eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának egyik járőrhajója az orosz ellenőrzés alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjében 2022. május 30-án.
Nyitókép: MTI/AP

Visszaszorultak az orosz hadihajók, különleges akció jöhet Ukrajnában - a háború keddi hírei

Oroszország újabb büntetőintézkedéseket vetett ki. Ukrán házfalra került "Szent Javelina". Egész nap frissülő hírfolyam az ukrajnai háborúról.

2022.06.07. 21:49

Saját fejlesztés

Az ukrán fegyveres erők azt tervezik, hogy az egész ország légvédelmi rendszerét korszerűsítik a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében kifejlesztett új módszerek alkalmazásával - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Szerhij Borzov, a megye kormányzója. "A korszerű technológiákat alkalmazó vinnicjai feltalálóknak köszönhetően sikerült jelentősen növelni régiónk légvédelmi rendszerének hatékonyságát" - fogalmazott Borzov, kiemelve, hogy az ukrán hadsereg fontolgatja a vinnicjai fejlesztések országos alkalmazását. A kormányzó ugyanakkor nem részletezte, hogyan tették hatékonyabbá a helyi szakemberek a megye légvédelmét. Közben az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők továbbra is rakéta- és légicsapásokat mérnek ukrajnai katonai és polgári infrastrukturális létesítményekre. A katonai vezetés szerint ugyanakkor az ukrán légvédelem hatékonyságának köszönhetően az orosz légierő támadásainak intenzitása csökkent. A légierőt most elsősorban a földi csapatok műveleteinek támogatására, illetve Ukrajna belső régióiban lévő infrastrukturális létesítmények elleni rakétacsapások végrehajtására vetik be - tette hozzá a vezérkar. Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz csapatok ismét tűz alá vették a megyeszékhelyt. Szavai szerint Harkiv egyik lakónegyedét ágyúzták, amelynek következtében - az első információk szerint - egy ember életét vesztette és hárman megsérültek. (MTI)

2022.06.07. 21:34

Jachtfoglalás

Az Egyesült Államok jogi csatározást követően kedden lefoglalt az orosz tulajdonban lévő Amadea nevű szuperjachtot a Fidzsi-szigeteken. A 325 millió dollár (118 milliárd forint) értékű hajót az amerikai hatóságok már el is vitték a csendes-óceáni szigetekről, miután Fidzsi legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy jogos az amerikai kérés a lefoglalásra. A fidzsi legfelsőbb bíróság döntése győzelmet jelent a gyakran akadályokba ütköző Egyesült Államoknak, amely számos erőfeszítést tesz, hogy lefoglalja az ukrajnai háború miatt szankciós listára került oroszok külföldi vagyontárgyait. Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy a szóban forgó, Amadea nevű luxusjármű Szulejman Kerimov orosz üzletember tulajdona, akit az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtott. Kamal Kumar fidzsi főbíró a döntés indoklásában kifejtette, hogy az Amadea engedély nélkül hajózott be Fidzsi területi vizeire, feltehetőleg, hogy ezzel megkerülje az Egyesült Államok igazságszolgáltatását. Az amerikai igazságügyi minisztériumban külön munkacsoportot hoztak létre Taskforce KleptoCapture néven azzal a céllal, hogy felkutassa és lefoglalja az orosz milliárdosok jachtjait és luxus-vagyontárgyait. Az Amadea áprilisban érkezett a Fidzsi-szigetekre Mexikóból, miután 18 nap alatt átszelte a Csendes-óceánt. A hajó a vámhatóságok engedélye nélkül kötött ki a nyugati Lautoka városában, ezért a rendőrség lefoglalta, legénységét pedig kihallgatta. A luxusjacht 106 méter hosszú, ez nagyjából focipálya hosszának felel meg, van rajta akvárium élő homároknak, kézzel festett zongora, úszómedence és helikopternek leszállópálya. (MTI)

2022.06.07. 21:29

Újranyitott egy kijevi színház

Újranyitott kedden Kijev Pogyil kerületének színháza, az első előadásokra már el is keltek a jegyek. A színház sok más kulturális intézménnyel együtt zárva tartott a február 24-én megindult orosz hadművelet miatt. A mozik és a Nemzeti Opera egyébként már május végén újranyithatott. "Azon tanakodtunk, milyen lesz, jönnek-e majd nézők a háború alatt, egyáltalán mit gondolnak a színházról, lesz-e egyáltalán érdeklődés?" - mondta újságíróknak Jurij Felipenko, a színházi társulat egyik tagja. "Egyszerűen boldogok vagyunk, hogy az első három előadásra elkeltek a jegyek" - tette hozzá. Felipenko szerint a színház egyelőre kevés szereplővel mutat be darabokat a vasárnapi előadásokon. Az egyik színész, Kosztya Tomljak azt mondta, hogy vonakodott fellépni háborús időben, de a fővárosba visszatérő emberek áradata ennek ellenkezőjéről győzte meg. "Folytatod az életed, bár tudod, hogy háború zajlik. A fő kérdés, miként lehetnek segítségre a színészek ebben a helyzetben" - fogalmazott Tomljak. (MTI)

2022.06.07. 20:32

Kirill pátriárka külügyi intézője magyarországi feladatot kap

Hilarion lesz az orosz ortodox egyház itteni egyházmegyei kormányzója.

2022.06.07. 20:30

"Lesz támogatás Ukrajnának"

Ukrajna továbbra is számíthat az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős támogatására, tiszteletből a normandiai partraszállásban részt vett katonák iránt, akik nácik felett aratott győzelme új világrendhez és "jobb békéhez" vezetett - jelentette ki kedden Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a normandiai Colleville-sur-Mer városban. Milley az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozott a normandiai partraszállás 78. évfordulójának ünnepségén, Normandia Omaha elnevezésű partszakaszán. Hangsúlyozta, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott hadművelete aláássa a szövetségesek által kialakított, második világháborút követő rendet. "Kijev talán kétezer kilométerre van innen, de napjainkban ők is ugyanazokat a borzalmakat élik meg, mint a francia polgárok a második világháború idején" - közölte. Felidézte azt az alapelvet, hogy az erős országok nem szállhatják meg egyszerűen a kis államokat. Minden ország szuverén, és joga van területi épségéhez - fogalmazott a tábornok. "A szabályokon alapuló világrend egyik alapelve, hogy országok nem támadnak más országokra katonai erővel, kivéve ha ez tisztán önvédelemből történik" - mondta. "Ukrajnában azonban nem ez történt. Ott nyílt, félreérthetetlen agressziót követtek el" - hangoztatta. Úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború aláássa mindazt, amiért a Colleville-sur-Mer-i temetőben nyugvó szövetséges katonák harcoltak. Mint mondta, az európai és a NATO-tagországok azért támogatják halálos és nem halálos fegyverzettel Ukrajnát, hogy ez a szabályrendszer fennmaradjon. "Úgy gondolom, az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős mennyiségű támogatást nyújtanak Ukrajnának, és ez folytatódni fog" - tette hozzá Milley. A hétfői megemlékezésen több tucat - mára kilencvenes éveikben járó - veterán vett részt Nagy-Britanniából, Kanadából és a világ más részéből. Az Overlord hadművelet vagy ismertebb nevén a D-day kulcsszerepet játszott a náci Németország ellenőrzése alá vont Európa felszabadításában. (MTI)

2022.06.07. 20:20

Nem tetszik az uniónak a szerb–orosz közeledés

Noha meghiúsult Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tervezett látogatása, Brüsszelben nem veszik jó néven, hogy az Európai Unióba törekvő Szerbia több jel szerint Oroszország közelségét keresi. Az unió hivatalos nyilatkozatban is hangot adott neheztelésének.

2022.06.07. 19:23

Kijev nem kér az atomerőművi látogatásból

Ukrajna ellenzi, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója látogatást tegyen a zaporizzsjai atomerőműben, amíg az az oroszok kezén van - közölte hétfőn az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat. Ukrajna nem hívta meg Rafael Grossit a zaporizzsjai erőműbe, és korábban is elutasította a látogatását. Az erőmű látogatása akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna visszaveszi az ellenőrzést a létesítmény felett - írta az Enerhoatom a Telegram üzenetküldő portálon kedden. Rafael Grossi hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a NAÜ szakértői látogatását készíti elő a zaporizzsjai erőműbe, arra hivatkozva, hogy ezt "Ukrajna kérte". Európa legnagyobb atomerőművét, amelyben hat, egyenként 1000 megawattos teljesítményű reaktor üzemel, az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt a háború kezdete óta. "Rafael Grossi főigazgató ismét hazudik" - írta az Enerhoatom, válaszul Grossi Twitter-bejegyzésére. "Úgy tekintünk erre a nyilatkozatra, mint újabb kísérletre, hogy a zaporizzsjai erőműbe tett látogatással legitimizálják az orosz megszállók jelenlétét és jóváhagyják a tetteiket" - fogalmazott az ukrán energetikai vállalat. Az Enerhoatom szerint azért szakadt meg az összeköttetés a NAÜ és az erőmű között, mert az oroszok blokkolták a helyszínen a Vodafone ukrajnai mobilszolgáltatóját. "Gyűlnek az adatok a szervereken, és átadjuk őket a NAÜ-nek, amint működőképes lesz a telefonszolgáltató" - közölte az Enerhoatom. Oroszország május 19-én azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán hálózatról, ha Kijev nem fizeti ki Moszkvának az ott termelt elektromos energiát. 2021-ben, a 2022. február 24-én indított orosz "különleges hadművelet" előtt a zaporizzsjai erőmű adta az éves ukrajnai áramtermelés 20 és az atomerőművek termelésének pedig a 47 százalékát. Az orosz hadsereg március elején foglalta el a dél-ukrajnai Enerhodar városban, a Dnyeper folyón épített Kahivkai-víztározó partján álló létesítményt. A Dnyeper túlpartján fekvő Zaporizzsja megyeszékhely továbbra is ukrán kézen van. (MTI)

2022.06.07. 19:18

Látogatás

Közösen látogatta meg a Romániában francia parancsnokság alatt alakult NATO-harccsoportot az erdélyi Nagysinken kedden Ludivine Dedonder belga és Vasile Dincu román védelmi miniszter - közölte a román védelmi tárca (MAPN). A két miniszter a június 16-án esedékes NATO miniszteri értekezlet, illetve a madridi NATO-csúcs napirendjén szereplő témákról egyeztetett, kiemelt figyelmet fordítva a fekete-tengeri térség biztonsági kihívásaira. Dincu az Ukrajnát ért orosz agresszió nyomán Kelet-Európában újonnan létesült NATO-harccsoportok, köztük a romániai harccsoport konkrét lépéseinek, műveleteinek meghatározását sürgette - részletezte a MAPN. A román védelmi miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió és a NATO Ukrajna iránt tanúsított szolidaritását, ugyanakkor Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseinek támogatását szorgalmazta. Dincu méltányolta, hogy Belgium csapatokat küldött Romániába a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítése érdekében. Romániában azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakították meg a NATO harccsoportját (Battle Group Forward Presence - BGFP), amelyeket a Reagáló Erők részeként vezényeltek az országba. A MAPN korábbi tájékoztatása szerint a romániai BGFP fő ereje a Brassó megyei Nagysinken működő összevont kiképzőközpontban a román hadsereg alakulataival közösen gyakorlatozik. A harccsoport parancsnokságát ellátó Franciaország mintegy 500, Belgium pedig mintegy 300 katonát küldött Romániába. A Fekete-tenger partvidékére vezényelt belga katonákat áprilisban Alexander De Croo belga miniszterelnök is felkereste, hangsúlyozva: a NATO-nak nem célja a feszültség növelése, de eltökélt abban, hogy minden tagországát, területének minden darabját megvédje. (MTI)

2022.06.07. 19:17

Ursula von der Leyen kiállt a lengyel pénz kifizetésének feltételével

Az EB egyetlen centet sem fizet addig, amíg nem lesz garancia az igazságszolgáltatás függetlenségére.

2022.06.07. 18:54

EU: az ukrajnai háború felgyorsítja a zöld átállást

Frans Timmermans zöldbiztos szerint ez szükségszerű, Tóth Edinának viszont a csomagot látva akadnak kételyei.

2022.06.07. 18:53

Álljon le az orosz gáz?

Az orosz földgázszállítások leállítását, ennek a hetedik uniós szankciócsomagba foglalását szorgalmazta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden Varsóban, az osztrák hivatali partnerével közösen tartott sajtóértekezleten. Alexander Schallenberg szerint a tengerrel nem rendelkező országok nem válhatnak le gyorsan az orosz földgázról. A sajtótájékoztatót megelőző kétoldalú megbeszélés fontos témája az ukrajnai helyzet volt - közölte Rau. Lengyel részről kiemelte Ukrajna területi egységének támogatását, aláhúzva, hogy ennek megőrzése összhangban áll Európa, valamint az egész transzatlanti közösség érdekeivel. Elmondta: Varsó elvárja, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelje Kijev uniós tagjelölti kérelmét. Reményének adott hangot, hogy legközelebbi értekezletén az Európai Tanács is pozitív döntést hoz az ügyben. Hozzátette: Ukrajna európai integrációja mellett Varsó változatlanul támogatja a Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozását is. Az ukrajnai háború miatt a múlt héten előzetesen elfogadott, Moszkvával szembeni hatodik uniós szankciócsomagot Rau Európának az orosz energiahordozóktól történő függetlenedését célzó fontos lépésnek nevezte. Egyúttal elégtelennek nevezte az Európai Unió eddigi intézkedéseit. "El kell kezdenünk a munkát a hetedik szankciócsomagon" - nyomatékosította. Az új csomagnak Rau szerint tartalmaznia kell az orosz földgázszállítások és a petrolkémiai termékek importja leállítását, valamint az összes orosz és fehérorosz bank kizárását a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a hetedik szankciócsomag kapcsán rámutatott: Ausztria az orosz földgázszállításoktól függ. "Boldogok vagyunk-e emiatt? Nem. Akarjuk-e, hogy másképp legyen? Biztosan, de ezt nem lehet egyik napról a másikra megoldani" - jelentette ki. Az osztrák diplomácia vezetője "rendkívül nehéznek" nevezte a tengerrel nem rendelkező országok helyzetét. Egyúttal fontosnak találta az európai egység megőrzését a Moszkvával szembeni szankciócsomagok kidolgozásakor. Lengyelország április végétől nem fogad orosz földgázt. A Gazprom orosz gázipari vállalat április 27-től leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelban fizetni értük. A lengyel kormány eredetileg az év végén tervezte a leválást az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG lengyel állami gázipari cég ezért 2019-ben nem hosszabbította meg a szerződéseket. (MTI)

2022.06.07. 18:43

Importvámot vetne ki az Európai Bizottság a Magyarországra érkező orosz olajra

Brüsszel hosszú távon így akarja megakadályozni az Európába irányuló orosz olajszállításokat.

2022.06.07. 18:08

Lengyel-ukrán fegyverüzlet

Lengyelország 50 Krab lánctalpas önjáró tüzérségi löveget ad el Ukrajnának, a 250 milliárd forintnak megfelelő értékű ügyletről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő számolt be keddi sajtóértekezletén. A közép-lengyelországi Huta Stalowa Wola városban a Jacek Sasin kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével szervezett sajtókonferencián Morawiecki az utóbbi harminc év egyik legnagyobb lengyel fegyverszállítási ügyletének nevezte a múlt héten Kijevben, a lengyel-ukrán kormányközi konzultációk során aláírt megállapodást. A beszerzést Ukrajna részben az Európai Unió eszközeiből, részben az állami költségvetésből fedezi - közölte Morawiecki. A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilap múlt heti értesülése szerint az első 18 Krab-tarackot múlt héten továbbították Ukrajnának a lengyel hadsereg készleteiből. Az ügylet hátramaradt részét néhány hónapon belül véglegesítik - írta a DGP. A 40 kilométeres hatósugarú Krab önjáró tüzérségi lövegeket a Huta Stalowa Wola városban működő, a Lengyel Fegyvergyártó Csoporthoz (PGZ) tartozó üzemben állítják elő dél-koreai és német alkatrészek felhasználásával. A felszerelés ukrajnai szállításához ezért a szöuli és a berlini kormány jóváhagyására is szükség volt. (MTI)

2022.06.07. 18:07

Matteo Salvini: a tűzszünet mindenütt nemzeti érdek

Az európai országok nemzeti érdekének nevezte az Ukrajna és Oroszország közötti tűzszünet elérését a növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki a társadalmi-gazdasági válság veszélyéről, valamint a Fidesszel való szövetségről beszélt a külföldi tudósítóknak Rómában kedden. Salvini kijelentette, hogy a háború emelte meg a nyersanyagok árát, az energiáét éppúgy, mint a tejét, kenyérét, húsét. Az olaszok máris "áldozatokat" hoznak, és ha a háború tovább tart, annak katasztrofális következményei lesznek - szögezte le. "Ezért minden európai tagállam, köztük Olaszország nemzeti érdeke a tűzszünet minél gyorsabb elérése" - hangsúlyozta a kormánypárti Liga elnöke, aki a külföldi tudósítók szövetségében válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan egyeztetett Oroszország és Ukrajna római nagykövetével. Cáfolta azokat a korábbi sajtóhíreket, miszerint a moszkvai és az ankarai kormány tagjaival tárgyalna. Kifejtette, hogy nem áll szándékában megkerülni a római kormány diplomáciai csatornáit, de pártvezetőként és volt belügyminiszterként a békén dolgozik. Kijelentette: NATO-tagságával párhuzamosan Rómának a párbeszédért kell tennie. A politikus megjegyezte, hogy a Nyugat szorgalmazta békefolyamatok kudarca már bebizonyosodott Afganisztánban és Líbiában is. Úgy vélekedett, hogy az ukrán-orosz béketárgyalások ideális helyszíne a Vatikán lehetne, vagy legalábbis a Szentszék garanciát vállalhatna a béketárgyalásokért. Hozzátette: nem működnek jól a szankciók, "ha végül azt büntetik, aki szankcionálni akar". Ami Ukrajna esetleges EU-csatlakozását illeti, Matteo Salvini rámutatott, hogy számos más ország, közöttük Szerbiát és Albániát említette, több, mint tíz éve vár ugyanarra. A Liga vezetője úgy vélte, a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány a 2023-ban tavasszal rendezendő parlamenti választásokig a helyén marad. Kifejtette, hogy a jobboldali Ligának nem könnyű közösen kormányoznia a baloldali erőkkel, amelyek a választásokig még keresztül akarják vinni a vagyonadó bevezetését, a drogliberalizálást, az Olaszországban született bevándorló-gyerekek automatikus olasz állampolgárságát, valamint a homofóbia-ellenes törvénycsomagot, amely a Liga szerint a genderkultúra terjesztését szolgálja. Salvini azt mondta: a következő választásokat "a jobbközép nyeri, és a Liga lesz a jobbközép koalíció legnagyobb ereje". Hozzátette, ha a szövetséges Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) kap több szavazatot, akkor az FdI nevez meg miniszterelnököt. Emlékeztetett arra, hogy a június 12-i helyhatósági választás előzetes belpolitikai tesztnek számít. Matteo Salvini aggodalmát fejezte ki a következő hónapokban szerinte növekvő feszültség miatt: "szeptembertől nehéz időszakot jósolok, társadalmi, gazdasági válság veszélyével" - mondta. Hozzátette, hogy ennek elkerülésére a politikának a munkahelyekért, a nyugdíjakért kell tennie, az adóterhek csökkentésével. A Liga vezetője úgy vélte, a jobbközépnek nagyobb bátorsággal és erősebb identitással kell fellépnie Európában. "Az európai jobbközép három részre oszlik az Európai Parlamentben, jobb lenne, ha egységes lenne, új jobbközép frakció kell az Európai Parlamentben" - fogalmazott. "Továbbra is célom, hogy Orbán Viktorral közös európai jobbközép pártcsaládot hozzunk létre, annál is inkább, mivel az Európai Néppárt a történetében még soha nem volt ennyire gyenge és ennyire kevés országban kormányon, mint jelenleg" - jelentette ki. A migrációra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy nyáron a bevándorlók érkezésének növekedése várható. "Az emberkereskedők már félig leeresztett gumicsónakokra teszik fel a csoportokat, tengerre érve úgyis a civilhajók felveszik őket a fedélzetükre, s minél több a Földközi-tengeren az NGO (nem kormányzati szervezet), annál több a veszélybe sodort ember, nem mentésről van itt szó, hanem szervezett utakról" - mondta Matteo Salvini. Hozzátette, hogy amikor 2018-ban és 2019-ben ő volt az olasz belügyminiszter, akkor minimálisra csökkent az eltűnt és a halott migránsok száma. Elmondta, hogy csütörtökön a milánói bíróságon a Sea Watch nevű német civilhajó egykori kapitánya, Carole Rackete indította perben kell megjelennie, Rackete ugyanis aki rágalmazással vádolta meg őt. (MTI)

2022.06.07. 17:46

A német kancellár beígérte a NATO "keleti szárnyának" megerősítését

Litvániában tett látogatást Olaf Scholz.

2022.06.07. 17:40

Szijjártó Péter: Magyarország humanitárius módon segít Ukrajnának, ameddig kell

Szerinte a kormány már a fegyveres konfliktus kirobbanását követően világossá tette az álláspontját: "elítéljük az Ukrajnát ért orosz katonai agressziót, kiálltunk és ki is állunk Ukrajna mellett, minden létező segítséget megadunk azoknak az embereknek, akiknek a háború elől kell menekülniük"

2022.06.07. 16:44

Ukrán táblák nem nagyon lesznek, mire visszatér az élet Mariupolba

Az oroszok arra készülnek, hogy lebontják a Donyeck megyei Mariupol bevezető útjánál álló, betonból készült ukrán városnevet, amelyet orosz nyelvűre akarnak kicserélni - közölte kedden az ukrán városi tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A betonból készült városnévfelirat egyedül az "i" betű írásában különbözik az orosz nyelvű változattól, az ukrán nyelvben ugyanis nem cirill hanem latin "i" betűvel írják a település nevét. Ezenfelül a betűk az ukrán nemzeti zászló színeire, azaz kék-sárgára vannak festve. A város tanács, alátámasztandó állítását, videofelvételt tett közé, amelyen nem megnevezett és nem látható férfi beszél a feliratnál állva oroszul arról, hogy "ma kezdődik a felirat elbontása", az építménynél pedig munkások léthatók egy munkagéppel. A férfi közli a felvételen, hogy "orosz város normális orosz nevére javítják" a feliratot. A város törvényesen megválasztott tanácsa hozzáfűzte, hogy "miközben a megszállók a felirat ukrán-mentesítésével foglalkoznak, Mariupolban az emberek éheznek, a városban még mindig nincs ivóvíz, áram és gáz, s járványveszély fenyeget". A városban kolerajárvány veszélye fenyeget. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz hadsereg május 20-án vette át az ellenőrzést Mariupol egésze fölött. Közben az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg változatlanul ostromolja Kelet-Ukrajnában Szeverodonecket, a déli országrészben viszont Herszon megyében ukrán harci helikopterek mértek csapást az orosz erőkre, valamint repülőgépek Mikolajiv megyei orosz lőszerraktárakra. A kijevi katonai vezetés legfrissebb, keddi összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 31 360 orosz katona esett el. Az ukrán erők megsemmisítettek 212 orosz repülőgépet, 177 helikoptert, 13 hadihajót, 1390 harckocsit, 3416 páncélozott harcjárművet, 694 tüzérségi és 96 légvédelmi rendszert, valamint 207 rakéta-sorozatvetőt. (MTI)

2022.06.07. 16:43

Resperger István: a NATO egységét és erejét is kifejezi a mostani hadgyakorlat

Hadgyakorlatot indított a NATO a Balti-tengeren, bevonva két tagjelöltet, Finnországot és Svédországot is – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai nemzetbiztonsági tanszékének vezetője.

2022.06.07. 16:42

Zöld-fehér focis mentőöv

Az U13-as korosztálytól egészen az U19-esig közel száz ukrán gyermeknek segít a magyar bajnok Ferencváros labdarúgóklub. Az FTC az Oroszország és Ukrajna között kirobbant háború elől menekülő, hazájukat elhagyó gyerekeknek és fiataloknak biztosít folyamatos sportolási lehetőséget március óta a Ferencváros Népligeti Sportközpontjában, ahol a Fradi akadémiájának korosztályos edzői tartanak edzéseket, heti négy alkalommal. A Ferencváros egyúttal a mindennapi élethez és a sportoláshoz szükséges eszközöket is biztosítja a gyerekeknek, így a tisztálkodó eszközöktől a sportfelszerelésekig mindent - tájékoztatta az MTI-t az FTC. A klub kedden a napi edzés után sportpályán kívüli programot is szervezett az ukrán gyerekeknek, akik megtekintették a Szent István Bazilikát, ahol Bánki József, a Ferencváros korábbi labdarúgója kalauzolta őket. "Az FTC mindig, mindenhol segít, ahol tud. Csillogó szemű gyerekeket láttam ma, akiknek - úgy érzem - sikerült átadni valamint a Ferencváros múltjából, jelenéből és szellemiségéből" - mondta az eseményen Bánki. A csaknem 50 főnek - a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) közösen - megtartott program keretében a gyerekek ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába is. Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ukrán gyerekeknek szóló beszédében elmondta: örül neki, hogy a vendégek megtapasztalhatták, milyen jó kapcsolat van a Mazsihisz és a Ferencváros között. "Ezt nagy értéknek tartjuk! Magyarországon a zsidók és nem zsidók szimbiózisban, együttműködve sok értéket alkottak már" - tette hozzá. A program rendhagyó pizzapartival ért véget a Rumbach utcai zsinagógában. (MTI)

2022.06.07. 16:36

Roman Abramovics jogi úton lép fel az uniós szankciók ellen

Keresetet nyújtott be az uniós bíróságon, hogy szüntessék meg az őt érintő büntetőintézkedéseket.

2022.06.07. 16:35

"Felszabadító" orosz bejelentés

A donyecki és luhanszki "népköztársaság" területének nagy részét a Sziverszkij Donyec folyó bal partján elfoglalták a délkelet-ukrajnai szakadár csapatok és az orosz fegyveres erők - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca vezetői telekonferenciáján. "A Donyecki és Luhanszki Népköztársaság nagy része a Szeverszkij Donyec (ukránul: Sziverszkij Donyec) bal partján felszabadult, beleértve Krasznij Liman (Liman) és Szvjatogorszk (Szvjatohirszk) városát, valamint 15 másik települést" - mondta Sojgu a keddi telefonkonferencián. A miniszter emellett közölte, hogy Szeverodonyeck lakónegyedeit "teljesen felszabadították", folytatódik az ipari övezet és a legközelebbi települések elfoglalása és az offenzíva Popaszna felé. "A Luhanszki Népköztársaság területének összesen 97 százalékát szabadítottuk fel a mai napig" - mondta Sojgu. A miniszter bejelentette, hogy az aknamentesített és normális üzemmódban működő mariupoli kikötő már fogadott teherhajókat, a városban pedig szakaszosan helyreállítják az áram- és vízszolgáltatást, a szociális ellátás első intézményeit. Közölte, hogy Mariupol és az ugyancsak orosz kézre jutott Bergyanszk felkészült a gabonaszállító hajók indítására. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak azt mondta, hogy még nem körvonalazódik a megállapodás az Odesszából kiinduló gabonaexportról. Rámutatott, hogy ehhez Ukrajnának előbb aknamentesítenie kellene a kikötők megközelítését. Peszkov szerint az orosz hadsereg, amely előzetesen meg kíván bizonyosodni arról, hogy az Odesszába tartó hajók nem szállítanak-e oda fegyvereket, szükség esetén kész lenne segíteni a gabona-rakományok haladását a nemzetközi vizek felé. Emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi ígéretére, miszerint Oroszország nem fogja az aknamentesített folyosókat partmenti városok elleni támadásra felhasználni. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyébként kedden Ankarában tárgyal az ukrán gabonaexport biztosításáról. "Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai atomerőmű, amely az ukrajnai nukleáris termelőkapacitás felét képes előállítani, normál üzemmódban működik" - mondta az orosz védelmi miniszter a keddi orosz katonai vezetői tanácskozáson. Sojgu szerint a "különleges hadművelet" során a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki és donyecki entitás ellenőrzése alá került 33 szénbánya, két olajmező és 14 gázmező zavartalanul üzemel. Ezenkívül az ukrán kohászati ipar kapacitásának 57 százaléka összpontosul a "felszabadított" területeken. Rámutatott, hogy a visszavonuló ukrán hadsereg igyekszik a lehető legnagyobb kárt okozni ezeknek az ágazatoknak. Mint mondta, az orosz fegyveres erők a védelmükbe veszik az ipari létesítményeket, hogy megóvják a régió gazdasága fejlődésének lehetőségeit. Peszkov cáfolta az Izvesztyija című orosz lap közlését, amely szerint Moszkva nem kívánja megvitatni Kijevvel az orosz ellenőrzés alá került Herszon és Zaporizzsja megye státusát. Az Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által ismertetett hadijelentés szerint az orosz légierő precíziós rakétái két vezetési pontot, három lőállásban lévő tüzérségi üteget, 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és két lőszerraktárt semmisítettek meg. Az orosz haderő harcászati 65 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, amelynek következtében több, mint 170 "nacionalista" életét vesztette, kilenc harckocsi, két Grad rakétavető, egy tábori tüzérségi üteg és nyolc különböző rendeltetésű jármű üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem a tájékoztatás értelmében 12 ukrán drónt lőtt le. A rakéta- és tüzérségi erők 39 vezetési pontot, 47 lőállásban lévő tüzérségi alegységet, valamint 426 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást vettek tűz alá, amelynek következtében több, mint 400 "nacionalista" életét vesztette, 10 páncélozott harcjármű, három Grad rakétavető, 10 speciális katonai jármű és három Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer indítóállása megsemmisült. A tüzérségi csapások likvidáltak egy norvég M109A3 önjáró, 155 milliméteres tüzérségi löveget, két amerikai gyártmányú M777-es, 155 milliméteres tarackot és hét tüzérségi löveget és aknavetőt, köztük a 203 milliméteres, Pion önjáró löveget. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 190 repülőgépet, 129 helikoptert, 1139 drónt, 333 légvédelmi rakétarendszert, 3443 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 478 rakéta-sorozatvetőt, 1807 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3464 darab speciális katonai járművet veszítettek. A donyecki "népköztársaság" több települése kedden ismét az ukrán nehéztüzérség célpontjává vált. A helyi hatóságok szerint hétfőn a támadások következtében tíz civil vesztette életét, 18 pedig megsebesült. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden léptette elő altábornaggyá Konasenkovot. A katonai szóvivő szemtanúkra hivatkozva azt állította, hogy vasárnap ukrán "nacionalisták" gyújtották fel szándékosan a szvjatohirszki barlangkolostor-együttesben az Oroszföldi Mindenszentek 2009-ben újjáépített, fából készült remetelak-templomát, amiért Kijev a felelősséget megpróbálta az orosz haderőre hárítani. Az orosz védelmi tárca légi felvételeket tett közzé, azt bizonyítandó, hogy az ortodox műemlék kolostoregyüttesben más jelentős kár nem keletkezett. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán kulturális örökség tudatos pusztítására hivatkozva Oroszországnak az UNESCO-ból és az ENSZ-ből történő kizárását követelte. (MTI)

2022.06.07. 15:58

Novák Katalin V4-es bejelentést tett Prágában

Az ukrajnai háború és a családpolitika is szóba került a cseh államfővel történt találkozó során.

2022.06.07. 15:28

Uniós cégek játsszák ki és híznak az olajembergón

Az európai hajózási cégek „gúnyt űznek” az orosz olajembargóból, mivel az olajszállítmányok megduplázódtak – ezt állítja az Independent című brit lap tényfeltáró anyaga. A cikk főleg máltai, ciprusi és görög hajózási cégeket említ.

2022.06.07. 15:20

Nem titkosszolgálati akció, hanem késes támadás volt az egyik lengyel olajcégnél

A férfi a támadáskor titkosszolgálati tisztviselőnek mondta magát és azt állította, hogy szolgálati parancsot teljesít.

2022.06.07. 15:17

Kormányszóvivő: Magyarország segít

A kormány álláspontja változatlan: ez nem a mi háborúnk, de minden segítséget megadunk a hozzánk érkezőknek - írta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedden a Facebook-oldalán az Ukrajnában zaljó háborúval kapcsolatban. Az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 750 ezer ember menekült el Magyarországon keresztül Ukrajnából. A segítségnyújtás fontos része a gyermekek köznevelési intézményekben való elhelyezése. A magyar iskolákban jelenleg is több mint 1600 gyermek tanul, akiknek - szükség esetén - külön nyelvtanulási lehetőséget is biztosítunk - írta a kormányszóvivő. Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon tartózkodó szülők, felnőttek munkába tudjanak állni. Őket a kormány a foglalkoztatás, a lakhatás és az utazás költségeihez való hozzájárulással, az elhelyezkedés könnyített engedélyezésével segíti. A munkaadók mostanáig mintegy 900 ukrán menekült felvételéhez kértek támogatást 600 millió forint értékben, több mint 500 esetben már a támogatási döntések is megszülettek. A háború kitörése óta több mint nyolcezer ukrán állampolgár kapott engedélyt a munkaerőpiaci vizsgálat alól mentesített foglalkoztatásra, de a közfoglalkoztatásban is részt vesznek közel százan - közölte Szentkirályi Alexandra. (MTI)

2022.06.07. 14:43

Érvek a légtérzár mögött

A montenegrói, az észak-macedón és a bolgár külügyminisztérium is közleményben tudatta, hogy azért zárta le a légterét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gépe előtt, aki hétfőn Belgrádba utazott volna, mert az Oroszország elleni nemzetközi szankciók része az is, hogy orosz gépek nem haladhatnak át a szankciókhoz csatlakozott országok felett. A Vijesti című podgoricai napilap kedden a montenegrói külügyminisztérium közleményét idézte, amelyben az áll, hogy a bevezetett szankciók értelmében orosz gépek csak szigorúan meghatározott, kivételes esetekben használhatnák a montenegrói légteret, és az orosz külügyminiszter tervezett szerbiai látogatása nem tartozik ezen kivételek közé. A közleményben arra is emlékeztettek, hogy a montenegrói kormány április elején csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz, és külpolitikáját teljes mértékben összehangolta az Európai Unióéval. Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök is azzal indokolta országa légterének lezárását, hogy Szkopje NATO-tagországként csatlakozott a szankciókhoz. Mint mondta, nem fél attól, hogy Oroszország megtorolná ezt a lépést - adta hírül a Vesti.mk. A bolgár külügyminisztérium is azt közölte, hogy NATO- és EU-tagországként Bulgária semmiképpen sem engedhette át légterén az orosz külügyminiszter gépét. Bolgár szakértők szerint viszont egy ilyen, az orosz fél szerint ellenséges lépés semmiképpen sem maradhat válasz nélkül, Moszkva biztosan tesz bizonyos lépéseket a légtérhasználatot megtiltó országok ellen. (MTI)

2022.06.07. 14:29

Szerb elnök: Akik Oroszország ellen tehetetlenek, most rajtunk élik ki magukat

Sokaknak fejfájást okoz, hogy Szerbia nem minden csoportba akar beállni, ezért is okozott felháborodást, hogy Belgrád fogadná Szergej Lavrov orosz külügyminisztert - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a közszolgálati televízióban (RTS), hozzátéve, hogy rég nem tapasztalt akkora "hisztériát" Szerbia ellen, mint amely most alakult ki.

2022.06.07. 14:27

Varga Mihály: a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsicsökkentés és a honvédelem áll

A pénzügyminiszter a parlamentben átadta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, miután vázolta a javaslat céljait és főbb számait.

2022.06.07. 13:53

Egyre több ukrán munkáltató csökkenti a béreket

Egy álláskereső szakportál felmérését idézve a kiszo.net azt írta, hogy egyre kevesebb állást kínálnak a munkaadók, a szűkölő lehetőségek pedig visszahúzzák a bérezést is. Ráadásul az állami költségvetés drasztikus hiánya miatt a közalkalmazottak is fizetéseik csökkentésére számíthatnak.

A korábbi jövedelemszintet csupán a legfelső szintű menedzsment körében, az agráriumban, a medicinában, a gyógyszeriparban, a marketingesek és az internetes technológiát használók körében sikerül tartani.

2022.06.07. 13:50

Drámai hírek az ukrajnai kkv-kről

Az ukrajnai kis- és középvállalkozások a teljes körű orosz invázió során eddig elszenvedett veszteségét 64-85 milliárd dollárra becsülik. A kiszo.net kárpátaljai portál cikke egy felmérést idéz, amely szerint a kis- és középvállalkozások 49 százaléka bezárt vagy a csőd szélére került. Csupán 15 százalékuk működése nem változott, sőt, a háború előtti állapotokhoz képest növelni tudták a termelés mennyiségét. Az átlagos veszteség egy-egy mikrovállalkozás esetében 38,5 ezer dollár, míg a közepes vállalkozások esetében 2,1 millió dollár.

A vállalkozások 71 százaléka nem tervezi, hogy elköltözik, 20 százaléka viszont más régióba, 4,4 százaléka külföldre telepítette át tevékenységét.

2022.06.07. 13:48

Az orosz ENSZ-nagykövet elhagyta a Biztonsági Tanács ülését

Vaszilij Nebenzia kisétált a Biztonsági Tanácsból, miután az Európai Unió azzal vádolta Oroszországot, hogy „lopakodó rakétaként használja az élelmiszer-ellátást a fejlődő országok ellen”, és a Kremlt tette felelőssé a fenyegető globális élelmiszerválságért – írta az Independent alapján az Index.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanács ülésén egyenesen az orosz nagykövethez fordulva arról is beszélt, hogy néhány hete több millió tonna gabonát és búzát látott konténerekben és hajókban elakadni az ukrajnai Odessza kikötőjében.

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij később a Telegram orosz csatornán annyit írt, hogy Michel megjegyzései „annyira durvák voltak”, hogy az orosz nagykövet elhagyta a Biztonsági Tanács termét.

2022.06.07. 13:46

Orosz csapatokat vonnak ki Zaporizzsjából

Az orosz megszállók döntéséről Olekszandt Sztaruh, a zaporizzsjai katonai adminisztráció vezetője számolt be. Szerinte a megszállók Herszon irányába haladnak, ugyanakkor véleménye szerint nem adják fel a további előrenyomulási kísérleteket a Zaporozzsje régió keleti részén. Közölte, hogy az aktív harcok folytatódnak a demarkációs vonal mentén, ahol az ukrán katonaság visszaveri az ellenséges csapatokat. Zaporizzsja térségében folytatódik a védelmi vonalak építése. (Index, Unian)

2022.06.07. 13:41

Fehéroroszország hadgyakorlatokat kezd

Az ország védelmi minisztériuma közölte, hogy fegyveres erői hadgyakorlatozásba kezdtek. A Reuters híre kapcsán a Telex megjegyezte: a fehérorosz állami hírügynökség közelmúltbeli jelentése szerint mozgósítási hadgyakorlatokat fognak tartani júniusban és júliusban, abban a déli Gomel régióban, amely délen a Csernobil körüli 30 kilométeres zónánál Ukrajnával határos, keleten pedig Oroszországgal.

Fehéroroszország kitart amellett, hogy nem száll be a harcba, ám a területét az orosz katonaság rendelkezésére bocsátotta: a háború kitörésekor onnan is megindultak az épp ott hadgyakorlatozó orosz csapatok Ukrajnába, és később is indulhattak onnan légitámadások.

2022.06.07. 12:42

Berlin: Oroszország meg akarja semmisíteni Ukrajna kulturális identitását

"Veszélyben van a települések, közösségek, az egész társadalom emlékezete is" – jelentette ki Claudia Roth államminiszter.

2022.06.07. 12:11

Szent Javelina = Szűz Mária rakétavetővel

Kijev, 2022. június 6.
A Szent Javelina című, Szűz Máriát egy Javelin amerikai páncéltörő rakétavetővel ábrázoló falfestmény egy kijevi lakóházon 2022. június 6-án. Ez egyike azoknak a fegyvereknek, amelyekkel az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatják Ukrajnát az orosz támadással szembeni védekezésben.
MTI/AP/Efrem Lukackij
A Szent Javelina című, Szűz Máriát egy Javelin amerikai páncéltörő rakétavetővel ábrázoló falfestmény egy kijevi lakóházon 2022. június 6-án. Ez egyike azoknak a fegyvereknek, amelyekkel az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatják Ukrajnát az orosz támadással szembeni védekezésben. MTI/AP/Efrem Lukackij

2022.06.07. 11:56

Orbán Viktor levélben válaszolt a luxemburgi miniszterelnök bírálataira

Elfogadhatatlannak nevezte korábban Xavier Better, hogy a magyar kormány vétóval való fenyegetőzése miatt mégsem vezetnek be szankciókat Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségese, Kirill pátriárka ellen.

2022.06.07. 11:01

Kadirov: igazán különleges hadművelet indul hamarosan

A csecsen vezető szerint nagyon rossz sors vár az ukránokra a következő napokban: Vlagyimir Putyin orosz elnök jó barátja, Ramzan Kadirov azzal fenyegetőzött, hogy Ukrajnában hamarosan „igazi különleges hadműveletre” kerül sor - írta a Newsweek alapján a Mandiner.

Legfrissebb videóüzenetében, amelyben az ukránokat ördögöknek nevezte, a csecsen vezető elmondta: az orosz erők új taktikát fognak alkalmazni Ukrajnában az elkövetkező napokban,
aminek segítségével hatékonyabbá válhatnak a támadók.

2022.06.07. 10:39

Jelentés a BOK csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton május 30. és június 6. között 1648 menekülőnek segítettek, közülük 713 ember vette igénybe az éjszakai szállás lehetőségét a hét különböző napjain - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. (MTI)

2022.06.07. 10:39

Hihetetlen mértékű élelmiszerdrágulást vetítettek előre

Kérdés, meddig bírják az árcédulák támadását a vásárlók. A boltosok pedig a különadók és az árstop ostromát.

2022.06.07. 09:50

Olajembargó: a szlovák gazdasági tárca riogatásnak véli a Slovnaft aggodalmát

A Mol-csoporthoz tartozó vállalat jelezte, az orosz kőolajra vonatkozó európai uniós embargó jövőre ellehetetleníti az exportját.

2022.06.07. 09:33

Orosz szankciók

Oroszország "ellenszankciókkal" sújtott 61 amerikai tisztségviselőt, ideértve Janet Yellen pénzügyminisztert és Jennifer Granholm energiaügyi minisztert, valamint védelmi- és médiavállalatok vezetőit - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. Hozzáttették: a szankciós listára kerültek egyebek között az amerikai védelmi tárca olyan tisztségviselői is, akiknek "közük volt a rosszindulatú orosz kibertámadásokról terjesztett hamis értesülésekhez".

Az orosz büntetőintézkedésekkel sújtottak névsorára került a többi között Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója, Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Shalanda Young, a Fehér Ház pénzügyi igazgatója, James O'Brien, az amerikai külügyminisztérium szankciók összehangolásáért felelős hivatalának vezetője, Jeffrey Sprecher, a New York-i értéktőzsde elnöke és Paul Taylor, a Fitch Group vezérigazgatója is. (MTI)

2022.06.07. 09:18

Volodimir Zelenszkij: Szeverodonyeck és Liszicsanszk halott városok

Bombazáporban védték a pünkösdi hétvégén a két várost az ukrán erők: a támadások intenzitásának hatására mindkettő halott várossá vált az ukrán elnök szerint.

2022.06.07. 08:49

Nagy István: szárazföldi folyosón kell kiszabadítani a gabonát Ukrajnából

Ráadásul sürgősen, ugyanis ha a gabona nem jut ki az országból, az súlyos társadalmi feszültségekkel és akár a háború kiszélesedésével járhat.

2022.06.07. 08:41

Visszaszorultak az orosz hadihajók

Az ukrán haditengerészet azt közölte, hogy több mint 100 kilométerre szorították vissza az orosz hadihajók - mintegy 30 hajóból álló - flottáját a Fekete-tenger partjaitól, írta a Guardian alapján a Telex. Az ukrán fegyveres erők szerint az orosz hajók csoportja „taktikaváltásra kényszerült”, miután hetekig ukrán blokád alatt álltak. Ezzel, állításuk szerint, a Fekete-tenger északnyugati részén megfosztották az oroszokat a teljes ellenőrzéstől.

2022.06.07. 08:30

Határátlépési adatok

Az ukrán-magyar határszakaszon 4668 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 413 ember, köztük 159 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

2022.06.07. 08:13

Kolerajárvány veszélye miatt lezárták Mariupolt

Az Azovsztal acélmű egykori védőinek holttesteit most adták át az ukránoknak.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×