eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wasp-class amphibious assault ship USS Kearsarge (LHD 3) of the US Navy is seen at the harbour in Stockholm, Sweden, on June 3, 2022, ahead of the Baltic Operations Baltops 22 exercise that will take place from June 5 to 17 in the southern Baltic Sea area. (Photo by Reinaldo Ubilla/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Reinaldo Ubilla/NurPhoto via Getty Images

Resperger István: a NATO egységét és erejét is kifejezi a mostani hadgyakorlat

Hadgyakorlatot indított a NATO a Balti-tengeren, bevonva két tagjelöltet, Finnországot és Svédországot is – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai nemzetbiztonsági tanszékének vezetője.

A NATO az orosz-ukrán háború megkezdésével kapcsolatban azonnal készenlétbe helyezte a 40 ezer fős gyorsreagálású hadtestét, a nagyon magas készenlétű dandárját, közel 130 repülőt, 140 hajót és nyolc védelmi zászlóaljat telepítve át a balti országoktól egészen Romániáig. A mostani gyakorlaton 16 ország vesz részt, és annak tárgya egyrészt az lesz, hogy a szabad hajózást hogyan lehet biztosítani ebben a térségben, valamint és az ukrán-orosz háborút tapasztalatai alapján a kutatás-mentést, a tengeralattjárók elleni harcot, a felszíni hajók elleni harcot, illetve az aknamentesítést gyakorolják – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai nemzetbiztonsági tanszékének vezetője.

Resperger István ezredes kiemelte, közel 75 repülő, 45 hajó és hétezer tengerészgyalogos vesz részt a gyakorlaton, ez 30 százalékkal nagyobb arányú részvétel, mint a korábbi időszakban.

A hadgyakorlat időpontjáról már a háború kitörése előtt döntöttek, de az eredeti elképzeléshez képest változások is lesznek, hiszen a gyakorlatnak épülni kell a valóságra. Így a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren tapasztaltakat beépítették a gyakorlatba is, hiszen ez egy nagyon hasonló terület, ahol szintén van orosz érdekeltség a kalinyingrádi enklávé révén – fejtette ki. A kalinyingrádi területen 93 hajó, hat tengeralattjáró, közel 25 ezer katona és kétezer harckocsi található.

A mostani hadgyakorlat egyfajta jelzés is, hogy a NATO egységét és erejét kifejezze, és fontos a szabad hajózás miatt is a Balti-tengeren – tette hozzá.

Resperger István elmondta azt is, hogy

a NATO-csatlakozásra készülő svédek és finnek is részt vesznek a hadgyakorlatban.

Ők már együttműködtek a NATO-val, illetve részt vettek a NATO békepartnerségben. Most az is fontos üzenet, hogy próbálnak beilleszkedni a NATO katonai struktúrájába mind a haditengerészeti, mind a szárazföldi vonalon.

Az ezredes közölte, hogy Oroszország nem tekinti ellenségesnek ezt a hadgyakorlatot. Az oroszok januárban minden tengeren minden hadihajójukkal felvonultak és gyakorlatot tartottak, illetve tavaly a Balti-tengeren is nagyobb gyakorlatot szerveztek.

A hadgyakorlat a katonák felkészültségének ellenőrzésére is szolgál. A NATO-ban vannak olyan kategóriák, hogy minden alegységet, egységet legalább 3 évente fel kell mérni, hogy alkalmas-e a harcra, vagy fejleszteni kell bizonyos területeket. A gyakorlat tehát egyfajta felkészültséget is jelent a NATO, illetve az orosz erők részéről is – fejtette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai nemzetbiztonsági tanszékének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×