INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

giorgia meloni

előre hozott választás

olaszország

választás

Matteo Salvini, a kormányzó olasz Liga párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Enrico Michetti római polgármesterjelölt kampányának befejezésével tartott római sajtóértekezleten 2021. október 1-jén.

Exit poll: többséget szerzett Olaszországban a jobbközép

Infostart / MTI

A Giorgia Meloni vezette konzervatív blokk 40 százalék fölötti arányban söpörhette be a szavazatokat.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előre hozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát nyerheti, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

"A jobbközépnek világos fölénye van mind az alsóházban, mind a szenátusban. Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondtan" - írta Salvini Twitter-oldalán.

A balközép koalíció, amelyet az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino vezette Europa+ alkot, a szavazatok 25,5-29,5 százalékát szerezte meg az előrejelzés szerint.

A televízió felmérése szerint egyenkénti bontásban

a legerősebb parlamenti erő az FdI lesz, amely a voksok 22,5-26,5 százalékát tudhatja magáénak.

A legtöbb szavazatot szerzett parlamenti párt vezetőjeként Maloni kaphat kormányalakítási megbízást, s ezzel ő lehet az ország első női miniszterelnöke. Második helyen a PD végzett 17-21 százalékos eredménnyel. Harmadik a koalíción kívül indult, az utóbbi öt évben kormányzó, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) a 13,5-17,5 százalékkal.

Az Opinio Italia közvéleménykutató intézet szerint a Liga 8,5-12,5 százalékkal negyedik helyen végzett.

A szintén koalíción kívül indult úgynevezett centrum, amelyet a Carlo Calenda vezette Akció és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) alkot, pedig 6,5-8,5 százalék körüli eredményre számíthat.

A Forza Italia 6,8 százalékot szerezhetett.

A RAI előrejelzése szerint a jobbközép pártok 227-257 mandátumhoz juthatnak a 400 fős képviselőházban, s 111-131 helyük lehet a 200 fős szenátusban.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a választói részvétel 64,7 százalékos volt.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018