eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck arrives to outline the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Gázellátási szolidaritási megállapodásokkal védekezik Németország

A német gazdasági miniszter szerint az Európai Unió tagállamainak gázellátási szolidaritási megállapodást kell kötniük egymással arra az esetre, ha az orosz gázszállítások kiesése esetén ellátási válság alakulna ki. Robert Habeck Csehország után ezúttal Ausztriával kötött hasonló egyezményt.

A német gazdasági és környezetvédelmi miniszter – aki egyben alkancellár is – az osztrák környezetvédelmi miniszterrel, Leonoire Gewesslerrel megállapodott abban, hogy a gázellátás válsága esetén kisegítik egymást. A megállapodás kitér arra is, hogy kölcsönös erőfeszítéseket tesznek az orosz energiaszállításoktól való függetlenség megteremtésére, ami mindenekelőtt a megújuló energiaforrások biztosításával lehetséges,.

Az osztrák közszolgálati televízió szerint a két ország közötti szolidaritási megállapodás egyebek között előirányozza, hogy válság esetén osztrák tartományok ellátása a német hálózaton keresztül biztosítható. Ugyanez vonatkozik a gáztárolók használatára is, Ausztriában mindenekelőtt a Salzburg közelében lévő haidachi föld alatti gáztárolóra.

A megállapodás kitér a gázellátás diverzifikálását célzó közös erőfeszítésekre is. Utal arra, hogy Németország földrajzi helyzetéből fakadóan rendelkezik cseppfolyósított földgázterminálok lehetőségével, Ausztria viszont nem. Ezért az osztrák vállalatokat ösztönzik arra, hogy részt vegyenek az ilyen terminálok létesítésében.

"Az Ukrajna elleni orosz háború nyomán kialakult helyzetben egyetlen ország sem erős annyira, hogy úrrá legyen a válságon" – fogalmazott a német miniszter, aki szerint ezért van szükség az európai szolidaritásra.

Mind a német, mind az osztrák miniszter bírálta országaik korábbi vezetésének Oroszországgal szembeni politikáját.

Habeck felrótta, hogy mind a német politika, mind a német vállalatok erősen függtek Oroszországtól. A helyzet nem változott azután sem, amikor a Krím-félsziget orosz megszállása már intő jelnek bizonyult.

"Most hasonló helyzetben vagyunk" – fogalmazott az osztrák miniszter, aki szerint az EU már bizonyította, hogy képes gyorsan és hatékonyan reagálni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×