eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Photo: Igor Russak/dpa (Photo by Igor Russak/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Prága: nem megoldás az ársapka

Le is vetetnék a csehek az orosz gázárakra kivetendő ársapka kérdését az európai energiaügyi miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásának napirendjéről.

Csehország le akarja venni az orosz gázárakra kivetendő ársapka kérdését az európai energiaügyi miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásának napirendjéről – mondta Jozef Síkela ipari miniszter, aki politikai eszköznek és nem megoldásnak nevezte azt.

Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken tárgyalnak arról, miképpen lehetne megfékezni az energiaárakat, amelyek ismét emelkedni kezdtek az után, hogy Oroszország az Ukrajna elleni orosz offenzíva miatti európai szankciókra válaszul leállította az Európába irányuló gázszállítások nagy részét.

Az EU soros elnökségét betöltő csehek segítik a megbeszélések irányítását.

Síkela a CTK cseh hírügynökség szerint szerdán a cseh szenátus egyik bizottságának nyilatkozva elmondta, hogy az ország megpróbálja majd levenni ezt a lehetőséget az energiaügyi miniszterek találkozójának napirendjéről.

"Ez szerintem nem konstruktív javaslat. Inkább egy újabb módja annak, hogy Oroszországot szankcionálják, mint tényleges megoldás az európai energiaválságra"

– idézte a CTK Síkelát. A politikus hozzátette, "Mi most nem újabb szankciókat akarunk előkészíteni, hanem inkább az energiával akarjuk megoldani a helyzetet" – magyarázta Síkela.

A miniszterek olyan lehetőségeket fognak mérlegelni, mint az importált gáz árplafonja, a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, vagy a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből.

A javaslatok között szerepel majd a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára, hogy fedezzék az ingatag piaci helyzet közepette letétbe helyezendő árrést.

Az olaj- és gázpiaci kilátásokról beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×