eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Már kész is az első LNG-terminál Németországban, még hat újabb jön

Cseppfolyósított földgázzal kívánja biztosítani az energiaellátás jelentős részét az elkövetkező években Németország, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése gőzerővel folyik, az első terminál kikötőt épp most adták át az alsó-szászországi Wilhelmshavenben.

Wilhelmshafenben rendkívüli gyorsasággal építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált. Ez valójában egy speciális hajó, amelyen gáz halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező LNG-szállítmányt.

A beruházás menetrendje szerint a hajó decemberben köt ki, az első LNG-tankerek pedig januárban érkeznek.

Az LNG-beszerzéssel kapcsolatos erőfeszítéseket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és az ennek nyomán kialakult energiaválság gyorsította fel, amelynek Németország a korábbi orosz függőségből fakadóan egyik legfőbb áldozatává vált. Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

A korábban elkészült, az oroszországi Viborgot a németországi Greifswalddal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezését a német kormány felfüggesztette. Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Noha a németországi gáztározók feltöltöttsége a legfrissebb adatok szerint immár 100 százalékos, azaz az ellátás az idei télre a szakértők szerint teljes mértékben biztosított, a cseppfolyósított földgáznak mégis különleges szerepe van.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a cseppfolyósított földgáz következő télen a németországi energiaellátás legfontosabb oszlopát jelenti majd.

Az energetikai vállalatok a tervek szerint hét ilyen úszó LNG-terminált fejlesztenek ki, és a tervek szerint 2023 végére valamennyi működik majd.

Köztük egy második Wilhelmshaven egy másik részében is. A terminálok további helyszínei az ugyancsak alsó-szászországi Stade, a Schelswig-Holstein tartományban lévő Brunsbüttel, valamint a mecklenburg-elő-pomerániai Lubmin városa, ahol a tervek szerint szintén két terminál működik majd. A jövőbeni terminálok helyszíneként tervbe volt véve Hamburg és Rostock is, de a hamburgi terveket alááshatja a rendkívüli kikötői forgalom, Rostockban pedig szakértők szerint az egyidejű olajszállítások jelenthetnek problémát.

Az első számú beszerzési forrást mostanáig az Egyesült Államok jelentette. A legnagyobb exportőrök közé tartozik Katar, az öböl menti országot a közelmúltban Olaf Scholz kancellár és gazdasági minisztere közösen ostromolta. Értesülések szerint hosszú távra szóló szerződések vannak napirenden. Az Egyesült Arab Emirségekben pedig már konkrét beszerzési megállapodásokat írtak alá, de a potenciális szállítók között lehet Ausztrália és Malajzia is.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×