INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

ursula von der leyen

helyreállítási terv

európai unió

bíróság

lengyelország

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Andrzej Duda lengyel államfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart Varsóban 2022. június 2-án.

Ursula von der Leyen elárulta, mit kell teljesítenie az uniós pénzhez a lengyeleknek

Infostart / MTI

A jóváhagyott lengyel helyreállítási terv eszközeinek lehívása a benne foglalt szükséges feltételek teljesítéséhez van kötve, az első részletet a bírói fegyelmi rendszert érintő módosítások végrehajtása után folyósítják - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Lengyelországban.

Az Európai Bizottság (EB) "nagyon mély értékelés alapján zöld fényt adott" a lengyel helyreállítási tervnek - erősítette meg von der Leyen az előző nap ismertetett bizottsági döntést az Andrzej Duda lengyel elnökkel és Mateusz Morawiecki kormányfővel a Varsó melletti Konstancin Jeziornában rendezett közös sajtóértekezleten.

Az uniós helyreállítási alapból az első részletet azt követően folyósítják, hogy új, független testülettel helyettesítik a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, megreformálják a bírákra alkalmazott fegyelmi rendszert, és lehetővé teszik a fegyelmi kamara döntéseinek felülvizsgálatát - közölte a bizottsági elnök.

Szerdán a lengyel szenátus egyhangúlag elfogadta, egyúttal viszont több módosítással visszaküldte a szejmnek azt az államfői tervezetet, amely a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának Brüsszel által szorgalmazott reformját irányozza elő. A lépés a lengyel helyreállítási tervbe az EB-vel folytatott tárgyalások során beiktatott 116 sarokkő közé tartozik.

Újságírói kérdésre von der Leyen elmondta: meg van győződve, hogy a fegyelmi rendszerről szóló előírások - amelyeken a parlamentben még dolgoznak - teljesítik az EB elvárásait. Az erről szóló, Varsó és Brüsszel közötti megállapodás értelmében "először jönnek a szükséges feltételek, csak ezt követően az eszközök kifizetése" - tette hozzá.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: Lengyelország azt az erős EU-t akarja, amely "tiszteletben tartja a szuverén tagállamok jogait". Ebben a szellemben indították el korábban a lengyel igazságügyi reformot, amelyet - mint Morawiecki mondta - a lengyel ellenzék alaptalanul a jogállamiságot sértőnek állított be.

Varsó érdeke, hogy minden bíró "maximálisan független, elfogulatlan legyen", a helyreállítási tervről folytatott uniós egyeztetések is erről szóltak - közölte Morawiecki, és a tagállami szuverenitásra hivatkozva aláhúzta: kormánya "semmiképpen sem engedi, hogy az igazságügyben anarchia keletkezzen".

Bejelentette: a helyreállítási terv eszközeit nagyrészt energetikai és klímaügyi átalakításra szánják. Kiemelte a terv szerepét Lengyelország energetikai versenyképessége növelésében, Európának az Oroszországtól történő energetikai függetlenedésében. Varsó és az EB hasonló módon tekint az EU előtt álló stratégiai kihívásokra, "azokra, amelyeket Putyin és az ő kormányzása teremtett, valamint azokra is, amelyek bizonyára a jövőben még megjelennek" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

Von der Leyen elmondta: Oroszország a nyomásgyakorlás eszközeként használja fel az energetikát, az EB viszont "nem fogadja el az ilyen zsarolást", ezt szolgálja az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól történő függetlenedést célzó RePowerEU terv.

A diverzifikálás érdekében üdvözölte von der Leyen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csütörtöki döntését a kőolajszállítások növeléséről. Ennek köszönhetően "könnyebb lesz leválni az orosz kőolajról, és a máshol a világban lévő forrásokat felhasználni" - tette hozzá az EB-elnök.

Nyitókép: MTI/AP/Michal Dyjuk
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018