eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Nem tetszik az uniónak a szerb–orosz közeledés

Noha meghiúsult Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tervezett látogatása, Brüsszelben nem veszik jó néven, hogy az Európai Unióba törekvő Szerbia több jel szerint Oroszország közelségét keresi. Az unió hivatalos nyilatkozatban is hangot adott neheztelésének.

Szergej Lavrov a tervek szerint a hét elején látogatott volna Szerbiába, de Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária elutasította, hogy átengedje légterén az orosz külügyminisztert szállító repülőgépet.

A külügyminiszter példátlannak és felháborítónak nevezte, hogy a NATO egyes országai megtagadták az őt szállító repülőgéptől a Szerbiába való átrepülést.

Lavrov cinikusnak, de már nem meglepőnek nevezte, hogy a Nyugat megfosztja Szerbiát a partnerválasztás szabadságától.

A szerb elnök az MTI szerint ugyancsak azt hangoztatta: nem lepődött meg azon, hogy az orosz külügyminiszter végül lemondta belgrádi útját, hiszen napok óta látszott, hogy bonyolult a helyzet. Végül pedig a három ország bejelentette, hogy nem engedi át a légterén a Szergej Lavrovot szállító gépet.

Aleksandar Vucic szerint az ilyen lépéseket a Nyugat csak a Szerbiához hasonló kis országokkal szemben meri meglépni. A szerb államfő emlékeztetett arra, hogy Belgrád is elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, de – mint mondta – történelmi és kulturális kapcsolatai, valamint a gazdasági érdekei miatt nem csatlakozhatott az Oroszország elleni szankciókhoz.

Aleksandar Vucic ugyanakkor hangsúlyozta: Szerbia továbbra is az Európai Unió tagjává kíván válni.

Brüsszel ugyanakkor közleményben fogalmazta meg álláspontját a történtek kapcsán.

Peter Stano szóvivő hangsúlyozta: az EU azt várja, hogy Szerbia nem erősíti tovább kapcsolatait Oroszországgal. A csatlakozásra jelölt országoktól, köztük Szerbiától az unió azt várja, hogy

a harmadik államokkal szembeni politikájukat fokozatosan az EU politikájához, illetve álláspontjához igazítsák,

beleértve a korlátozó intézkedéseket is.

Lavrov végül meghiúsult belgrádi látogatásának egyik fő napirendi témáját az orosz energiaszállítások jelentették volna.

Szerbia egy nappal az előtt jelentette be, hogy meghosszabbította az Oroszországgal korábban kötött földgázszerződést, hogy az EU tagállamai megállapodtak az orosz olajszállítások részleges bojkottjában.

Egy az AFP francia hírügynökség által ismertetett, a közelmúltban végzett felmérés szerint a szerbek 40 százaléka örömmel fogadná, ha az ország lemondana az EU-ba történő belépésről, és ehelyett Oroszországgal lépne szövetségre.

Ha Lavrovnak nem is sikerült, a német kancellár minden bizonnyal eljut Belgrádba. Olaf Scholzot a hét második felében várják a szerb fővárosba, ahonnan Koszovóba is ellátogat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×