eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Close up of an evidence marker and blood splatter at a crime scene, hand placing more markers in the background.
Nyitókép: Illusztráció (powerofforever/Getty Images)

Annyi nőt öltek meg Spanyolországban, hogy az aggasztó helyzetre a belügyminiszter figyelmeztetett

Csak decemberben kilenc halálos áldozata volt Spanyolországban a nők elleni erőszaknak - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a spanyol belügyminiszter.

Fernando Grande-Marlaska hozzátette, hogy az év eleje óta 47 nőt öltek meg az országban, és szörnyűnek minősítette ezeket az adatokat. A belügyminiszter egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy azonnal értesítse a rendőrséget, ha nővel szembeni erőszakot vagy annak gyanúját észlelik, mert ez nem magánügyként, hanem mára már társadalmi tragédiaként kezelendő. A rendőrséget pedig arra kérte, hogy kettőzött figyelemmel kezelje az ilyen bejelentéseket.

Az esetek döntő többségében a házastárs vagy az élettárs volt az elkövető: a legutóbbi gyilkosság Escalonában történt, ahol egy 32 éves várandós nőt szúrt halálra a volt élettársa a két közös, tinédzserkorú gyermekük jelenlétében. Szerdán egy 20 éves nőt szúrt halálra az édesanyja volt barátja; egy 22 éves nő pedig az élettársával folytatott vita közben esett ki nemrég egy lakóház hatodik emeletéről Benidormban.

Spanyolországban 1997 óta övezi megkülönböztetett figyelem a nők elleni erőszakot, miután egy bírósági döntés a válása után arra kötelezett egy 60 éves nőt, hogy megossza a házát a korábbi férjével. Az eset tragédiába torkollott azután, hogy a nő az andalúz tévének adott interjújában elmondta, hogy volt férje erőszakoskodik vele. Az exférj bosszúból megverte, felgyújtotta, majd a lakás erkélyéről az utcára dobta a nőt, aki belehalt sérüléseibe.

A nőket érő erőszakos cselekményekről 2003 óta vezetnek statisztikát, és az azóta eltelt 19 év alatt 1180 nőt öltek meg az országban. A parlament 2004-ben egyhangú szavazással, Európában elsőként fogadott el egy olyan törvényt, amely a gyilkosságok esetében súlyosbító körülménynek tekinti, ha nőgyűlölet motiválta bűncselekmény történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×