eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
At the Supermarket: Handsome Man Pushes Shopping Card and Browses for Products in the Frozen Goods Section. Man Looks into Glass Door Fridge, Looking for Dairy Products. Other Customer Shopping in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

Hihetetlen mértékű élelmiszerdrágulást vetítettek előre

Kérdés, meddig bírják az árcédulák támadását a vásárlók. A boltosok pedig a különadók és az árstop ostromát.

Egy élelmiszerboltosnak a számlái kifizetése – munkabér, világítás, üzlethelyiség bérlete, stb. – mellett a legnagyobb költséget a polcra való portékák beszerzése teszi ki. Vagyis ha ezek ára folyamatosan nő, akkor elve áremelésre kényszerül.

A boltosok az elmúlt években is követni kényszerültek közvetve a mezőgazdasági alapanyagok, közvetlenül az élelmiszeripar belföldi átadási árainak emelkedését. Bár az élelmiszeripar átadási árainak növekedési ütemét nem érik utol, jegyzi meg a Blokkk.com, de ameddig az előbbiek nőnek, addig az árcédulákon is folyamatosan át kell írni az árakat. A kiskereskedelmi blog szerint a tendencia folytatódni fog, és

az élelmiszerek boltos áremelkedése a 15-20 százalék közötti sávban fog mozogni a következő néhány hónapban.

Kérdés, hogy ezt az újabb árlépcsőt mennyire bírják majd a vásárlók, miközben az árstoppos termékek „olcsóságának fényét” egyre jobban tompíthatja a vásárló fejében a többi élelmiszerféleség drágulása.

Árak Október November December Január Február Március Április
Ipar +10,8% +12% +14,9% +19,3% +21,1% +24% +30,1%
Bolt +5,2% +6% +8% +10,1% +11,3% +13% +15,6%
KSH, változás: árak előző év azonos időszakához képest, ipar: élelmiszerek belföldi értékesítése (szeszesitalok, dohányáruk nélkül), bolt: élelmiszerek (szeszesitalok, dohányáruk nélkül).

A Blokkk.com szerint az is kérdéses, hogy vajon meddig bírják a boltosok a különadók „ostromát”. Igaz, mire a boltos ár kialakul, abban minden költség szerepel, de nyilván „tili-toliznak” a boltosok a jobb ár érdekében, hiszen a vásárlók nem fogadnak el minden áremelést, még akkor sem, ha sok a pénzük. Ez meglátszik a legutóbbi üzleti beszámolókból is, melyek szerint a legnagyobb láncok forgalma nőtt, de a profitjuk csökkent - emlékeztet a portál.

Ezzel együtt a kiskereskedelmi blog szerint eddig még bírták pénzzel a vásárlók a drágulást, tekintve, hogy a húsvéti ünnepi étekféleségek vásárlása a hazacipelt árumennyiséget nézve 4 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×