eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán katona felkészül az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Óriási ára lehet az oroszok taktikai győzelmének

Liszicsanszk elfoglalásával Luhanszk teljes kontrollja az oroszoké. A város és Szeverodonyeck ostromában mindkét oldal jelentős veszteségeket szenvedett.

"Liszicsanszk már nem létezik. Gyakorlatilag eltörölték a föld színéről. Nincs humanitárius segélyelosztó központ, eltalálták. Az épület, amelyben a központ működött, már nem létezik. Csakúgy, mint sok házunk" - mondta Nina, egy fiatal anya, ak Dynipróba menekült Liszicsanszkból.

Az ukrán erőket Donyeckbe csoportosították át, ahol új védelmi vonalakat formálnak, miközben az oroszok Putyin utasítása szerint pihennek, hogy visszanyerjék támadóképességüket, írja a Reuters.

Az éjjel Kramatorszk és Szlovjanszk városait bombázták Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója szerint.

"Nincs már biztonságos terület Donyeckben"

- tette hozzá a kormányzó.

Nem sokat nyertek Luhanszkkal

Az oroszok a háború kezdete óta követelik, hogy Luhanszk mellett Donyeck területét is adják át az ukránok az orosz párti szeparatistáknak: ezt következetesen megtagadták.

"Ez volt Oroszország utolsó győzelme ukrán területen. Közepes méretű városokat foglaltak el, és ez április 4-től július 4-ig tartott el számukra, ami 90 nap. Nagyon sok veszteség." - mondta Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója egy online közzétett videóban.

Hozzátette, hogy a Donyeckért folytatott harc mellett Ukrajna reményei szerint az ország déli részén is ellentámadásokat indítanak.

"A keleti városok elfoglalása azt jelentette, hogy az orosz erők 60 százaléka most keleten összpontosul, és nehéz őket délre átirányítani. Az anyaországból már nem tudnak újabb hadtesteket bevonni a háborúba. Szeverodonyeckért és Liszicsanszkért nagy árat fizetnek" - mondta.

Délen jöhetnek a legfontosabb harcok

Szakértők is úgy vélik, hogy a harc Donbaszért nem sok stratégiai előnyt adott orosz kézre.

"Ez taktikai győzelem Oroszország számára, de óriási az ára" - vélekedik Neil Melvin, a londoni RUSI agytröszt munkatársa. A csatát az első világháborút jellemző,

csekély területi nyereségért vívott hatalmas harcokhoz

hasonlította.

"Hatvan nap alatt nagyon keveset haladtak előre. Az oroszok beszélhetnek valamiféle győzelemről, de a kulcsfontosságú csata még hátra van" - tette hozzá. Melvin szerint a döntő csata Ukrajnáért valószínűleg nem keleten zajlik majd, ahol Oroszország a fő támadást intézi, hanem délen, ahol Ukrajna ellentámadásba kezdett a területek visszafoglalására.

"Az ukránok előrelépést értek el Herszon környékén. Ott ellentámadások kezdődnek: úgy gondolom, az a legvalószínűbb, hogy Ukrajna lendületbe jön és megpróbál nagyszabású ellentámadást indítani az oroszok visszaszorítására" - mondta.

Fegyverekre várnak

Volodimir Zelenszkij hétfőn úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy Ukrajna kivonult Liszicsanszkból, csapatai továbbra is harcolnak.

"Ukrajna fegyveres erői nap mint nap visszaszorítják és megsemmisítik a megszállók támadási potenciálját. Meg kell törnünk őket. Ez nehéz feladat. Időt és emberfeletti erőfeszítéseket igényel. De nincs más választásunk" - mondta Zelenszkij éjszakai videoüzenetében.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk ukrán kormányzója elismerte, hogy az egész tartománya orosz kézben van.

"A háborút kell megnyernünk, nem a Liszicsanszkért folytatott csatát ... Nagyon fáj ez, de nem egyenértékű a háború elvesztésével"

- mondta a Reutersnek.

A visszavonult ukrán erők elmondása szerint most a Bakhmut és Szlovjanszk közötti vonalat tartják, és készülnek egy további orosz előrenyomulás kivédésére. Ukrajna reményei a tartós ellentámadásra részben azon alapulnak, hogy további fegyvereket kap a Nyugattól, köztük olyan rakétákat, amelyek a frontvonal mögötti mélységben csapást mérve semlegesíthetik Oroszország hatalmas tűzerő-előnyét.

"Az a kérdés, hogy milyen gyorsan érkezik az utánpótlás" - mondta Arestovics.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×