eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A német ipar versenyképességét erősítő gazdaságpolitikát sürgetnek német szakmai szervezetek

A német ágazati szakmai szervezetek és a szakszervezetek nagyobb támogatást követelnek a politikától Németország mint ipari helyszín számára - áll a BDI és az IG Metall ipari szövetség szombati közleményében.

Az iparnak egyszerre kell megbirkóznia a Covid-járvány és az ukrajnai háború következményeivel, ugyanakkor a klímasemleges és digitális termelési folyamatokra való átállással - írták.

A "Szövetség az ipar jövőjéért" hat cselekvési területre tett javaslatokat, többek között az energiaellátásra, a szakemberhiányra és az állami beruházásokra. A szövetségben a BDI és az IG Metall mellett más gazdasági szövetségek és szakszervezetek, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége és a Szövetségi Gazdasági Minisztérium is részt vesz.

A mostani válságban az a legfontosabb az, hogy a jövő technológiáiba és a jövő piacaiba fektessünk be - mondta Jörg Hofmann, az IG Metall igazgatótanácsának elnöke.

"Különösen sürgős a megújuló energiák gyorsított elterjesztése és a hidrogéngazdaság gyorsított felfuttatása" - közölte.

Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke elmondta, hogy a klímasemleges iparosodott ország megvalósítása érdekében a vállalatok az innovációt és a beruházásokat erősítő politikára vannak utalva.

Az energiaigényes német iparágaknak például lehetővé kell tenni, hogy a jövőben is versenyképes energiaárakat fizethessenek - olvasható a dpa rendelkezésére bocsátott dokumentumban.

Ezért "nagyobb sebességre kell kapcsolni az energiával kapcsolatos beruházási projektek tervezésében és jóváhagyásában". Emellett a politikának támogatnia kell a kulcsfontosságú technológiákat, például a mikroelektronikában. Infrastrukturális beruházásokra is szükség van ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a folyók alacsony vízszintjének az ipar nyersanyagellátására gyakorolt hátrányos következményeit - mondta Siegfried Russwurm.

Emellett a szövetség gyorsabb tervezési és jóváhagyási eljárásokra is igényt tart. A jelentés szerint "a közigazgatási eljárások gyors és átfogó digitalizálására", valamint a hatóságoknál elegendő személyzetre van szükség. Sok vállalatnak bürokráciamentes engedélyezési eljárásokra lenne szüksége a gázról más energiaforrásra való átállás során.

A szövetség úgy látja, hogy a közlekedési átmenetben is szükség van intézkedésekre. Például az elektromos autók töltőinfrastruktúrájának bővítési sebességét ötszörösére kellene növelni. A szakképzett munkaerő hiánya elleni küzdelemben is jelentős beruházásokra van szükség a szakoktatásban. A szakmaorientációt minden iskolatípusban javítani kell annak érdekében, hogy több fiatalt vonzzanak a szakképzésbe.

A szövetség a következő hetekben országos párbeszéd-kezdeményezés keretében kívánja megvitatni a javaslatokat. Az egyeztetések eredményét november végén egy ipari konferencián mutatják be.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×