eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
The terrible nuclear explosion with cloud height.
Nyitókép: KREMLL/Getty Images

A hidegháború óta először bővülhet a globális atomfegyver-arzenál

A következő években először számít a globális nukleáris arzenál növekedésére a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI), miközben évtizedek óta nem volt ilyen aggasztóan magas az esély arra, hogy ezeket be is vessék.

Bár 2021 januárja és 2022 januárja közt csökkent a nukleáris fegyverek száma, az atomhatalmak azonnal akcióba léptek és ismételten emelni kezdték azokat a SIPRI szerint. A globális robbanófejkészletek hamarosan évtizedek óta először emelkedni kezdhetnek, írja a Reuters.

"Valamennyi nukleáris fegyverrel rendelkező állam növeli vagy fejleszti arzenálját, legtöbbjük élesíti a nukleáris retorikát és a nukleáris fegyverek katonai stratégiájukban betöltött szerepét. Ez a trend nagyon aggasztó" – mondta Wilfred Wan, a SIPRI tömegpusztító fegyverek programjának igazgatója az agytröszt 2022-es évkönyvében.

Három nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – melyet a Kreml továbbra is speciális katonai küldetésnek nevez – Vlagyimir Putyin elnök magas riadókészültségbe helyezte országa nukleáris elrettentő erejét. Arra is figyelmeztetett, hogy ha Oroszország útjába állnának más államok, annak olyan következményei lehetnek, amilyeneket még nem látott senki a történelem során.

A legnagyobb nukleáris arzenállal Oroszország rendelkezik: 6977 robbanófeje van, ami 550-nel magasabb szám, mint az Egyesült Államok készlete.

Ez a két ország birtokolja több mint 90 százalékát a világ nukleáris robbanófejeinek, bár a SIPRI szerint Kína is fejlesztésekbe kezdett, a becslések szerint 300 új rakétasilóval.

A SIPRI szerint a nukleáris robbanófejek száma a 2021. januári 13 080-ról 2022 januárjában 12 705-re csökkent. Becslések szerint 3732 robbanófejet telepítettek rakétákkal és repülőgépekkel, és mintegy 2000-et – amelyek csaknem mind Oroszországhoz vagy az Egyesült Államokhoz tartoznak – tartottak magas készültségi állapotban.

"A világ nagyhatalmai közötti kapcsolatok tovább romlottak egy olyan időszakban, amikor az emberiség és a bolygó egy sor és sürgető kihívással néz szembe, amelyeket csak nemzetközi együttműködéssel lehet kezelni" – mondta Stefan Lofven, a SIPRI igazgatótanácsának elnöke, volt svéd miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×