eur:
383.73
usd:
352.83
bux:
69279.1
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Alexander Van der Bellen osztrák államfő közös sajtótájékoztatót tart Frank-Walter Steinmeier német elnökkel (a képen nem látható) a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Osztrák államfőválasztás: már az első forduló döntött az előzetes eredmények szerint

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre az elnökválasztás első fordulójában a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések. Az előzetes eredmények ezt megerősítik.

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai szerint a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosított. A SORA közvélemény-kutató cégnek az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából elvégzett felmérése szerint a 78 éves politikus a voksok 54,6 százalékát tudhatja magáénak.

"Számunkra nagyon is megfelelő lenne, ha ez lenne az eredmény" - jelentette ki Stephan Götz-Bruha, Van der Bellen szóvivője az ORF műsorában az exit poll adatok ismertetése nyomán.

Az ARGE felmérése szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kaphatta.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

Walter Rosenkranz is gratulált a hivatalban lévő elnöknek újraválasztásához.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett a saját teljesítményével, bár azt a célt nem érte el, hogy második forduló legyen, azt viszont igen, hogy második helyen végezzen.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

A végleges eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.

Frissítés:

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották – derült ki az előzetes eredmények ismertetéséből.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló

Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg,

s ezzel nincs szükség második fordulóra.

  • Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 19,1,
  • Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 8,4,
  • Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2,
  • Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa pedig a szavazatok 6 százalékát szerezhette meg.
  • A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén.

Van der Bellen már a biztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videoüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak. "Köszönöm szavazatukat. Gondosan fogok bánni vele" - mondta a közösségi médián terjesztett felvételen. Mint fogalmazott, most eljött az ideje annak, hogy késlekedés nélkül a fontos kérdéseknek szenteljék a figyelmüket. "Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni" - hangsúlyozta. "Minden konstruktív erőt arra szólítok: fogjunk neki a dolgoknak közösen. Nagy feladatok előtt állunk és összefogásra van szükség a megoldásukhoz" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×