INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

gabona

ukrajna

szállítmány

Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-án. Az országot elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében.

Megnyílt a gabonafolyosó, de nem mindenkinek jut az ukrajnai szállítmányokból

Az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével július 22-én egyezett meg a Ukrajna és Oroszország a gabonaszállítmányok indulásáról, az első szállítmány augusztus 1-jén indult el. Az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít – jelentette ki az InfoRádióban László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső elemzője.

A két héttel ezelőtti részletesebb adatok alapján a szállítmány azokhoz az országokhoz jutott, amikkel Ukrajna eddig is kereskedett, tehát jelentős része az Európai Unióban kötött ki. Az ENSZ adatai szerint ha az áru célországait magas, közepes, és alacsony jövedelmű országokba soroljuk, az ukrán gabona

  • 45-50 százaléka a magas jövedelmű országokba jutott. Ebből is élen jár Spanyolország 13 százalékkal, Hollandia 8 százalékkal, Olaszország 7 százaláékkal, Románia 4 százalékkal. Spanyolország az ukrán kukorica nagy felvásárolja, amit a takarmányozásban használ.
  • A közepes jövedelmű országok között kiemelkedik Törökország 19 százalékkal és Kína 8 százalékkal.
  • Az alacsony jövedelmű országok osztoznak a maradék 28 százalékon. Ezek jellemzően észak-afrikai, ázsiai államok, közülük Szudán, Kenya, Szomália, Jemen és Dzsibuti emelkedik ki, de ezek csak néhány százalékos hozzájárulást jelentenek.

A szakértő elmondta: amikor blokád alá vették az ukrán kikötőket, felmerült annak a veszélye, hogy azok az országok – köztük afrikaiak, ázsiaiak – amelyek nagyban függenek az orosz és ukrán gabonától, a gabona kiesése miatt éhínség lehet. Ám az ukrán gabonaszállítmányok megindulása "ezt a problémát nem fogja megoldani",

a súlyos éhínséget fenyegető Szomáliába és Jemenbe az ukrán gabonának mindössze egy százaléka jutott.

László Dávid szerint azonban ezek a termékek még továbbindulhatnak a célállomásuktól, tehát a Törökországba befutó gabona egy részét feldolgozzák, majd továbbszállítják. Ukrajna emellett többek között Szomáliának is felajánlott segélyszállítmányként gabonát, aminek szállításában Franciaország és Németország is segít. A szándék tehát megvan a gabonahiány és az éhínség enyhítésére.

A gabonafolyosó megnyitása következtében viszont csökkentek az élelmiszerárak, aminek azokban az országokban is érezni hatását, ahol éhínség veszélye áll fenn.

Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Kevés ukrán gabona jut az éhínséget fenyegető országokba, de van remény
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018