eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a győzelem V-jelét mutatja az előrehozott parlamenti választások estéjén Rómában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Jönnek az eredmények - Nagy győzelmet aratott a jobboldal Olaszországban

A szavazatok jóval több mint felének összeszámlálása alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy 26 százalékát szerezte meg, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi pártja csatlakozik hozzá.

Giorgia Meloni jobboldali olasz kormány élén lehet az ország első női miniszterelnöke, miután a parlamenti választásokon vezetésével diadalmaskodott a konzervatív pártszövetség - írta a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

A jelentés szerint a szavazatok jóval több mint felének összeszámlálása alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy 26 százalékát szerezte meg, szemben a legutóbbi, 2018-as országos választásokon elért mindössze 4 százalékkal.

Fő szövetségese, Matteo Salvini Ligája a négy évvel ezelőtti több mint 17 százalékhoz képest a voksok mintegy 9 százalékát szerezte meg. A másik nagy konzervatív párt, Silvio Berlusconi Forza Italia pártja 8 százalék körüli eredményt ért el.

A balközép, Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD) mintegy 19 százalékot kapott, a baloldali, szövetségen kívüli, Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) 16 százalék körüli eredményt ért el, míg a centrista, Carlo Calenda vezette Akció alig több mint 7 százalékot szerzett.

A részvételi arány 64 százalékos volt a négy évvel ezelőtti 74 százalékossal szemben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a jobboldali blokknak nagy többsége lesz a parlament mindkét házában, ami a politikai stabilitás esélyét adhatja Olaszországnak az elmúlt évek törékeny koalíciói után.

Meloninak és szövetségeseinek szembe kell nézniük az ukrajnai háború hatásaival, a magasra szökő energiaárakkal, az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának újbóli lassulásával. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem a vég-, hanem a kiindulóponton vagyunk. Holnaptól bizonyítanunk kell" - mondta a 45 éves Meloni hétfőn reggel pártja éljenző támogatóinak. Megígérte, hogy támogatja a nyugati politikát Ukrajnával kapcsolatban és nem kockáztatja Olaszország pénzügyeit.

"Ha arra kérnek bennünket, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, akkor azt minden olaszért fogjuk tenni, vagyis a nemzetegyesítés céljával, és

arra összpontosítunk, ami összeköt bennünket, nem pedig arra, ami elválaszt"

- hangoztatta Meloni. Hozzátette: "ez a felelősségvállalás ideje."

Meloni azt a Mario Draghi miniszterelnököt váltja majd, aki előtte az Európai Központi Bank vezetője volt és 18 hónapos kormányfői hivatali ideje alatt Rómát az uniós politikai döntéshozatal középpontjába emelte, szoros kapcsolatokat alakítva ki Párizzsal és Berlinnel.

A jobboldal teljesen kihasználta az olasz választási törvény adta lehetőségeket, ugyanis ez előnyben részesíti azokat a pártokat, amelyek a szavazás előtt szövetséget kötnek. A balközép és a centrista pártok nem tudtak összefogni, és bár több szavazatot szereztek, mint a konzervatívok, jóval kevesebb mandátumot szereztek.

További reakciók

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke azt írta a Twitteren: "az olasz nép úgy döntött egy hazafias és szuverenista kormány megválasztásával, hogy saját kezébe veszi sorsa alakítását. Gratulálok Giorgia Meloninak és Matteo Salvini (Liga-vezetőnek) amiért ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek, és nagy győzelmet arattak a választáson" - írta Le Pen.

Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője azt írta a Twitteren: "Giorgia Meloni megmutatta, miként lehetséges kialakítani a szuverén nemzetek büszke és szabad Európáját, amelyben azután azok mindannyiunk biztonságáért és gyarapodásáért együttműködnek."

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is gratulált a Facebookon.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök az RMC rádiónak nyilatkozva azt mondta: nem akarja minősíteni az olaszok demokratikus választását, de hangsúlyozni szeretné, hogy az Európai Uniónak vannak bizonyos értékei - például az abortusszal és az emberi jogokkal kapcsolatban -, amelyeket tiszteletben kell tartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×