eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja felszólal az Európai Unió gyermekvédelmi politikájáról és az ukrajnai háború elöl menekülő gyermekekről szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az EB jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét

Az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervet, amely 23,9 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró összegű kölcsönt biztosít Lengyelországnak - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság kiemelte: a lengyel terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad Lengyelország gazdasági és társadalmi helyzetére, és megfelel a helyreállítási eszközzel kapcsolatos elvárásoknak.

A tájékoztatás szerint Lengyelország helyreállítási tervének elfogadásához egyebek mellett az vezetett, hogy a szöveg javaslatokat tartalmaz az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, amelyek - mint írták - különösen fontosak a beruházási környezet javításához, valamint a helyreállítási terv hatékony végrehajtása feltételeinek megteremtéséhez. Kiemelték ugyanakkor: Lengyelországnak bizonyítania kell, hogy ezek a javaslatok teljesültek, mielőtt a helyreállítási eszköz keretében bármilyen kifizetés történne.

Közölték: Lengyelország terve számos reformot tartalmaz a beruházási környezet javítására, amely magában foglalja a lengyel bírákra alkalmazott fegyelmi rendszer átfogó reformját, hozzájárulva ezzel az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítéséhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy

a reformoknak bizonyos kötelezettség-vállalásoknak kell megfelelniük.

Ezek között szerepel, hogy a bírákkal szembeni valamennyi fegyelmi ügyet a jelenlegi fegyelmi tanácstól eltérő bíróságnak kell elbírálnia. A bírák nem vonhatók felelősségre azért, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtanak be az Európai Unió Bíróságához határozataik ellenőrzéséért. A fegyelmi tanács korábbi határozatai által érintett valamennyi bírónak joga kell legyen ahhoz, hogy határozataikat független és pártatlan, az uniós követelményeknek megfelelő bíróság vizsgálja felül.

Az uniós bizottság a kitűzött feltételekkel kapcsolatban megállapította azt is, hogy

Lengyelország terve a rendelkezésre álló támogatás teljes keretének 42,7 százalékát az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre,

21,3 százalékát pedig a digitális átállást támogató intézkedésekre kívánja fordítani. Emellett reformokat és beruházásokat tartalmaz egy általánosan hozzáférhetőbb és hatékonyabb egészségügyi rendszer megvalósítására, valamint támogatja a szakképzést, és az egész életen át tartó tanulást, hogy a munkaerőpiaci integrációhoz megfelelő készségeket biztosítson - közölte a brüsszeli testület.

A folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból történő kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb unió építésének elősegítésére jött létre.

Mint a hvg.hu-n olvasható, az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést, míg Ursula von der Leyen csütörtökön Varsóba utazik a hivatalos bejelentés miatt.

A magyar helyreállítási tervet egy éve bizonytalanság övezi, a hollandokéról pedig még azért nem szavaztak, mert az elhúzódó kormányalakítás miatt csak nemrég adták azt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×