eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma
Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: Massimo Percossi

Szakértő Giorgia Meloniról: "Azért is támadták, mert fiatalos, nő és jobboldali"

A szavazatok 94 százalékát már összeszámolták Olaszországban, de korábban az exit pollok is a jobboldal egyértelmű győzelmét mutatták a vasárnapi választások után. Szomráky Béla Olaszország-szakértő az InfoRádióban adott helyzetértékelést még a hivatalos végeredmény előtt.

Az olasz választók megszabadították az országot attól a demokratikus deficittől, amely az elmúlt 4 évet jellemezte - fogalmazott Szomráky Béla Olaszország-szakértő. Az újságíró emlékeztetett arra, hogy az Öt Csillag Mozgalom legutóbb 33 százalékkal alakíthatott kormányt, de utána egymással nem kompatibilis erők léptek szövetségre, és ezen az sem segített, hogy legutóbb a technokratának mondott Mario Draghi alakított kormányt.

Az már biztos, hogy fölényesen győzött az olasz jobboldal. Vezetőjük, Georgia Meloni a szakértő szerint olyan karizmatikus politikus, aki fiatalos, nő és jobboldali, ami viszont nagyon nem tetszett a baloldalnak. Még

női mivoltában is támadták, hiszen "politikusnő csak baloldali lehet".

Szomráky Béla szerint most még komolyabb támadást kell majd elszenvedjen a mainstream médiától. Az olaszoknál azonban nem vált be az EU-s vezetők fenyegetése,

a hárompárti jobboldali szövetség a mandátumok 60 százalékát kapja majd meg.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek a voksok terén egyébként 26,7 százalékra számíthat, a Liga 9-10-re és Berlusconi Forza Italiája körülbelül 8-ra. Ezért Szomráky Béla nem hiszi, hogy belső villongások lennének a jobboldalon, inkább a nemzetközi pénzvilág és a baloldal támadásaira kell majd koncentrálniuk. Legalábbis ezt mutatják az eddig megnyilvánulások - az újságíró szerint. Nagyon nagy nehézségeik lesznek, például Olaszország pénzügyi kockázati felára is emelkedni fog, ezért sem veszekedhetnek egymással.

Az Olaszország-szakértő szerint a legnagyobb vesztes a Demokrata Párt, amely 20 százalék alá zuhant. A fő hibájuk az volt, hogy nem a problémákról beszéltek, hanem folyton a polgári jogokról és a fasiszta veszélyről papoltak. Ez a politika pedig most megbukott Olaszországban.

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy hétfő este 6-tól az Aréna vendége lesz Szomráky Béla, oldalán Molnár Annával, az NKE tanszékvezetőjével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×