eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Óriáskábel köti össze az Egyesült Királyságot és Németországot

A tenger alatti vezeték 2028-ra készül el.

Véglegessé vált, hogy megépülhet a nagy kapacitású, tenger alatti elektromos távvezeték az Egyesült Királyság és Németország között, miután összegyűlt a beruházáshoz szükséges teljes összeg - közölte Londonban a fővállalkozó cég.

A 2,8 milliárd eurós költségvetésű, nagy teljesítményű kábel építése már ebben az évben megkezdődik, és 2028-ra fejeződik be. A beruházást magánbefektetők, köztük francia, japán, és német elektrotechnikai vállalatok, valamint 20 különböző pénzintézet és az Európai Beruházási Bank finanszírozza.

A 725 kilométer hosszú óriásvezeték a világ egyik legnagyobb ilyen beruházása lesz, amely 1,4 gigawatt kapacitással tud áramot szállítani a két ország között mindkét irányban, és 1,5 millió háztartás ellátására lesz képes.

A brit elektromos hálózat már eddig összeköttetésben állt más országok hálózataival. Jelenleg két vezeték Franciaországgal, egy 720 kilométeres tenger alatti kábel pedig Norvégiával köti össze.

A nagy kapacitású vezeték létesítése annak a brit kormánystratégiának a része, melynek keretében 2050-re kívánja elérni a karbonsemlegességet. A nemrég átdolgozott energiapolitika értelmében a szél, a nap és a nukleáris energia kiaknázása is nagyobb szerepet kap a jövőben, de az északi tengeri fosszilis energia felhasználásáról sem mondanak le.

Szerdán arról is döntött a brit kormány, hogy a francia állami nagyvállalat, az EDF beruházásában egy új atomerőmű is megépülhet a szigetországban, amely 6 millió háztartás ellátására lesz alkalmas.

A beruházás kapcsán a brit energetikai államtitkár, Greg Hands is megszólalt, aki szerint az orosz energiáról való leválás érdekében tovább kell erősíteni az európai országok közötti energetikai együttműködést.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×