eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület a Kijev közelében fekvő Vaszilkivben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Lehel László: már a frontvonalon van az Ökumenikus Segélyszervezet

Iskola és egészségügyi központ újjáépítéséről írt alá együttműködési megállapodást az Ökumenikus Segélyszervezet Kijevben. A szervezet elnök-igazgatójával beszélgettünk.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte, hogy az újjáépítés azokon a területeken valósulhat meg, ahonnan az orosz csapatok már kivonultak, így Kijev megyében, a fővárostól keletre, nyugatra és északi irányban. Mint mondta, miután az emberek elkezdtek visszaszivárogni – mintegy 25 százalékuk tért vissza a térségbe – kezdetét vette a romeltakarítás, valamint az újjáépítés. Akiknek még rendbe tehető háza, épülete van, azok hozzáláttak, részben maguk, illetőleg vállalkozók segítségével.

Lehel László szerint „eljött az ideje, hogy előrelépjünk”, javítva a feltételeken, ha azt szeretnénk, hogy az ukrán emberek visszatérjenek az otthonaikba. Ebbe természetesen beleértendő az iskolák, egészségügyi intézmények helyreállítása is – emelte ki. Annál is inkább, emlékeztetett a segélyszervezet vezetője, mert több mint száz iskola és közel nyolcvan óvoda károsodott a belövések, robbantások nyomán a megyében, közül tizenvalahányat el is kell bontani.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, miközben a magyar kormány legnagyobb humanitárius segítségét bonyolítja le, olyan épületet keresett, amely mértékében, arányában megfelelő lehet a magyar hozzájáruláshoz, illetőleg ahol van perspektíva. A választás végül a borogyankai kistérség zahalci középiskolájának – ami környező kisebb településeken élő gyerekeket szolgálja ki – felújítására és a bucsai kistérség egyik egészségügyi központjának újjáépítésére esett.

Lehel László arra is kitért, hogy bár az Ökumenikus Segélyszervezet gyakorlatilag a „háborúban, a frontvonalon van”, a magyarok lakta Kárpátalján is közel 250 befogadóközpontot, jellemzően iskolákat, óvodákat segít rendszeresen. „Megszűnt a tanítás, a gyerekeket nem engedik bejárni, helyettük menekültek mindenütt” – fogalmazott. Tapasztalataik szerint 50 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik ezekben a központokban éltek, tehát elindult egy belső mozgás azokra a területekre, ahol nyugalom van, többek között Kijev és környékére.

Úgy véli, hogy a nagy feladat az lesz Kárpátalja számára, és erről tárgyalt is már vasárnap délután Ungváron a kormányzóval, a katonai közigazgatás vezetőjével, hogy őszre ki kell majd üríteni az iskolákat és óvodákat, amiben az Ökumenikus Segélyszervezet segítségére is számítanak, hogy elkezdődhessen majd az oktatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×