INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

nemzetbiztonság

állami támogatás

büdzsé

költségvetés

halász jános

Daniel Zmeko tábornok, szlovák vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Ales Opata vezérezredes, cseh vezérkari főnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) vezérkari főnökeinek találkozóján a debreceni Kossuth téren 2022. június 14-én.

Sosem látott pénzt adna a kormány Magyarország védelmére

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az ideihez képest 16 milliárd forinttal emelkedik a nemzetbiztonsági szolgálatok állami támogatása jövőre, és ezzel először meghaladja a 100 milliárd forintot – mondta Halász János a 2023-as költségvetésről szóló törvényjavaslat országgyűlési vitájában. Ugyanitt Simicskó István arról beszélt, hogy a honvédelem költségvetése 40 százalékkal emelkedik.

Egy háborús veszélyekkel teli időszakban felértékelődik a nemzetbiztonsági szolgálatok munkája – mondta az Országgyűlésben Halász János, a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

„Napi tízezren jönnek menekültként hazánkba szomszédunkból. Az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 800 ezren érkeztek főleg Ukrajnából. Fel kell arra készülni, hogy egyes terroristacsoportok vagy ellenérdekelt szolgálatok ezt a menekültáradatot kihasználva próbálják embereiket bejuttatni Magyarországra” – indokolta a törvényjavaslatot Halász János.

A 2023-as büdzsé ezért plusz forrásokat ad ennek a szakterületnek – jelentette be a kormánypárti politikus.

  • „Az Alkotmányvédelmi Hivatal a 2022-es költségvetésben szereplő támogatásánál 630,8 millió forinttal többől, összesen több mint 13 milliárdból gazdálkodhat majd jövőre a tervezet szerint.
  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat majdnem 2 milliárd forinttal fog többet kapni, 1,3 milliárddal emelkedhetnek a személyi juttatások, 674 millióval pedig az egyéb működési kiadások.
  • Az Információs Hivatal személyi juttatásokra 810 millió forinttal fordíthat majd többet.
  • A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat támogatása 41 százalékkal fog emelkedni, ez több mint 13 milliárd forintot jelent, így a szervezet büdzséje meg fogja haladni a 45 milliárdot 2023-ban.
  • A Nemzeti Információs Központ több mint 4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a javaslat értelmében, ez 12 százalékkal haladja meg a jogelőd TIBEK (Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ) költségvetését.
  • Összességében a nemzetbiztonsági szolgálatok támogatása 16 milliárd forinttal emelkedik 2023-ban, ezzel először fogja meghaladni a 100 milliárdot a titkosszolgálatok költségvetése”

– részletezte Halász János.

A katonai és polgári nemzetbiztonsági szolgálatok 2023-as költségvetési támogatása megteremti a pénzügyi hátterét annak, hogy a fokozódó veszélyek ellenére megvédjék Magyarország nemzeti szuverenitását – mondta az Országgyűlésben a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

Negyven százalékkal több jut honvédelemre

Hatalmas mértékben, negyven százalékkal megnöveli a kormány a honvédelem költségvetését 2023-ban – hangzott el a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat országgyűlési vitájában.

A haderőfejlesztés soha nem látott összeget kap 2023-ban a Honvédelmi alap megteremtésével – mondta az Országgyűlésben a KDNP-s Simicskó István volt honvédelmi miniszter.

„40 százalékkal növekszik a honvédelmi költségvetés az előző évhez képest, ez óriási növekedés, nem is nagyon volt erre talán a háborús időszakokat leszámítva történelmi példa. Mintegy

1561 milliárd jut a honvédelemre és a sportra együtt,

ebből a sportra mintegy 138,8 milliárd forint, ez is növekszik. Amikor én voltam miniszter, akkor a 350-400 milliárd forintos költségvetésből tudtunk mozogni, ezek behatárolták a mozgásunkat jelentős mértékben, de 2016-ban még miniszterként volt szerencsém kitalálni a Zrínyi 2026-os honvédelmi és haderőfejlesztési programot, örömteli, hogy ez nagy léptékkel halad előre” – mondta.

Kiemelte, hogy helyes volt az elképzelés, hogy ütőképessé kell tenni a Magyar Honvédséget, mert a békét ezzel lehet garantálni, „visszatartó ereje van, hogy ne húzzák be esetlegesen Magyarországot valamilyen katonai konfliktusba”.

Növekszik a honvédség létszáma is – tette hozzá Simicskó István.

„1250 fővel bővülhet a honvédség létszáma.

  • Most már 12 ezer tartalékosunk van,
  • 2010-ben 17 főből állt

a tartalékos állománya a Magyar Honvédségnek, ami tényleg szégyennek is mondható” – mondta a politikus.

Ez a honvédelmi költségvetés azt jelenti, hogy

Magyarország a tervezettnél egy évvel korábban teljesíti a vállalását a NATO felé

– emelte ki a KDNP-s Simicskó István volt honvédelmi minisztere a 2023-as büdzsé parlamenti vitájában.

Nyitóképünkön Daniel Zmeko tábornok, szlovák vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Ales Opata vezérezredes, cseh vezérkari főnök (b-j) a visegrádi csoport vezérkari főnökeinek találkozóján a debreceni Kossuth téren 2022. június 14-én

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Halász János a nemzetbiztonsági szolgálatok állami támogatásáról
 
Simicskó István a honvédelem állami támogatásáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018