eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
An Ukrainian tank is seen passing somewhere at the border between the Zaporizzja and the Doneck regions, Ukraine, on june 22, 2022.(Photo by Matteo Placucci/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Matteo Placucci/NurPhoto via Getty Images

Fontos napok előtt Ukrajna – a háború csütörtöki hírei

Újabb országok támogatják Ukrajna uniós csatlakozását. Közben a Donyec-medencében fokozzák a támadásokat az orosz erők.

2022.06.23. 22:01

Nagy fordulatot hozott a háború a kibertámadások terén is

Oroszország lett a legkedveltebb célpont.

2022.06.23. 20:59

Megadták a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának az uniós vezetők

A döntést bejelentő Charles Michel történelminek nevezte a lépést.

2022.06.23. 19:40

SPD-elnök: a katonai erő is a politika egyik legitim eszköze

Nagy visszhangot váltott ki a kormányon lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének kijelentése arról, hogy Németországnak vezető hatalommá kell válnia nemzetközi téren. Lars Klingbeil szerint ennek szellemében új irányt kell szabni az ország kül- és biztonságpolitikájának.

2022.06.23. 19:04

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Telefonon. A jövő heti NATO-csúcson személyesen is konzultálnak.

2022.06.23. 18:46

Felgyorsítja az EU a gáztározók feltöltését

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta az európai földgáztartalék biztosítását célzó uniós bizottsági javaslatot és a földgáztárolók mihamarabbi feltöltését sürgette - közölte az uniós parlament.

2022.06.23. 17:40

Orbán Viktor Brüsszelből üzent

A Facebookon osztott meg egy videót a miniszterelnök.

2022.06.23. 17:31

Sosem látott pénzt adna a kormány Magyarország védelmére

Az ideihez képest 16 milliárd forinttal emelkedik a nemzetbiztonsági szolgálatok állami támogatása jövőre, és ezzel először meghaladja a 100 milliárd forintot – mondta Halász János a 2023-as költségvetésről szóló törvényjavaslat országgyűlési vitájában. Ugyanitt Simicskó István arról beszélt, hogy a honvédelem költségvetése 40 százalékkal emelkedik.

2022.06.23. 17:04

Megkezdődött az EU-csúcs

A brüsszeli tanácskozás középpontjában a háború és a bővítés áll.

2022.06.23. 16:45

Az üzemanyaghiány veszélye miatt figyelmeztetnek

Előfordulhat benzinhiány egyes kutakon, ha berobban a nyári szezon - vélekedett Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban.

2022.06.23. 16:40

Szivárognak az első információk az EU-bővítéssel is foglalkozó uniós találkozóról

Mindez Brüsszelben hangzott el egy uniós tisztségviselő szájából.

2022.06.23. 16:38

Új rakétarendszerek Ukrajnában

Megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszerek - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtökön a Twitteren. Üzenetében a tárcavezető köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és amerikai kollégájának, Lloyd Austinnak a "nagy erejű fegyverekért", és "forró nyarat" ígért az "orosz megszállóknak". A HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerek szállítását egy 700 millió dolláros segélycsomag részeként jelentette be az Egyesült Államok június elején - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint eredetileg négy rendszert terveztek biztosítani, azonban a Politico című amerikai lap nemrég azt jelentette, hogy a Pentagon kész még további négy rakétarendszer küldésére. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége - az Ukrajinszka Pravda szerint - közölte, hogy az ukrán hadsereg maga határozhatja meg, hogy hol, milyen célpontok ellen alkalmazza a fegyvert. A kijevi védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy befejeződött az ukrán katonák kiképzése ennek a fegyverzetnek a működtetésére. Közben Olekszandr Jakovlev, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Szkadovszk polgármestere csütörtökön azt közölte, hogy az éjjeli légicsapások következtében egy helyi lakos meghalt. A Fekete-tenger partján fekvő kikötővárost még március elején foglalták el az orosz csapatok. Az Ukrajinszka Pravda nem tért ki arra, hogy a mostani légicsapást az orosz vagy az ukrán erők hajtották-e végre. Az ukrán déli műveleti parancsnokság a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők három rakétát lőttek ki a javarészt elfoglalt Herszon megye területéről a szomszédos régió székhelyére, Mikolajivra. A rakéták a város ipari és civil infrastruktúráját találták el. Egy ember sérült meg. Mindeközben a kijevi városvezetés a háború végéig betiltotta a tűzijátékok árusítását és forgalomba hozatalát, valamint a kipufogó-hangtompító nélküli autókkal közlekedést a városban. "Ukrajnában háború dúl, városainkat ágyúzzák, eközben néhány állampolgár tűzijátékot rendez, vagy autóval úgy hajt végig az utcákon, mintha sugárhajtású repülőgépet vezetne. Ezért felelősséget kell vállalni" - hangoztatta Vitalij Klicsko polgármester. (MTI)

2022.06.23. 15:50

Kreml: akkor lesz rendezés, ha Kijev elfogadja Moszkva minden követelését

Felmerült egy béketerv, az orosz elnök szóvivője reagált.

2022.06.23. 15:30

Ezt találták ki a románok a benzinársapka helyett

Literenként 50 banival, 40 forintnak megfelelő összeggel kompenzálják Romániában az üzemanyagok árát július elsejétől a következő három hónapban - jelentette be csütörtökön Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

2022.06.23. 15:05

UNESCO-helyszínek pusztulnak

A közel négy hónapja tartó ukrajnai háborúban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) közlése szerint 152 kulturális helyszínt pusztítottak el részben vagy teljesen, köztük 70 vallási épületet, 30 történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat. Súlyosan megrongálódtak 11. és 12. századból származó történelmi műemlékek, templomok, és az ukrán kulturális örökség más emlékei is.

Az orosz támadás kezdete, február 24-e óta okozott károk háromnegyedét a donyecki, a harkivi, és a kijevi régió szenvedte el.

Az 1954-es hágai egyezmény aláírójaként Ukrajnának és Oroszországnak kötelessége megvédeni a kulturális örökséget fegyveres konfliktus esetén - emlékeztetett Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

A hét ukrán világörökségi helyszínben az ENSZ-szervezet szerint eddig nem esett kár. (MTI)

2022.06.23. 15:04

Oroszország időben fizetett, de jönnek újabb rubelszámlák

Az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy "maradéktalanul" teljesítette a dollárban denominált eurokötvények két sorozatával kapcsolatos kötelezettségeit azzal, hogy 12,51 milliárd rubel (234,5 millió dollár) kuponbefizetést helyezett el a nemzeti elszámolóház és értéktárnál (NSD).

Putyin elnök szerdán rendeletet írt alá az orosz külföldi államadósság törlesztésének módjáról a szankciók közepette. Ennek értelmében az orosz pénzügyi rendszeren belül regisztrált kötvénytulajdonosok rubelben kapják meg az esedékes törlesztési kifizetéseket, azon kötvénytulajdonosok részére pedig, akik számára a kivetett nyugati szankciók akadályozzák az átutalásokat, számlát nyitnak a nemzeti elszámolóház és értéktárnál (National Settlement Depository, NSD), és ott helyezik el letétben a törlesztés összegét.

"Az Orosz Föderáció által vállalt eurokötvény-kötelezettségek szigorú betartása érdekében a számlán elhelyezett nominális összeget a valuta aktuális piaci árfolyamán indexálják a tulajdonosokkal való tényleges elszámolás pillanatáig" - közölte a minisztérium. Az elszámolóháznál elhelyezett összeghez a hozzáférés érdekében a befektetőknek rubelszámlát kell nyitniuk egy orosz banknál. (MTI)

2022.06.23. 15:04

Ezért rendkívül fontos Oroszországnak Kalinyingrád

Nemcsak Litvánia és Oroszország, hanem Moszkva és az Európai Unió között is erősödik a feszültség, mert Vilnius blokkolja a kereskedelmi tranzitforgalmat az orosz főterület és a Balti-tenger partján fekvő és földrajzilag elszigetelt kalinyingrádi körzet között. Moszkva pedig ellenlépésekkel fenyeget. Elemzők arra keresnek magyarázatot, hogy a balti-tengeri exklávé miért olyan fontos Moszkva számára.

2022.06.23. 13:44

Iránban tárgyalt Lavrov

A diplomáciai utat nevezte az ukrajnai háború egyetlen lehetséges lezárási módjának csütörtökön Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Amirabollahián azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy a NATO-n keresztül végzett tevékenységével hozzájárult az ukrajnai válsághoz, ám hozzátette, hogy Teherán álláspontja nem változott, és továbbra sem a háborút, hanem a diplomáciát tartja a vitás kérdések lezárásához vezető útnak. Szergej Lavrov kétnapos látogatáson tartózkodott az iráni fővárosba, és az IRIB iráni állami televízió tájékoztatása szerint Ebrahim Raíszi elnökkel is egyeztetett, ám erről a megbeszélésről egyelőre nem árultak el részleteket. Raíszi januárban ellátogatott Oroszországba, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel is megbeszéléseket folytatott. (MTI)

2022.06.23. 13:41

Katar bekeményítene

Katar csak akkor adna cseppfolyósított gázt (LNG), ha 20 évre szóló szerződéseket írnak alá a vevők – írta VG a Bloomberg alapján.

A katariak attól kaptak vérszemet, hogy a legnagyobb európai gázfogyasztó, Németország a közelmúltban 20 éves LNG-szállítási szerződést kötött az Egyesült Államokkal. Az európaiak szerint a katariak az amerikaianál jóval kevésbé rugalmas, azaz előnytelen feltételeket kínálnak.

2022.06.23. 12:49

Charles Michel szerint döntő pillanathoz érkeztünk

Kezdődik az uniós csúcs Brüsszelben, a téma a bővítés.

2022.06.23. 11:43

Németország: itt a kettes fokozatú gázriasztás

Robert Habeck német gazdasági miniszter meghirdette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát.

2022.06.23. 11:23

Robbantós kecske babrált ki az orosz hadsereggel Zaporizzsjában

Beleakadt egy gránát zsinórjába, de nem csak egy eszköz volt ott.

2022.06.23. 11:13

Ukrajnában véget ért a tanév a háború árnyékában, sok a bizonytalanság

A diákok az új típúsú érettségi és a módosított felvételi rendszer miatt izgulnak. Több százezren elhagyták az országot, sokan az érettségi vizsgát is külföldön tervezik megírni. Egyes vélemények szerint a végzősök többsége nem is jön vissza Ukrajnába. Mindeközben az iskolai óvóhelyek kialakítása is nagy problémát okoz országszerte.

2022.06.23. 10:35

Harcok a Kígyó-szigeten

Folytatódnak az orosz erők elleni támadások a Fekete-tengeri Kígyó-szigeten. Az odesszai ukrán regionális haderők szóvivője, Szerhij Bratcsuk szerint csapást mértek a szigetre telepített orosz rakétavédelmi állomásokra, több orosz katona is meghalt a támadásban - írta a 24.hu.

2022.06.23. 10:30

Tíz kormányfővel beszélt Zelenszkij

Az EU-csúcs előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy nap alatt tíz ország kormányfőjével beszélt telefonon, kérve az uniós tagjelöltség támogatását. Bulgária, Lettország, Görögország, Svédország, Észtország, Csehország, Belgium, Ausztria, Szlovénia és Litvánia is támogatja a kérdést. A héten Orbán Viktor kormányfővel is egyeztetett az ukrán elnök.

2022.06.23. 10:00

12 ezren érkeztek

Az ukrán-magyar határszakaszon 7038 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 321 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán - tudatta az ORFK.

2022.06.23. 09:36

Mariupol eleste óta nem volt ilyen nehéz hete Ukrajnának

Egyre nehezebbé válik az utolsó luhanszki város, Liszicsanszk védelmének megtartása: az oroszok hetek óta dolgoznak a várostól keletre és délre fekvő védelmi állások megsemmisítésén.

2022.06.23. 07:42

Lehel László: már a frontvonalon van az Ökumenikus Segélyszervezet

Iskola és egészségügyi központ újjáépítéséről írt alá együttműködési megállapodást az Ökumenikus Segélyszervezet Kijevben. A szervezet elnök-igazgatójával beszélgettünk.

2022.06.23. 07:00

Őrült nagy összegbe kerül a háború Ukrajnának, közben a jegybank önti a pénzt

Egyetlen nap alatt 70 milliárd hrivnyát nyomtatott az ukrán jegybank.

2022.06.23. 06:10

Vétó - Kaphat-e kegyelemdöfést az egyhangú döntés kényszere az EU-külpolitikában?

Már Ursula von der Leyen bizottsági elnök és a német kancellár szerint is ideje áttérni külpolitikai kérdésekben a konszenzusról a többségi döntéshozásra. Korántsem csak a magyar akciók miatt forró téma ez, ráadásul az EU-csúcs napirendjén is előjöhet, ám van néhány buktató.

2022.06.23. 10:26

Lehet, hogy fel kell télen osztani a gázt Európában?

Ha az oroszok senkinek nem szállítanak, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezetője szerint sor kerülhet erre.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×