INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

oroszország

litvánia

kalinyingrád

eu

szankció

A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.

Ezért rendkívül fontos Oroszországnak Kalinyingrád

Infostart

Nemcsak Litvánia és Oroszország, hanem Moszkva és az Európai Unió között is erősödik a feszültség, mert Vilnius blokkolja a kereskedelmi tranzitforgalmat az orosz főterület és a Balti-tenger partján fekvő és földrajzilag elszigetelt kalinyingrádi körzet között. Moszkva pedig ellenlépésekkel fenyeget. Elemzők arra keresnek magyarázatot, hogy a balti-tengeri exklávé miért olyan fontos Moszkva számára.

A kalinyingrádi körzet Oroszország része, a Szovjetunió szétesése óta Lengyelország és Litvánia, azaz két olyan ország között terül el, amely mind az Európai Unió, mind a NATO tagja. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború óta mindkét ország Kijev fő támogatói közé tartozik.

A Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Kalinyingrád ugyanakkor Oroszország számára rendkívüli stratégai és katonai jelentőséggel bír. A valamivel több mint 200 négyzetkilométer nagyságú kalinyingrádi körzet lakóinak száma mintegy egymillió.

Az exklávé a 19. század óta fontos gazdasági és kereskedelmi központ.

1966-ban Oroszország különleges gazdasági övezetté nyilvánította.

A körzet mindenekelőtt két jégmentes kikötőjéből, Kalinyingrádból és Baltyijszkból, valamint a vasúti összeköttetésekből profitál.

Litvánia a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza a vasúti közlekedést Oroszország és Kalinyingrád között. A vilniusi bejelentés szerint azok az árucikkek, amelyekre vonatkoznak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, Litvánián keresztül vasúton nem szállíthatók Oroszországba. A szóban forgó árucikkek közé elsősorban különböző fémek, építőanyagok, technológiai cikkek, továbbá széntermékek tartoznak. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója szerint a körzet importjának mintegy 40-50 százalékát sújthatja a blokád.

Kalinyingrád mindig is fontos katonai támaszpont volt. A hidegháború idején az akkori Szovjetunió számára különös jelentőséggel bírt. A NATO keleti bővítése során Moszkva tovább erősítette katonai jelenlétét a körzetben, ahol számos alkalommal nagyszabású, demonstratív hadgyakorlatokat tartott.

A területen az orosz erők nukleáris fegyvereket is állomásoztatnak.

Évekkel ezelőtt Kalinyingrádban is telepítették a SZ-400-as légvédelmi rakétarendszert, alapvetően kettős szereppel. Egyrészt nyomásgyakorlás a Baltikum államaira, ugyanakkor a védelem biztosítása a NATO-tagállamok területéről érkező esetleges támadásokkal szemben. Oroszország legújabb csapásmérő vadászrepülője, a MiG-31K ugyancsak állomásozik a körzetben.

Egyelőre nem ismert, hogyOroszország milyen ellenintézkedésekre szánja el magát. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkáraannyit mondott, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra.

"A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára" – tette hozzá.

Brüsszelben ugyanakkor csekélynek tartják a konfliktus nagyobb méretű eszkalációjának veszélyét. Az EU moszkvai nagykövete azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani. NATO-körökben pedig úgy vélekednek, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt nincs abban a helyzetben, hogy NATO-területet fenyegessen.

Nyitókép: MTI/AP
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018