eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

A német kancellár beígérte a NATO "keleti szárnyának" megerősítését

Litvániában tett látogatást Olaf Scholz.

A NATO keleti szárnyának megerősítését ígérte Olaf Scholz német kancellár kedden Litvániában tett látogatása alkalmával.

"Szilárd elhatározásunk, hogy fokozzuk a hozzájárulásunkat" - hangsúlyozta a német szociáldemokrata politikus Gitanas Nauseda litván elnökkel és a három balti állam kormányfőivel folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy a német hozzájárulást "erőteljes harci dandár irányába" tervezik fejleszteni.

"NATO-szövetségesekként elkötelezettek vagyunk egymás iránt, és egy támadás esetén meg fogjuk védeni a NATO területének minden talpalatnyi földjét" - húzta alá a német kancellár, bár egyelőre nem említett konkrét részleteket a térség biztonságát szavatolni hivatott, fokozott német erőfeszítésekről.

Nauseda a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a balti országok "a NATO frontvonalában" vannak. "A lehető legjobb felkészülés és a megerősített csapatok régiónkban kulcsfontosságú szerepet játszanak a teljes szövetség biztonsága szempontjából" - tette hozzá. A litván elnök egyben Oroszországra utalva azt hangoztatta, hogy nem szabad "semmiféle párbeszédet, együttműködést folytatni, vagy engedményt tenni ennek a terrorista államnak".

Egils Levits, lett elnök már Scholz vilniusi látogatása előtt csapaterősítésre sürgette az észak-atlanti szövetséget a térségben, mondván, reméli, hogy a német kancellár "kézzelfogható javaslatokkal" érkezik majd.

Jelenleg egy német vezetésű, 1600 fős NATO-zászlóalj állomásozik Litvániában. A német hadsereg (Bundeswehr) ebből ezer katonát állít ki. Egy dandár általában 3000-5000 fős alakulatot jelent.

A várakozások szerint a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetség június végén, Madridban megrendezendő csúcstalálkozóján döntenek majd.

A kancellár a nap folyamán meglátogatja a német kontingenst is a prabadei lőtéren, megszemléli a katonák felszerelését, amely gyalogsági fegyverek mellett harckocsikat, nehéztüzérséget és felderítő drónokat is magában foglal.

Az orosz Balti Flotta egyébként kedden tengeri hadgyakorlatot kezdett, párhuzamosan a NATO nagyszabású tengeri manőverével a régióban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×