eur:
393.87
usd:
369.12
bux:
65842.8
2024. április 23. kedd Béla
Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája istentiszteletet tart az angyali üdvözlet ünnepe alkalmából a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2022. április 7-én. A Julián naptárt követő orthodox egyházak ezen a napon emlékeznek meg arról, hogy a keresztények hite szerint Gábriel arkangyal hírül adta Jézus szeplőtelen fogantatását Szűz Máriának.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kirill pátriárka külügyi intézője magyarországi feladatot kap

Hilarion lesz az orosz ortodox egyház itteni egyházmegyei kormányzója.

Felmentette az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből és kedden kinevezte a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzójának.

Az 56. évében járó Hilarion, aki Kirill pátriárka megválasztás óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Mostani felmentéséig a Szent Cirill és Metód apostolról elnevezett összegyházi posztgraduális és doktori tanulmányi intézet rektora is volt.

Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Püspökké 2001-ben, érsekké 2009-ben szentelték. 2002. júliusától az ortodox egyház brüsszeli képviseletének vezetője, 2003. májusától pedig emellett Bécs és Ausztria püspökévé, valamint a budapesti és magyarországi egyházmegye kormányzójává is kinevezték

A moszkvai patriarkátus honlapja szerint Hilarion helyét az orosz ortodox egyház külügyeinek élén a 37 éves Antonyij (Szevrjuk) korszuni (chersonese-i) és nyugat-európai metropolita vette át. Utóbbi tisztségét az új hivatalában is megtartja. Az új volokalamszki metropolita kormányozta már a berlini, majd a bécsi-osztrák és a budapesti-magyar egyházmegyét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×