eur:
395.15
usd:
371.79
bux:
66246.5
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Nem titkosszolgálati akció, hanem késes támadás volt az egyik lengyel olajcégnél

Egy országos politikai vitával lehet kapcsolatban az ügy.

Késes támadás történt kedd hajnalban a PKN Orlen lengyel vállalat közép-lengyelországi Plockban működő olajfinomítójánál. A korábban pszichiátrián kezelt támadó azt állította, hogy tiltakozni akart a PKN Orlen és a Lotos állami olajvállalat tervezett fúziója ellen, amely országos politikai vita tárgya. Az ügyben Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes is megszólalt.

A támadó - egy 41 éves plocki lakos - az üzem egyik biztonsági őrét támadta meg a bejáratnál, és súlyos sebesülést okozott neki. Az őrt kórházba szállították, állapota stabil - jelentette a TVP Info közszolgálati hírtelevízió. A többi biztonsági őr elfogta a támadót, és átadta a rendőrségnek. A helyszínen ügyészségi és rendőrségi vizsgálat folyik, de átkutatják az őrizetbe vett elkövető lakását is.

A plocki ügyészség szóvivője közölte: a férfi a támadáskor titkosszolgálati tisztviselőnek mondta magát és azt állította, hogy szolgálati parancsot teljesít. A szóvivő arról is beszámolt, hogy az elkövető autójában játékfegyvert és hanggránátokat találtak. A támadót korábban pszichiátrián kezelték.

Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter kedd délelőtt a kelet-lengyelországi Lublinban a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán a TVP Infónak azt mondta: lehet a támadás motivációja az is, hogy az ellenzék "folyamatos gyűlöletbeszédet" folytat a kormány ellen. "Térjetek észhez, (...) ne terjesszétek a közvéleményben az Orlen és a Lotos fúziójáról szóló hamis információkat" - szólította fel Sasin az ellenzéki politikusokat.

Ezzel arra utalt, hogy több ellenzéki politikus gazdasági és energiabiztonsági érvekre is hivatkozva bírálja a PKN Orlen állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat és a Lotos fúzióját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×