INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

alexander van der bellen

ausztria

választás

államfő

Alexander Van der Bellen osztrák államfő közös sajtótájékoztatót tart Frank-Walter Steinmeier német elnökkel (a képen nem látható) a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2021. június 3-án.

Osztrák államfőválasztás: már az első forduló döntött az előzetes eredmények szerint

Infostart / MTI

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre az elnökválasztás első fordulójában a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések. Az előzetes eredmények ezt megerősítik.

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai szerint a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosított. A SORA közvélemény-kutató cégnek az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából elvégzett felmérése szerint a 78 éves politikus a voksok 54,6 százalékát tudhatja magáénak.

"Számunkra nagyon is megfelelő lenne, ha ez lenne az eredmény" - jelentette ki Stephan Götz-Bruha, Van der Bellen szóvivője az ORF műsorában az exit poll adatok ismertetése nyomán.

Az ARGE felmérése szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kaphatta.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

Walter Rosenkranz is gratulált a hivatalban lévő elnöknek újraválasztásához.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett a saját teljesítményével, bár azt a célt nem érte el, hogy második forduló legyen, azt viszont igen, hogy második helyen végezzen.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

A végleges eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.

Frissítés:

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották – derült ki az előzetes eredmények ismertetéséből.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló

Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg,

s ezzel nincs szükség második fordulóra.

  • Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 19,1,
  • Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 8,4,
  • Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2,
  • Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa pedig a szavazatok 6 százalékát szerezhette meg.
  • A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén.

Van der Bellen már a biztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videoüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak. "Köszönöm szavazatukat. Gondosan fogok bánni vele" - mondta a közösségi médián terjesztett felvételen. Mint fogalmazott, most eljött az ideje annak, hogy késlekedés nélkül a fontos kérdéseknek szenteljék a figyelmüket. "Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni" - hangsúlyozta. "Minden konstruktív erőt arra szólítok: fogjunk neki a dolgoknak közösen. Nagy feladatok előtt állunk és összefogásra van szükség a megoldásukhoz" - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018