eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.
Nyitókép: MTI/AP

Ezért rendkívül fontos Oroszországnak Kalinyingrád

Nemcsak Litvánia és Oroszország, hanem Moszkva és az Európai Unió között is erősödik a feszültség, mert Vilnius blokkolja a kereskedelmi tranzitforgalmat az orosz főterület és a Balti-tenger partján fekvő és földrajzilag elszigetelt kalinyingrádi körzet között. Moszkva pedig ellenlépésekkel fenyeget. Elemzők arra keresnek magyarázatot, hogy a balti-tengeri exklávé miért olyan fontos Moszkva számára.

A kalinyingrádi körzet Oroszország része, a Szovjetunió szétesése óta Lengyelország és Litvánia, azaz két olyan ország között terül el, amely mind az Európai Unió, mind a NATO tagja. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború óta mindkét ország Kijev fő támogatói közé tartozik.

A Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Kalinyingrád ugyanakkor Oroszország számára rendkívüli stratégai és katonai jelentőséggel bír. A valamivel több mint 200 négyzetkilométer nagyságú kalinyingrádi körzet lakóinak száma mintegy egymillió.

Az exklávé a 19. század óta fontos gazdasági és kereskedelmi központ.

1966-ban Oroszország különleges gazdasági övezetté nyilvánította.

A körzet mindenekelőtt két jégmentes kikötőjéből, Kalinyingrádból és Baltyijszkból, valamint a vasúti összeköttetésekből profitál.

Litvánia a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza a vasúti közlekedést Oroszország és Kalinyingrád között. A vilniusi bejelentés szerint azok az árucikkek, amelyekre vonatkoznak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, Litvánián keresztül vasúton nem szállíthatók Oroszországba. A szóban forgó árucikkek közé elsősorban különböző fémek, építőanyagok, technológiai cikkek, továbbá széntermékek tartoznak. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója szerint a körzet importjának mintegy 40-50 százalékát sújthatja a blokád.

Kalinyingrád mindig is fontos katonai támaszpont volt. A hidegháború idején az akkori Szovjetunió számára különös jelentőséggel bírt. A NATO keleti bővítése során Moszkva tovább erősítette katonai jelenlétét a körzetben, ahol számos alkalommal nagyszabású, demonstratív hadgyakorlatokat tartott.

A területen az orosz erők nukleáris fegyvereket is állomásoztatnak.

Évekkel ezelőtt Kalinyingrádban is telepítették a SZ-400-as légvédelmi rakétarendszert, alapvetően kettős szereppel. Egyrészt nyomásgyakorlás a Baltikum államaira, ugyanakkor a védelem biztosítása a NATO-tagállamok területéről érkező esetleges támadásokkal szemben. Oroszország legújabb csapásmérő vadászrepülője, a MiG-31K ugyancsak állomásozik a körzetben.

Egyelőre nem ismert, hogyOroszország milyen ellenintézkedésekre szánja el magát. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkáraannyit mondott, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra.

"A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára" – tette hozzá.

Brüsszelben ugyanakkor csekélynek tartják a konfliktus nagyobb méretű eszkalációjának veszélyét. Az EU moszkvai nagykövete azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani. NATO-körökben pedig úgy vélekednek, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt nincs abban a helyzetben, hogy NATO-területet fenyegessen.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×