként jellemezte.

Szinte mindent kompromittált, amit Kubáról és az ottani működésünkről tudtunk – mondta róla 2012-ben a Kongresszusnak Michelle Van Cleave, aki George W. Bush elnök alatt a kémelhárítás vezetője volt.

"A kubaiak mindennel tisztában voltak, amit tudtunk róluk, és ezt a saját hasznukra tudták fordítani. Montes ezen kívül a kollégáival folytatott beszélgetései során befolyásolni tudta a Kubával kapcsolatos becsléseket, és lehetőséget talált arra is, hogy átadja a megszerzett információkat más hatalmaknak"
- mondta Van Cleave.

Letartóztatása után Montest azzal vádolták, hogy felfedte négy amerikai kém személyazonosságát és rengeteg titkos anyagot továbbított az ellenséges országba.

Montes a szabadulása után még öt évig felügyelet alatt marad. A hvg.hu szerint az internethasználatát is ellenőrzik, nem dolgozhat a kormánynak és engedély nélkül nem léphet kapcsolatba külföldi ügynökökkel.

(A nyitóképen: Ana Montes a 2001-es letartóztatásakor az FBI felvételén.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×