eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina

A német ipar versenyképességét erősítő gazdaságpolitikát sürgetnek német szakmai szervezetek

A német ágazati szakmai szervezetek és a szakszervezetek nagyobb támogatást követelnek a politikától Németország mint ipari helyszín számára - áll a BDI és az IG Metall ipari szövetség szombati közleményében.

Az iparnak egyszerre kell megbirkóznia a Covid-járvány és az ukrajnai háború következményeivel, ugyanakkor a klímasemleges és digitális termelési folyamatokra való átállással - írták.

A "Szövetség az ipar jövőjéért" hat cselekvési területre tett javaslatokat, többek között az energiaellátásra, a szakemberhiányra és az állami beruházásokra. A szövetségben a BDI és az IG Metall mellett más gazdasági szövetségek és szakszervezetek, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége és a Szövetségi Gazdasági Minisztérium is részt vesz.

A mostani válságban az a legfontosabb az, hogy a jövő technológiáiba és a jövő piacaiba fektessünk be - mondta Jörg Hofmann, az IG Metall igazgatótanácsának elnöke.

"Különösen sürgős a megújuló energiák gyorsított elterjesztése és a hidrogéngazdaság gyorsított felfuttatása" - közölte.

Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke elmondta, hogy a klímasemleges iparosodott ország megvalósítása érdekében a vállalatok az innovációt és a beruházásokat erősítő politikára vannak utalva.

Az energiaigényes német iparágaknak például lehetővé kell tenni, hogy a jövőben is versenyképes energiaárakat fizethessenek - olvasható a dpa rendelkezésére bocsátott dokumentumban.

Ezért "nagyobb sebességre kell kapcsolni az energiával kapcsolatos beruházási projektek tervezésében és jóváhagyásában". Emellett a politikának támogatnia kell a kulcsfontosságú technológiákat, például a mikroelektronikában. Infrastrukturális beruházásokra is szükség van ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a folyók alacsony vízszintjének az ipar nyersanyagellátására gyakorolt hátrányos következményeit - mondta Siegfried Russwurm.

Emellett a szövetség gyorsabb tervezési és jóváhagyási eljárásokra is igényt tart. A jelentés szerint "a közigazgatási eljárások gyors és átfogó digitalizálására", valamint a hatóságoknál elegendő személyzetre van szükség. Sok vállalatnak bürokráciamentes engedélyezési eljárásokra lenne szüksége a gázról más energiaforrásra való átállás során.

A szövetség úgy látja, hogy a közlekedési átmenetben is szükség van intézkedésekre. Például az elektromos autók töltőinfrastruktúrájának bővítési sebességét ötszörösére kellene növelni. A szakképzett munkaerő hiánya elleni küzdelemben is jelentős beruházásokra van szükség a szakoktatásban. A szakmaorientációt minden iskolatípusban javítani kell annak érdekében, hogy több fiatalt vonzzanak a szakképzésbe.

A szövetség a következő hetekben országos párbeszéd-kezdeményezés keretében kívánja megvitatni a javaslatokat. Az egyeztetések eredményét november végén egy ipari konferencián mutatják be.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×