eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György
KHARKIV, UKRAINE - JUNE 10: Roman Tetelocko (40), a resident of Kharkiv is seen playing a volleyball with his daughter and her two friends at the sports field located in the playground of the school building number 134, as Russian attacks on Ukraine continue on June 10, 2022 in Kharkiv, Ukraine. In Kharkiv, citizens are trying to survive, despite the shelling that continues at night. In the city, where many points in the city center have fallen into ruins after the attacks, some Ukrainians, who come to the sports grounds in the playground of the school building number 134, play volleyball with their children. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Ukrajnában véget ért a tanév a háború árnyékában, sok a bizonytalanság

A diákok az új típúsú érettségi és a módosított felvételi rendszer miatt izgulnak. Több százezren elhagyták az országot, sokan az érettségi vizsgát is külföldön tervezik megírni. Egyes vélemények szerint a végzősök többsége nem is jön vissza Ukrajnába. Mindeközben az iskolai óvóhelyek kialakítása is nagy problémát okoz országszerte.

A legtöbb ukrajnai iskolában már befejeződött a háború miatt meghosszabbított tanév.

Kárpátalján mintegy 25 ezer általános és középiskolai végzős kap bizonyítványt. A régió érettségizői közül 87-en belső menekültek – számolt be a megye oktatási osztályának vezetője. Marjana Maruszinec hozzátette, Kárpátalján már szinte az összes iskolában befejeződött a tanítás, ahol még nem, ott június 27-én szólal meg az utolsó csengő.

A végzősökre az idén egyszerűsített érettségi feladatok várnak.

Továbbá a felsőoktatási felvételi rendszert is jelentősen megkönnyítették számukra. Ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen, némely szakra elegendő csupán egy motivációs levél benyújtása. A könnyítést annak érdekében hozták, hogy ne csökkenjen drasztikusan a felsőoktatásba jelentkezők száma a háború okozta nehézségek, a távoktatásban töltött hónapok és a kivándorlás miatt - tudósította az InfoRádiót Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa Ungvárról.

Az orosz–ukrán háború óta ugyanis 672 ezer diák és 26 ezer tanár hagyta el Ukrajnát. Az országon belül pedig több mint 80 ezer tanuló változtatott lakhelyet. Ezek jelentős számok ahhoz képest, hogy az idén összesen kicsivel több mint 4 millió iskolást tartottak számon Ukrajnában.

Az érettségi vizsgaközpont igazgatója ugyanakkor úgy véli, a végzősök közül kevesen jönnek vissza Ukrajnába, legfeljebb azok, akiknek nem sikerül a külföldi felvételi. Valerij Bojko véleménye szerint

sokaknak a hazai érettségi csupán vészforgatókönyv. A fiatalok többsége külföldön képzeli a jövőjét.

Az oktatási tárca azonban leszögezte: az iskoláskorú gyermekek tömeges külföldre távozása nem lehet ok a pedagógusok létszámcsökkentésére. Jelenleg úgy látják, a tanulói létszám esetleges megfogyatkozása miatt sem fenyeget a tanárok tömeges elbocsátásának veszélye. Sőt, haza is hívják a pedagógusokat. Az ukrán oktatási miniszter kijelentette, amennyiben ősztől az adott intézményben jelenléti oktatást rendelnek el, az ott dolgozó tanárnak vissza kell jönnie külföldről, hogy bejárhasson az iskolába.

Szeptember elsejétől ugyanis minden tanintézményben szeretnék újraindítani a hagyományos oktatást. Ám a háború miatt ezt csak úgy tehetik meg, ha az iskolák rendelkeznek legalább egy egyszerű óvóhellyel. A hivatalos közlemény szerint az ország iskoláinak negyedében van ilyen, más jelentések szerint azonban a tanintézmények csupán 8 százalékában található valamilyen kialakított óvóhely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×