eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Itt vannak a német gázvészhelyzet újabb, fenyegető lépései

Novemberre teletöltenék a gáztárolókat, szigorú takarékosság jön még a háztartásokban is, és a kőszén mellett a barnaszéntartalékokat is aktiválják. 

Miközben több tartományban 40 Celsius-fok fölé szökött a hőmérő higanyszála, az energiaellátás biztonsága érdekében már a télre tervez a német kormány. Az ok Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, illetve ebből fakadóan az orosz gázszállítások totális bizonytalansága, ami Németországban már most súlyos gondokat okoz. A fő hangsúly a földgáztárolók fokozatos feltöltésén van.

Az őszi, de elsősorban a téli hónapokra vonatkozó terv főbb irányait Robert Habeck gazdasági miniszter ismertette. "Mély lélegzetet kell vennünk" – fogalmazott az ARD német közszolgálati televízió szerint a miniszter, figyelmeztetve arra, hogy nem csupán a mostani, de a következő tél is kemény kihívásokat támaszt.

Utalt arra, hogy olyan intézkedésekről van szó, amelyek mind a magánfogyasztók, mint a vállalatok számára szigorú takarékosságot írnak elő. Mindenekelőtt előirányozzák, hogy a gáztárolókat az év végéig csaknem dugig kell tölteni. A földgáztárolók feltöltöttsége tekintetébe fokozatos töltési tervvel állt elő.

Eszerint a német gáztárolók töltöttségének szeptember elejére el kell érnie a 75 százalékot, október elejére a 85 százalékot, november 1-jére pedig a 95 százalékot.

Ugyanakkor meg kell akadályozni azt is, hogy a 23 németországi gáztárolóból földgázt adjanak el.

A vállalatokat kötelezni kell az energiatakarékosságra. Így nem lehetne fűteni azokat a helyiségeket, ahol az emberek csak rövid ideig tartózkodnak, egyebek között a különböző termeket, folyosókat, illetve a bejárati tereket.

A magánfogyasztók esetében egy tervezett törvénymódosítást ismertetett. Ennek kapcsán utalt arra az érvényben lévő szabályozásra, amelynek alapján a bérlők szerződéses kötelezettsége minimális hőmérséklet fenntartása a bérelt helyiségekben. Ez azt jelenti, ha a bérlők az előírtnál alacsonyabb hőmérsékletet kívánnak, megszegik a szerződésben foglalt kötelezettségeiket.

Ezért azt tervezik, hogy a szabályozást hatályon kívül helyezik, ami lehetővé enné, hogy a bérlő a hőmérő alacsonyabbra állításával energiával takarékoskodjon. Habeck igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az állami hatóságok a magánháztartások esetében ellenőrzéseket tarthatnak.

A gazdasági miniszter kívánatosnak nevezte a home office, azaz az otthoni munka kiterjesztését. Hangsúlyozta, hogy ehhez a munkaadók és a munkavállalók konszenzusára van szükség.

Bejelentette azt is, hogy az energiaellátás biztosítása érdekébe

a kőszén mellett a barnaszéntartalékokat is aktiválják.

Eszerint október 1-jétől a barnaszéntüzelésű erőműveket is ismét üzembe helyezik. Több, korábban leállított, illetve a működésből kivont széntüzelésű erőművet a hatóságok már korábban aktiválták.

Robert Habeck beszédében élesen bírálta, és zsarolással vádolta Oroszországot. Szavai szerint a Kreml arra használja hatalmát, hogy zsarolja Európát és ezen belül Németországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×