eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának alkalmazottai a bombatámadásban megsemmisült színház épületének romjait távolítják el az ellenőrzésük alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 12-én.
Nyitókép: MTI/AP

Volodimir Zelenszkij: Szeverodonyeck és Liszicsanszk halott városok

Bombazáporban védték a pünkösdi hétvégén a két várost az ukrán erők: a támadások intenzitásának hatására mindkettő halott várossá vált az ukrán elnök szerint.

Szeverodonyeckben továbbra is kitartanak az ukrán erők annak ellenére, hogy túlerőben vannak az oroszok: ha ez a város és Liszicsanszk is elesik, az azt jelenti, hogy a luhanszki régió orosz kézre került, írja BBC cikke.

A Kijev mellől történő visszavonulás óta az orosz erők Donbaszra összpontosítanak, az elmúlt hetekben lassú, de folyamatos volt itt az előrehaladásuk. Bár nagy létszámfölényben ostromolják a régiót, Volodimir Zelenszkij szerint a védők kitartanak és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy visszatámadjanak.

A tüzérségi támadások Liszicsanszk ellen is állandósultak, vasárnap erről személyesen is meggyőződött az ukrán elnök a városba tett látogatása során. Olekszand Ljakhovetsz, a város egy idős lakosa azt mondta az AFP-nek, az ő otthonát nem sokkal Zelenszkij látogatását követően érte bombatalálat, melynek következtében kiégett.

"Megállás nélkül lőnek - valódi horror"

- mondta.

Putyin agresszióval reagálna a nyugati fegyverekre

Az orosz erők már szinte a teljes luhanszki régiót uralják, valamint a szomszédos Donyeck nagy részét is. Donbasz ebből a két területből áll. A harcok lassan, de nagy vérveszteséggel zajlanak mindkét fél számára. Vasárnap az orosz média arról számolt be, hogy Roman Kutuzov tábornok a régió egy meg nem nevezett városában vesztette életét.

A nyugati szövetségesek fejlettebb, nagyobb hatótávolságú fegyvereket ígérnek az ukránoknak, mely reményeik szerint javítana helyzetükön az ország keleti részén vívott harcokban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont úgy fogalmazott,

az ilyen fegyverek a régióba juttatását úgy értékeli, mint a nyugat szándékos kísérletét a konfliktus elnyújtására.

Azt mondta, ha megérkeznek ezek a fegyverek Ukrajnába, növelni fogja célpontjai számát az országon belül.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×