eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Nem jár orosz olaj az ársapkát alkalmazó országoknak

A nyugati országok arról tárgyalnak, hogy ársapkát alkalmazzanak az orosz olajra: Moszkva azt ígéri, amelyik ország így tesz, annak nem fog több olajat eladni.

"Egyszerűen nem fogunk olajat és kőolajtermékeket szállítani olyan vállalatoknak vagy államoknak, amelyek korlátozásokat vezetnek be, csak a piaci verseny feltételei szerint dolgozunk" – fogalmazott Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Oroszország a nyugati szankciók ellenére is dollármilliárdokat keres havonta a Kínába és Ázsiába eladott olajjal: az Egyesült Államok, Európa, Kanada és Japán már hónapok óta vizsgálja, mit tehet még. A G7-országok pénzügyminiszterei pénteken szeretnének megállapodásra jutni az ársapkáról – írja a CNN.

A háború finanszírozását is nehezítenék a lépéssel

A Biden-kormányzat azért szorgalmazza ezt, mert csökkentené a bevételeket, amelyekre Vlagyimir Putyin elnöknek ugyanakkor szüksége van az ukrajnai háború finanszírozásához, de közben elméletileg továbbra is megjelenhetne az orosz olaj a világpiacon, elkerülve egy újabb inflációs kínálati sokkot.

"Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy keményen visszavágjuk Putyin bevételeit, ami nemcsak az olajbevételek csökkenését eredményezi, hanem a globális energiaárakét is" – mondta a hét elején Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője. Nehéz ugyanakkor elérni ezt a célt, és a hatékonysághoz széles körű nemzetközi támogatásra is szükség van.

Nadeem Zahawi brit pénzügyminiszter abbéli reményét fejezte ki csütörtökön, hogy a G7-országok megállapodásra tudnak jutni a kérdésben.

Az orosz fél szerint abszurd az ötlet

Alekszandr Novak teljesen abszurdnak nevezte a korlátozások bevezetésére vonatkozó javaslatokat, és azt mondta, hogy azok tönkretehetik a globális olajpiacot – jelentette a TASZSZ.

"Az ilyen kísérletek csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot, és teljesen tönkreteszik" – tette hozzá.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az ukrajnai háború kezdete óta közel napi 2,2 millió hordóval csökkent a nyersolaj és más olajtermékek áramlása az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, az Európai Unióba, Japánba és Dél-Koreába. A csökkenés kétharmadát azonban más piacokra, például Kínába és Indiába irányították át. Az IEA szerint az exportbevételek júliusban mintegy 19 milliárd dollárt tettek ki.

Játszik Európával a Gazprom

A G7-ek egyik lehetősége az lenne, ha a G7-országokban székhellyel rendelkező vállalatok számára megtiltanák, hogy biztosítást vagy finanszírozást nyújtsanak az orosz olajszállítmányokra, ha a vevők egy bizonyos ár felett fizetnek érte.

Oroszország befolyása a globális energiaellátás nagy része felett fél évvel az ukrajnai háború kezdete után is komoly kihívást jelent.

Ezen a héten Oroszország ideiglenesen leállította a régióba irányuló földgázszállításokat egy létfontosságú vezetéken keresztül, leállította egy francia közműszolgáltató teljes ellátását. A Gazprom szerint karbantartási munkák miatt történt néhány napos leállás, szombaton pedig ismét érkezik a gáz a szokott módon.

Az olaj- és gázpiaci kilátásokról beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×